Hlavní obsah

Vedení španělské ligy chce zabránit přerušení soutěže

Barcelona

Vedení španělské fotbalové ligy (LFP) nesouhlasí s rozhodnutím španělské fotbalové federace (RFEF) od 16. května přerušit všechny domácí soutěže kvůli sporu s vládou o novém zákonu o televizních vysílacích právech. LFP proto chystá proti federaci právní kroky, rozhodnutí považuje za zničující.

Foto: Juan Medina, Reuters

Luka Modrič z Realu pálí na branku Atlétika Madrid.

Článek

"Rozhodnutí federace je právně neplatné. Podnikneme právní kroky, abychom chránili zájmy klubů," stojí v prohlášení LFP. "Přerušení soutěží by silně poškodilo image španělského fotbalu. Šlo by o devastující škodu. Dokonce i z Číny se k nám dostávají obavy, co to bude znamenat pro naše sponzory," uvedl prezident LFP Javier Tebas.

Fotbalové federaci se mimo jiné nelíbí, že má mít z prodeje práv podíl jen 4,55 procenta a ztratí část svého vlivu. Zákon, který byl schválen minulý týden, zavádí centrální rozdělování peněz z vysílacích práv. Platit má od sezony 2016/17. Federace kritizuje také fakt, že část peněz půjde na činnosti, které nesouvisejí s fotbalem.

Kluby nejvyšší soutěže mají získat 90 procent částky, druholigové celky zbytek. V první lize se polovina sumy rozdělí rovnoměrně mezi týmy, druhá polovina pak bude distribuována podle jejich výkonů v posledních pěti letech, velikosti klubu a dalších kritérií.

S národní federací spolupracuje hráčská unie, jejíž členové by se od 16. června neměli zapojovat do zápasů. Stávka by ovlivnila závěrečná dvě kola španělské ligy i finále Španělského poháru.

Všechny strany intenzivně jednají, na pondělí je naplánovaná společná schůzka. Stávka by postihla španělskou soutěž popáté v historii. Naposledy v roce 2011 začala liga o týden později kvůli sporům o kolektivní smlouvě.

Reklama

Související témata: