Hlavní obsah

Vymazali kříž. Prodali duši? Real Madrid ale není sám, kdo nadbíhá v Perském zálivu

Klub bez páteře? I takové nelichotivé označení si vysloužil v diskusních fórech Real Madrid, když kdysi upravoval tradiční logo s křížkem pro teritoria z arabského světa. Ale jsou to jen ojedinělé výpady. Změnu teď španělský velkoklub avizuje zase. Někdo si jí třeba ani nevšimne, symbol na vrcholu obrazce ale jde prostě z některých suvenýrů pryč. Důvod? Aby byly prodejnější. Aby je klienti nezkoumali coby závadné z pohledu vlastních myšlenkových pochodů a náboženských zásad.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Sergio Ramos z Realu na ilustračním snímku.

Článek
Fotogalerie

„Peníze až na prvním místě," zní další komentáře toho, co se událo před pár dny ve světě fotbalového byznysu. Ze suvenýrů Realu Madrid prodávaných na Blízkém východě - především v zemích Perského zálivu - zmizí ze znaku křížek, který je na vrcholu královské koruny. Křesťanský symbol by prý mohl odrazovat muslimské fanoušky úřadujícího vítěze Ligy mistrů. Nikde jinde k mání nová kolekce nebude.

"Musíme být citliví k částem Perského zálivu, které jsou háklivé na výrobky s křížem," řekl agentuře Reuters Chálid Meirí, vlastník podniků spojených se značkou Realu a místopředseda společnosti Marka, která získala licenci na výrobu a prodej suvenýrů Bílého baletu pro Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii, Katar, Kuvajt, Bahrajn a Omán. Firma prý nebude prodávat repliky dresů. Na nich se žádná změna neděje.

Kříž dala pryč i Barcelona

Real poprvé vypustil kříž ze znaku už v roce 2014, kdy podepsal sponzorskou smlouvu s Národní bankou Abú Zabí. Jeho spojení s penězi z těchto končin je nemalé. Ale není sám. I konkurent z Barcelony sáhl preventivně v některých končinách na logo. Zmizel z něj červený kříž. Zprvu se říkalo, že jde o padělky...

I v tomto případě šlo o případné nelibé pocity. Tedy na straně těch co mohou ve větší i menší míře vrhnout do fotbalového kolotoče další peníze. A nebudou nuceni zkoumat - třeba jen podvědomě - jestli ten či onen symbol není připomínkou výprav ve znamení kříže.

„Prodali vlastní duši," zlobí se na Real jeden z diskutérů už v dřívějších příspěvcích.

„Neotáčí se Franco v hrobě?" táže se v souvislosti s ufiknutým křížem další z diskutujících a naráží na barvité dějiny klubu i Španělska a také na ve zjednodušených pohledech často zmiňované propojení Realu s Frankovým režimem.

Fakt je, že fanoušci z oblastí Blízkého a Středního východu představují pro šéfy světových velkoklubů zlatý důl. A nechtějí si k němu zavřít přístup. I proto z dresů Barcelony pro některé muslimské země zmizel kříž sv. Jiří. Klub Lionela Messiho pak mohl podepsat smlouvu s Qatar Foundation: za 4,4 miliardy korun na pět let.

Předešlý rebranding Realu z roku 2014 navazoval na jiný projekt - zatím přerušenou stavbu sportovně-turistického střediska ve Spojených arabských emirátech. To vše v nejluxusnějším provedení za bilión dolarů na umělém ostrově právě pod značkou královského klubu.

I tehdy už se mluvilo o amputaci kříže ve znaku pro jeho použití v zemích, kde by možná vadil. "Vím, že místní lidé prožívají každý zápas a že naše spojení se SAE se neustále posiluje," uvedl kdysi prezident Realu Madrid Florentino Pérez.

Projekt ale zatím zůstává nenaplněn. Místnímu investorovi došly peníze.

Reklama

Související témata: