Hlavní obsah

Ferguson poděkoval za probuzení Manchesteru střelci Benfiky

PRAHA

Trenéři slavných anglických fotbalových klubů Alex Ferguson z Manchesteru United s Arsénem Wengerem z Arsenalu si ve středečních zápasech Ligy mistrů museli hodně vytrpět, aby si nakonec vychutnali postup do osmifinále ze základní skupiny. Ferguson s Wengerem teď věří, že jejich týmy ve vyřazovacích bojích na jaře ukážou víc ze svého umění.

Článek

Manchester byl v souboji s Benfikou pouhý poločas od druhého vyřazení za sebou, loňský finalista Arsenal zase na půdě dalšího portugalského giganta Porta s vypětím všech sil uhájil bezbrankovou remízu, která mu také stačila k postupu. Manchester s Arsenalem tak v osmifinále doplní další celky z Premier League Chelsea s Liverpoolem, které měly jistotu už dříve.

Diváci na manchesterském stadionu Old Trafford celý první poločas trnuli, jestli jejich miláčci neskončí stejně jako loni na štítu Benfiky, která navíc od 27. minuty vedla po krásné brance Nelsona a držela všechny postupové trumfy. Právě tento okamžik Ferguson označil za zlomový okamžik zápasu.

"Měli bychom panu Nelsonovi poděkovat, protože jeho gól všechny na stadionu probudil. Hráče i naše fanoušky," tvrdil po utkání Ferguson, jehož tým nakonec zápas otočil díky třem přesným hlavičkám. Feguson se s koučem Benfiky Fernandem Santosem shodl také v názoru, že utkání hodně ovlivnil vyrovnávací gól Vidiče těsně před poločasem. "Jejich gól v nastavení první půle nám způsobil mnoho problémů. A v druhém poločase už na nás byli moc silní," litoval Santos.

Slavit může i Arsenal, přestože v Portu zanechal velmi rozpačitý dojem. "Byli jsme hodně nervózní a docela jsme trpěli, protože Porto hrálo opravdu dobře. Kdybychom vypadli, byla by to obrovská rána a velké zklamání po tom, čeho jsme dosáhli v minulém ročníku," připomněl Wenger jarní jízdu až do finále, v němž "Kanonýři" podlehli Barceloně.

Quaresma dvakrát trefil tyč

Přitom Arsenal měl v Portu několikrát namále, jen Quaresma ve druhém poločase dvakrát trefil tyč. V souběžně hraném utkání navíc CSKA Moskva vedl v Hamburku a Arsenal tak byl na pokraji vyřazení. "Zdálo se, že Porto udělalo od našeho prvního zápasu velký pokrok," uznal Wenger. "Ale v dalších kolech už budeme moci hrát s větší volností, mělo by se to vrátit k normálu," doufal kouč, který má nyní starostí až nad hlavu.

Kanonýr Henry za podivných okolností oznámil, že do konce kalendářního roku nemůže kvůli zranění hrát, mimo je i zraněný záložník Rosický. Arsenal tak nepůjde do nedělního šlágru proti Cheslea rozhodně v optimálním rozpoložení.

Bezbranková remíza ale nakonec v Portu potěšila obě strany, nerozhodný výsledek totiž vyšachoval ze hry třetího kandidáta na postup - moskevský CSKA. Po zápase se tak hned vyrojily spekulace, podle kterých se Porto s Arsenalem na výsledku předem dohodly. "Hlavně dění v první půli bylo tak nahrané, že Wenger klidně mohl opustit lavičku a jít zápas sledovat z ředitelské lóže. Mělo to náboj asi jako nějaký špinavý večírek v klášteře," jízlivě poznamenal deník The Sun.

Lille zažil velkou slávu

Scénu Ligy mistrů tak opustili posmutnělí hráči CSKA, kteří nakonec v Hamburku neudrželi vedení a po dvou gólech domácích v závěrečné sedmiminutovce odjeli s prohrou a se ztracenou šancí na postup. Přitom dvě kola před koncem základní skupiny byl CSKA ještě ve vedení.

"Jsem spokojený s tím, jakým způsobem se moji hráči v Hamburku prezentovali, přestože to na konci k úspěchu nestačilo. Mohu slíbit, že Pohár UEFA na jaře vezmeme s plnou vážností," prohlásil kouč ruských šampionů Valerij Gazzajev. CSKA tak v Poháru UEFA může navázat na triumf z roku 2005.

Velkou slávu naopak zažil provinční francouzský klub Olympique Lille, který svůj historický postup do osmifinále opentlil výhrou 2:0 na San Siru, kde sídlí AC Milán. "Jsme malý klub, ale vykročili jsme asi na správnou cestu, když se můžeme rovnat tak velkým soupeřům. Neřekl bych ale, že je to nějaký splněný sen, položili jsme základ k úspěchu naprosto objektivními základy," radoval se trenér Claude Puel.

Naopak jeho milánský protějšek Carlo Ancelotti po bídných výsledcích v domácí soutěži musel vstřebat další hořké zklamání. "Byl to velmi slaboučký výkon. Nepamatuju si, kdy jsme hráli takhle špatně," zlobil se Ancelotti.

Reklama