Hlavní obsah

Brutální debut. Zázračný teenager nasázel v Lize mistrů hattrick. Odskákal to bývalý hráč Plzně

Salcburk/Praha

Zažil debut z říše snů. Hned ve svém prvním zápase v Lize mistrů v životě nasázel norský útočník Erling Braut Haaland hattrick a pomohl svému Salcburku k výhře nad Genkem 6:2. Jeho kousky odskákal i explzeňský záložník v dresu poražených Patrik Hrošovský.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norský útočník Salcburku Erling Braut Haaland slaví jeden ze svých gólů v duelu s Genkem.

Článek

Syn někdejšího obránce Manchesteru City či Leedsu Alfa Ingeho Haalanda stihl dát všechny tři góly už v úvodní pětačtyřicetiminutovce.

„Tohle je ta nejšílenější věc, jakou jsem v životě udělal," smál se po utkání devatenáctiletý Nor, který mimo jiné v květnovém zápase reprezentačních dvacítek pomohl Norsku k výhře nad Hondurasem 12:0 devíti góly!

Jeho úterní představení vzbudilo pochopitelně velký poprask. „Haaland je skvělý hráč. Pro mě o to víc, že je hodně mladý. Prosadí se v každém zápase, denně tvrdě maká a nepřemýšlí tak, že má něco jisté. Máme velké štěstí, že je v našem týmu. Pokud vydrží zdravý, bude se ještě lepšit," mne si ruce kouč Salcburku Jesse Marsch, mimochodem vůbec první Američan v roli hlavního kouče v Lize mistrů.

„Je fenomenální. I se svojí výškou dokáže být velmi hbitý a skvěle kontrolovat míč. Proti němu se hraje opravdu těžce i v tréninku. Nezbývá vám než ho faulovat. Zase ukázal, že bude patřit k nejlepším útočníkům na světě," chválil svého spoluhráče Maximilian Wober.

Pozadu ve chvalozpěvech nezaostávají ani média. „V Rakousku nikdy takový fotbalista nehrál. Klidně může mít kariéru jako Ronaldo," smekl sportovní redaktor deníku Krone Peter Frauneder.

Haaland stihl už před duelem s Genkem v sedmi kolech rakouské ligy nasázet jedenáct gólů. A střeleckou formu si udržel i v nejprestižnější klubové soutěži, kterou do té doby nikdy nehrál.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Erling Braut Haaland oslavuje vítězství při svém debutu v Lize mistrů, v němž nastřílel hattrick

„Ti fanoušci dnes... Jakmile jsem vstoupil na hřiště, měl jsem husí kůži. Pořád ten pocit mám v sobě," popisoval mladík atmosféru na stadionu v Salcburku.

Po vítězné euforii věří, že by se svým týmem mohl pomýšlet i na postup ze skupiny, v níž je také Neapol a obhájce prvenství Liverpool. „Všechno je možné. Podívejte se na Ajax, jak válel minulou sezonu. Chtěli bychom ho napodobit," připomíná pohádkový příběh loňského semifinalisty.

Reklama

Související témata: