Hlavní obsah

Slavia čeká, na koho narazí v boji o Ligu mistrů

Václav Procházka

Pokud chtějí fotbalisté pražské Slavie poprvé v historii postoupit do prestižní Ligy mistrů, čeká je pořádná dřina. Zejména proto, že jim ve třetím předkole, pokud tam postoupí, připadne nevděčná role prvního nenasazeného týmu a mohou tudíž narazit na hvězdné kluby - mj. Dortmund, Lazio, Chelsea či Ajax.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Slávista Radek Bejbl startuje na míč spolu s Tayfurem Havutcem z Besiktasu

Článek

Jen na odvěkého rivala Spartu, jež má jistou pozici ve společnosti nasazených, nemůžou slávisté podle pravidel losování v boji o šestnáct volných míst v hlavní soutěži narazit. Celky z jedné země v této fázi spolu nemůžou hrát.

Velikánům se vyhnou

Poslední šanci na post mezi nasazenými vzal červenobílým vývoj tabulky v závěru španělské ligy. "Ale nemá cenu moc spekulovat, čeká nás teprve druhé předkolo," připomíná mluvčí klubu Jiří Vrba.

Ve druhém předkole ještě Slavia nasazená je a dá se očekávat, že v pátek po poledni na ni los v Nyonu nasměruje soupeře, kterého by měla udolat. Pražský klub při aktu bude zastupovat manažer Josef Jinoch.

Přesné jméno protivníka se ale slávisté dozvědět nemusejí, jasná může být pouze dvojice týmů, z níž vzejde. Mezi nenasazenými mužstvy mají totiž jisté druhé předkolo pouze švédský Djurgardens IF, rumunský Rapid Bukurešť, slovinský Maribor a slovenská Žilina. Dalších deset klubů si musí postup teprve vybojovat v prvním předkole, které se bude losovat také v pátek. Téměř jisté ale je, že soupeř pro druhý celek české ligy nebude nijak zvlášť fotbalově atraktivní.

Pro druhé předkolo třetí nejlepší koeficient

Slavia bude mít mezi nasazenými pro druhé předkolo třetí nejlepší koeficient, lépe jsou na tom už jen Celtic Glasgow a Anderlecht. Těm se tedy určitě vyhne stejně jako dalším nasazeným Partizanu Bělehrad, CSKA Moskva, Rosenborgu a Dinamu Záhřeb.

Teprve v dalším předkole by ji čekali opravdoví velikáni. "Bude to těžké, protože můžeme dostat vesměs soupeře zvučných jmen s velkými zkušenostmi," uvědomuje si Vrba při pohledu na Dortmund, Lazio, Chelsea, Ajax, ale i La Coruňu, Newcastle, Galatasaray, Ajax, AEK Atény, Rangers a další. "Těžko se tam dá najít někdo slabší," podotýká.

Španělská liga zkomplikovala situaci

O to, že český vicemistr dostal pro třetí předkolo nejprestižnější klubové soutěže nevděčnou roli prvního nenasazeného týmu, rozhodlo kromě jiného i předposlední kolo španělské ligy. Na třetím místě tabulky už zcela určitě skončí La Coruňa, čtvrté bude Vigo. Oba celky mají vyšší koeficient než červenobílí a budou v Lize mistrů nasazeny.

Slávisté potřebovali, aby třetí příčku získal San Sebastian, ten však skončí nejhůř druhý a je přímo mezi šestnáctkou nasazenou až do hlavní části soutěže. Druhou příznivější možností pro Pražany byla čtvrtá pozice pro Bilbao, které však teď může vybojovat nejlépe páté místo na úkor Valencie.

Sparta nasazená pro závěrečné předkolo, které se losuje v srpnu, se vyhne slavným týmům, které mohou potkat Slavii, ale i tak na ni v osudí zůstane dostatek nepříjemných, zato fotbalově méně atraktivních soupeřů.

Reklama

Související témata: