Hlavní obsah

Solsksjaer s Rudými ďábly nejdůležitější zkoušku nezvládl. Nebylo to jen o taktice, bránil se

Už i Ole Gunnar Solskjaer poznal, jak chutná porážka. Bohužel pro Manchester United i pro něho v nejnevhodnější chvíli. Po jedenácti zápasech bez prohry padl jeho tým v osmifinále Ligy mistrů. Doma na Old Trafford a s Paris Saint Germain k tomu. A přitom právě tato konfrontace měla být měřítkem, zda je Solskjaer tím pravým koučem pro Red Devils a zda si vyslouží smlouvu i pro další sezonu.

Sestřih osmifinále Ligy mistrů: Manchester United - PSGVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Hory jsou od toho, abyste na ně vylezli, překážky od toho, abyste je zdolávali. A my jsme Manchester, který se nikdy nevzdává, takže nikdo nemůže říct, že pro nás Liga mistrů skončila," utěšoval norský kouč po prohře 0:2 fanoušky i své hráče po partii, kterou jeho tým nezvládl.

Prohrál, jeho postupové akcie devalvovaly, a navíc před odvetou, která bude v Paříži na programu 6. března, přišel i o Paula Pogbu, který v 89. minutě dostal červenou kartu.

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Paul Pogba z Manchesteru po vyloučení opouští hrací plochu.

„Prohráli jsme ale se skvělým týmem plným fantastických hráčů. A hlavně daleko zkušenějším, než je ten náš," uznával Solskjaer, že po bezbrankové první půli neměli jeho svěřenci nárok.

Propadli fotbalově i takticky.

„Samozřejmě že takovýto zápas má pokaždé co do činění s taktikou. Ale na výsledku se podepsaly také individuální chyby. Dostat branku po rohovém kopu není jen věcí taktiky. A gól Mbappého nebyl rovněž o taktice, ale i o fotbalových kvalitách tohoto skvělého hráče," hájil se norský trenér pověřený vedením Red Devils na dobu dočasnou před připomínkami, že jeho taktická partitura pro první osmifinále měla vážné trhliny.

Německý kouč Thomas Tuchel měl v tomto směru jasně navrch. A to přesto, že se musel obejít bez svých dvou největších hvězd Neymara a Cavaniho.

„Byl to úplně nový systém, s nímž trenér přišel, a my na něj nebyli zvyklí. Uprostřed hřiště spousta hráčů, vpředu naopak málo. Proto trvalo celou první půli, než jsme se záměrům přizpůsobili," vysvětloval Kylian Mbappé, proč se Paris SG rozjížděl pomalu a dominoval až ve druhém poločase.

„Po změně stran už byl náš výkon skutečně mnohem lepší. Podstatné ale bylo, že jsme celých devadesát minut hráli soustředěně, obezřetně, agresivně, ale přitom i uvolněně," chválil svůj tým německý stratég Tuchel, který k největší hvězdě domácích Pogbovi postavil Brazilce Marquinhose a ten ho úplně vymazal.

„Jsme ale teprve v poločase této konfrontace, odveta nás teprve čeká," připomínal neblahé zkušenosti francouzského mistra z let minulých, kdy jeho cesta Ligou mistrů skončila dvakrát po sobě už v osmifinále.

„Může to být ale skvělá sezona," netajil nadšení ze skvělé výchozí pozice jednačtyřicetiletý gólman Paris SG Gianluigi Buffon, který na Old Trafford odchytal padesátý zápas v hlavní fázi LM s čistým kontem. Po Casillasovi a van der Sarovi jako teprve třetí gólman v historii Champions League.

Reklama

Související témata: