Hlavní obsah

Odvážný kluk, byl kouč u vytržení z Rashfordovy chladnokrevnosti. Proto přece fotbal hraju, smál se hrdina Rudých ďáblů

Neskutečné zachovat takovou chladnokrevnost. A v jednadvaceti letech k tomu! „Odvážný a nebojácný chlapec,“ halasil kouč fotbalistů Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer, když se Marcus Rashford ve čtvrté minutě nastavení středečního pařížského dramatu ujal exekuce pokutového kopu a rutinérsky ho proměnil. „Ale vždyť to je věc, kterou trénuju každý den,“ usmíval se mladý hrdina, jako by bylo zcela samozřejmé, že si ve vypjaté chvíli postaví balon a tváří v tvář jedenačtyřicetiletému veteránovi Buffonovi zachová pevné nervy a pošle svůj tým do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Sestřih odvetného osmifinálového zápasu Ligy mistrů Paris St. Germain - Manchester UnitedVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Jsem rád, že i Sir Alex Ferguson je v tuto chvíli šťastný a pyšný. Dokázali jsme, že jsme zase Manchester United," vzpomněl kouč Rudých ďáblů Solskjaer okamžitě na trenérského velikána, pod nímž léta hrával a místo něhož teď na lavičce sedí.

Zatím stále dočasně, i když po středeční pařížské senzaci dost možná už natrvalo. Vždyť jeho tým je prvním mužstvem, které dokázalo ve vyřazovací fázi Ligy mistrů postoupit navzdory prohře 0:2 v prvním domácím utkání. Po pětileté absenci je zase ve čtvrtfinále.

Foto: John Sibley, Reuters

Marcus Rashford z Manchesteru United proměňuje penaltu proti PSG.

„A to se zdálo, že se všechno spiklo proti nám," připomínal norský kouč Manchesteru United domácí prohru 0:2 i zdecimovaný kádr, s nímž přijel k odvetě do Paříže. Nejenže chyběl distancovaný Pogba, ale i dalších devět hráčů musel nechat doma.

„Jsme na to ale zvyklí, a proto jsme nepřestali věřit. A já samozřejmě věřil svým chlapcům."

Netajil přitom, že jeho plán byl prostý. „Chtěli jsme dát první gól a být ve hře do posledních pěti deseti minut. Ale tak skvělý start a rychlý gól jsme nečekali," přiznával, že branka, kterou dal Lukaku už ve druhé minutě po hrubé chybě Kehrera, překvapila a zaskočila i jeho.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Romelu Lukaku (vlevo) z Manchesteru United a Dani Alves z PSG.

„Byli jsme s Marcusem domluveni, že jakmile vyrazí do útoku, budu ho následovat. A také jsem mu říkal, že po každé jeho střele půjdu dál za míčem," líčil Romelu Lukaku, že jeho druhý gól nebyl dílem náhody, ale že se zrodil z vědomí, že rány Rashforda nemusí ani tak zkušený gólman, jakým je Buffon, udržet.

A to se po půlhodině skutečně stalo. Italský veterán střelu pouze vyrazil a Lukaku skóroval v osmifinále podruhé. Buffonův sen, že by se po marných pokusech vyhrát Ligu mistrů s Juventusem trvajících pomalu dvě desetiletí mohl dočkat triumfu s Paris SG, skončil i ve francouzském angažmá. A hned v osmifinále.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Gianluigi Buffon z PSG při odvetě s Manchesterem United.

„Od chvíle, co jsem k mužstvu přišel, pracuje kritizovaný Lukaku fantasticky. Šest branek, které dal ve třech zápasech, to přece není špatné?" chválil Solskjaer belgického útočníka.

„Hrálo se nám spolu vpředu skvěle," přidával se i hrdina pařížské noci Rashford, který po dvou trefách s podpisem Lukaku zasadil francouzském šampionovi v nastaveném čase definitivní k.o.

„Čekání před penaltou bylo pravděpodobně to nejtěžší, co jsem zatím zažil," připomínal chvíle, kdy slovinský sudí Skomina zkoumal u videa, zda má pokutový kop za ruku Kimpembeho nařídit. Ten totiž skákal do Dalotovy střely zády a míč se odrazil od jeho pravé ruky, takže šlo o těžké rozhodování.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Damir Skomina zkoumá u videa situaci, po níž v závěru nařídil penaltu pro Manchester United.

Videosystém VAR ale Skominu utvrdil, že má na značku penalty ukázat.

„Musel jsem zachoval hlavně chladnou hlavu. Ale právě pro takové okamžiky přece fotbal hrajete," tvářil se jednadvacetiletý Rashford, jako by pro něho bylo naprosto samozřejmé, že na podobně vypjaté chvíle je předurčen právě on.

Reklama

Související témata: