Hlavní obsah

Liga mistrů startuje! S českým zástupcem, ale pořád bez videa, jehož zavedení se Čeferin brání

Praha

Pět let si musel český fotbal počkat, než si jeho zástupce znovu zahraje elitní evropskou klubovou soutěž. Kvalifikační úskalí byla příliš zrádná, než aby jimi týmy Plzně, Slavie či Sparty proklouzly do základní skupiny Ligy mistrů. Až letos profituje plzeňský mistr z koeficientu, jenž český fotbal za léta nastřádal a poslal Viktorii rovnou na scénu Champions League, aniž by musela podstupovat kvalifikaci. Ve středu ji čeká premiéra v duelu s moskevským CSKA. Nový ročník Ligy mistrů, v němž bude Real Madrid útočit na čtvrtý triumf v řadě, však začíná už dnes navečer.

Foto: Andrea Comas, ČTK/AP

Podobnou radost by chtěli fotbalisté Realu Madrid prožívat ve startujícím ročníku Ligy mistrů zase. Počtvrté v řadě...

Článek

Champions League se totiž dočkala jistých inovací. Zatím jen dílčích a tudíž kosmetických, protože na razantnější zásah do zajeté struktury si musí ještě nějakou dobu počkat.

Došlo totiž pouze ke změně začátků zápasů, neboť dva z nich budou mít v každý hrací den výkop už v 18:55, zatímco šest zbývajících začne ve 21:00. Po české fanoušky bude novem i to, že zápasy Ligy mistrů budou moci sledovat jen na stanici O2TV Sport a O2TV Fotbal. Veřejnoprávní Česká televize vyklidila pole, vlastníkem vysílacích práv v tuzemsku je výhradně společnost O2 TV. Ta dokonce divákům nabídne, aby si díky multidimenzi vybrali zápas, který chtějí sledovat.

Úvodní dějství Ligy mistrů jich dnes nabízí osm, přičemž jsou mezi nimi hned dva velké šlágry.

Největší samozřejmě v Liverpoolu, kde finalista posledního ročníku Champions League hostí ambiciózní Paris St. Germain. Francouzský šampión pod vedením nového kouče Thomase Tuchela touží vykročit za svým snem, jímž je samozřejmě vítězství v této soutěži.

„Francouzský mistr má hodně silný tým se spoustou skvělých fotbalistů, kteří praktikují zajímavý fotbal. Na nás bude, abychom mu čelili, protože bychom si rádi zreprízovali postup do finále. Minimálně," nechal se slyšet německý kouč Ostrovanů Jürgen Klopp.

Duel skupiny C začne ve 21:00, stejně jako druhé střetnutí mezi CZ Bělehrad a Neapolí. Stojí určitě za to připomenout, že srbský celek sice před 27 lety vyhrál tehdejší Pohár mistrů evropských zemí, který Lize mistrů předcházel, do Champions League se však dostal až letos.

Ve stejném čase začnou ale i zápasy ve skupině A, v nichž se Monako střetne s vítězem  Evropské ligy Atlétikem Madrid, zatímco Bruggy přivítají Borussii Dortmund.

Nadále bez pomoci videa

Rovněž utkání mezi Galatasarayem Istanbul a Lokomotivem Moskva, který si Ligu mistrů zahraje zase po patnácti letech, a duel Schalke 04 s FC Porto začnou ve skupině D ve 21:00.

To už poběží televizní studio Ligy mistrů na O2 Sport naplno a moderátor Petr Svěcený s hosty Tomášem Ujfalušim a Karolem Kiselem v němž budou rozebírat nejen duely hrající se v podvečer od 18:55 mezi milánským Interem a Tottenhamem Hotspur a Barcelonou s Eindhovenem, ale chystat fanoušky i na zmiňované večerní zápasy.

A samozřejmě připomínat, že velké chvíle českého fotbalu přijdou ve středu, kdy v 21:00 vstoupí na scénu Ligy mistrů Viktoria Plzeň zápasem s ruským CSKA Moskva, zatímco ve druhém střetnutí skupiny G na sebe narazí dva favorité Real Madrid a AS Řím.

Pochopitelně bez toho, aby do průběhu střetnutí a případných sporných gólových situací promlouvalo video. Jeho zavedení se totiž generalita evropského fotbalu dál zoufale brání, i když první muž UEFA Slovinec Aleksander Čeferin sliboval, že po zkušenostech z letošního mistrovství světa možná moderní technologii posvětí.

Neposvětil, zatím jen uvažuje o tom, že by videosystém mohl být používán od jarního čtvrtfinále. Ale jde jen o příslib, který se nemusí naplnit.

Reklama

Související témata: