Hlavní obsah

V Dortmundu hledal inspiraci! Střet s továrnou na fotbal je pro Trpišovského splněným snem

Radek MalinaSport.czPrávo

Hltal jejich hru. Desítky hodin seděl u televizní obrazovky a studoval Dortmund. Když Jindřich Trpišovský začínal trenérskou kariéru mezi fotbalovou elitou, byla pro něj Borussia inspirací. Nyní gigant z Vestfálska dorazil do Edenu k druhému utkání skupiny F Ligy mistrů. Pro trenéra Slavie představuje středeční konfrontace splněný sen a současně černou můru.

Zápas s Dortmundem je pro mě splněným snem, přiznává Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Upřímně, jde o splněný sen. Ale kdybych si mohl vybrat z hlediska sportovního, přál bych si jiného protivníka. Narazíme na obrovskou kvalitu. Borussia hraje ohromně kultivovaný a vyspělý fotbal," klaněl se soupeři Trpišovský po úterním předzápasovém tréninku.

Jeho tým v prvním zápase skupiny šokoval remízou na hřišti Interu Milán, když o vítězství přišel v druhé minutě nastavení. „Střet s Dortmundem je ale trošku něco jiného. Už kvůli tomu, že poprvé v historii bude Slavia hrát Ligu mistrů v Edenu," připomínal Trpišovský, že při premiéře v nejprestižnější klubové soutěži Evropy před dvanácti lety museli Pražané vzít zavděk azylem na Strahově.

V suchu i v dešti trénovala Slavia před domácím utkáním Ligy mistrů s DortmundemVideo: Sport.cz

Tehdy se Trpišovskému nesnilo ani o angažmá v první lize, natož o zápasech v Champions League. „Když jsem před šesti lety začínal s profifotbalem v druholigovém Žižkově, chtěl jsem z klubu vybudovat český Dortmund. Ten se tehdy vzpamatovával z největších problémů. Dral se na výsluní s mladými a bezejmennými hráči, které neuvěřitelně ekonomicky zhodnotil a cílevědomě nahrazoval. Je naprosto unikátní, jak jsou schopní kádr neustále doplňovat a držet se mezi elitou. Je to prostě továrna na fotbal," rozplýval se Trpišovský, pro něhož je největším trenérským vzorem Jügen Klopp, který tehdy Borussii vedl a po jehož vzoru Trpišovský nosí kšiltovku.

„Pro mě je skvělé, že se s Dortmundem potkám. Stejně jako pro celou Slavii. Současně jde ze sportovního hlediska o jednoho z nejtěžších soupeřů, na něž je možné narazit," říkal trenér Slavie i s vědomím faktu, že Borussia v posledních třech soutěžních zápasech remizovala.

„Borussia hraje vždy stejně. Mají šablonu, která je viditelná a čitelná. Jejich sehranost je ohromující. Viděl jsem poslední zápasy našeho středečního soupeře. Ano, výsledkově v duelech s Brémami, Frankfurtem či Berlínem neuspěli, ale herně je nikdo nepřehrál. Ani Barcelona v prvním duelu ve skupině Ligy mistrů. Nepovedené výsledky jsou souhrou okolností a nevyužitých příležitostí hráčů Borussie," ujišťoval Trpišovský, že má soupeře dokonale nastudovaného.

„Na Dortmund se moc hezky dívá. Mají ohromně kultivovaný projev, jejich fotbal je vyspělý. Disponují skvělými hráči. Po dlouhé době narazíme na soupeře, který je skvělý fotbalově, ale současně i mimořádně atleticky připravený. Vždyť z jejich posil mám pocit, že pokud hráč při testech nezaběhne stovku pod jedenáct vteřin, není hoden dres Dortmundu oblékat," smál se Trpišovský.

Nijak neskrýval, že právě rychlost a neustálý pohyb jsou prvky, z nichž při rozboru protivníka byli ohromeni i hráči Slavie, kteří přitom v českých poměrech patří v daném směru k nejlépe připraveným. „Kluci se ptali videotechnika, jestli náhodou záběry, které pouštěl, nejsou zrychlené. Jde prostě o směs obrovské kvality," klaněl se protivníkovi Trpišovský.

Měl plnou hlavu starostí se složením základní sestavy. Kvůli zdravotním patáliím je totiž v ohrožení start Coufala, Kúdely a Hovorky, mimo hru jsou Takács a Traore. „Dobrou zprávou je zapojení Petra Ševčíka do plného tréninku, tudíž do zálohy máme o variantu víc. Klíčem k úspěchu bude hra právě ve středu pole. Tam získává Borussia převahu. Kdo ovládne tento pomyslný minisouboj, bude mít velkou naději na úspěch," tušil Trpišovský před druhým vystoupením Pražanů v základní skupině nejprestižnější klubové soutěže Evropy, která v beznadějně vyprodané Edenu začne v 18.55 hodin.

Reklama