Hlavní obsah

Čtvrtina odhadovaných příjmů UEFA připadne týmům z Ligy mistrů

Nyon

Šestadvacet procent odhadovaných příjmů Evropské fotbalové unie (UEFA) za sezonu 2019/20 připadne 32 účastníkům základních skupin Ligy mistrů, mezi nimž je po 12 letech i pražská Slavia. UEFA dnes zveřejnila předpověď, podle níž si z předpokládaného celkového obratu 7,8 miliardy eur (přes 200 miliard korun) rozdělí týmy z Ligy mistrů 1,95 miliardy eur (více než 50 miliard korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Euro bankovky. Ilustrační snímek

Článek

Pokud se prognóza naplní, vítěz nejprestižnější fotbalové soutěže na světě si vylepší bankovní konto o 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Všech 32 účastníků Ligy mistrů si přijde minimálně na 17 milionů eur (zhruba 439 milionů korun). Výdělek záleží na historické bilanci jednotlivých mužstev v evropských pohárech. Například Real Madrid má jistých 50 milionů eur (téměř 1,3 miliardy korun) bez ohledu na výsledky v Lize mistrů.

Souběžně probíhá debata mezi UEFA, kluby a domácími ligami o změnách kvalifikačního a soutěžního formátu Ligy mistrů, které by mohly nabýt účinnosti od roku 2024. Například místo osmi čtyřčlenných skupin by mohly být týmy rozděleny přesně naopak, tedy do čtyř osmičlenných skupin. Místo šesti utkání by si jich tak celky v základní skupině zahrály čtrnáct.

Reklama