Hlavní obsah

Slávisté zažili večer plný příjemných premiér

PRAHA

Ve středu vstoupila Slavia poprvé do prestižní Ligy mistrů, a hned dokázala urvat proti rumunské Steaue Bukurešť tři body po vítězství 2:1. Trenér Karel Jarolím musel přitom před i během utkání míchat pro zranění obvyklou sestavou i rozestavením na hřišti. Za zařazení do základní jedenáctky se kouči odvděčil vítěznou trefou francouzský záložník Tijani Belaid.

Článek

Výhra se ale nerodila lehce. Především v prvním poločase sešívaní dopláceli na přílišnou trému a taktickou variantu s nakopáváním míčů na nerozehraného dlouhána Latku. „Záměr byl takový, že bude doplňovat naše útočné hráče. Také jsme tak chtěli eliminovat nepříjemné standardní situace soupeře a naopak my z nich udeřit,“ vysvětloval po utkání kouč Jarolím.

Z ojedinělé šance dokázal Zdeněk Šenkeřík vstřelit premiérovou branku Slavie v Lize mistrů. Centr po standardní situaci našel neobsazeného domácího kapitána Stanislava Vlčka, který ještě gólmana Steauy Zapatu nepropálil, ale Šenkeřík se dorážkou do odkryté branky nemýlil. „Můj nejdůležitější gól v kariéře. Je to krásný pocit. Výsledek utkání byl hodně důležitý, jsem rád, že jsme dokázali získat tři body,“ vykládal přešťastný střelec.

Steaua několikrát zahrozila rychlými protiútoky do chybující obrany, vyrovnání přišlo ale až z tolikrát zmiňované standardní situace. Nejvýše se ve vápně do vzduchu vyšvihl obránce Dorin Goian a hlavičkou o zem překonal gólmana Martina Vaniaka. „V prvním poločase jsme byli příliš pasivní, z mužstva jsem cítil nervozitu. Pořád jsme ustupovali a nechávali soupeři příliš volného prostoru,“ hodnotil Jarolím a dodal: „Navíc se nám to zkomplikovalo zraněním stopera Brabce.“ Obránce si pochroumal koleno při jednom ze střetů a podle předběžných odhadů bude mužstvu chybět dva až tři týdny.

Rozhodl nevýrazný Francouz Belaid

Jeho místo ve středu obrany zaujal David Hubáček a defenzíva se s jeho příchodem viditelně zlepšila. Kouč sešívaných jeho výkon patřičně ocenil a vyzdvihl především to, že se dokázal velmi rychle adaptovat ze svého obvyklého postu na kraji obranné linie. „V druhém poločase se náš projev změnil a hráli jsme to, co jsme chtěli hrát od začátku. Tedy kombinační hru po zemi,“ mnul si ruce Jarolím nad zlepšením svých svěřenců.

Po jedné takové akci se zrodila rozhodující branka zápasu. Do té doby nepříliš dobře hrající Tijani Belaid z Francie napálil ve vápně z voleje Dřížďalův centr a zajistil domácím důležité vítězství v boji o alespoň třetí místo v konečné tabulce skupiny, které by zajistilo postup do Poháru UEFA.

Jarolímovi svěřenci si i nadále vytvářeli šance a rumunský protivník mohl být za prohru pouze o jednu branku nakonec i rád. „Nejsem především spokojený s výkonem v posledních dvaceti minutách,“ lamentoval po utkání hostující kouč Gheorghe Hagi. Rumunská fotbalová legenda ale každopádně odjíždí ze Strahova ukřivděná, Steaua si podle něj za předvedený výkon zasloužila víc a doplatila především na nepřízeň štěstěny.

Reklama

Související témata: