Hlavní obsah

Fotbalová Sevilla se v LM přiblížila postupu, Henry měnil historii

PRAHA

Hned pětice týmů si mohla při ideální konstalaci hvězd zajistit postup do osmifinále Ligy mistrů ve středečních zápasech evropské fotbalové soutěže. V druhém zápase „slávistické“ skupiny H vyhrála španělská Sevilla na půdě rumunské Steauy Bukurešť 2:0 zásluhou dvougólového představení Brazilce Renata a má postup na dosah. V dresu španělské Barcelony se blýskl 52. gólem v evropských pohárech Thierry Henry a posunul se na sedmé místo historických statistik.

Článek

Ze skupiny E se mohli kvalifikovat do vyřazovacích bojů jak Barcelona, tak skotští Glasgow Rangers. Oba celky ale kromě výsledku vzájemné odvety musely také sledovat zápas mezi Lyonem, za který kvůli zranění opět nenastoupil Milan Baroš, a německým mistrem ze Stuttgartu. Francouzský celek začal před domácím publikem lépe. Do vedení poslal několikanásobného mistra Ligue 1 již v šesté minutě Ben Arfa, na dvougólový rozdíl upravil o necelou desetiminutovku později Kim Källström.

O minutu později se ale prosadil německý reprezentant ve službách hostů Gomez. Jenže svůj druhý gól v zápase dokázal přidat Arfa a stanovil tak poločasové skóre na 3:1 pro domácí. Po změně stran přidal svou druhou trefu i Gomez. Domácím pojistil zisk tří bodů v nastaveném čase Juninho, Lyon se tak vrátil do hry o postup mezi nejlepších šestnáct celků.

Barcelona v přímém souboji o první místo ve skupině E zvítězila nad Glasgow Rangers 2:0. V šesté minutě se trefil francouzský útočník Thierry Henry a zaznamenal tak již svou 52. branku v evropských pohárech, což jej řadí na sedmé místo historických statistik po bok švédské legendy Henrika Larssona. Těsně před poločasem navíc zvýšil Argentinec Messi vedení katalánského celku a stanovil tak konečné skóre.

Manchester United je v osmifinále

Postup mezi nejlepších šestnáct celků Ligy mistrů ve středu slavili hráči Manchesteru United. Ti dokázali vyhrát všechna čtyři utkání ve skupině F, definitivu postupu jim dala domácí výhra nad ukrajinským Dynamem Kyjev. Svěřencům Sira Alexe Fergusona by stačila i remíza, ale nechtěli nic ponechat náhodě. Po gólech Piqueho s Tevézem z prvního poločasu a trefách dvou největších hvězd anglického celku Waynea Rooneyho a Cristiana Ronalda po změně stran získali v poklidu tři body.

Ve stejné skupině si na postup do osmifinále brousili zuby hráči italského AS Řím. Ke splnění cíle potřebovali zvítězit na půdě portugalského Sportingu a zároveň Kyjev nesměl odvést tři body z Old Trafford. Hosté začali výborně - již ve čtvrté minutě se dokázal prosadit Cassetti. Na jeho trefu ale dokázal dvakrát odpovědět Liedson a hostům tak těsně před koncem pomohl alespoň k jednomu bodu až vlastní brankou Polga.

Inter dokázal obrátit zápas s CSKA

Ve skupině G dokázal milánský Inter během dvou minut prvního poločasu dohnat dvougólovou ztrátu proti CSKA Moskva. Ruský celek poslali do dvoubrankového trháku brazilští fotbalisté Jo a Vágner Love. Druhý jmenovaný skóroval ve 31. minutě. Domácí snížili zásluhou švédského kanonýra Zlatana Ibrahimoviče již o minutu později, za další dvě vyrovnal Esteban Cambiasso.

Argentinský záložník dokonal obrat v podání favorita střetnutí svou druhou trefou v 67. minutě. Ibrahimovič se nechtěl nechat zahanbit a také znovu skóroval a stanovil tak konečné skóre na 4:2 pro domácí.

Fenerbahce šlo v domácím utkání proti nizozemskému PSV Eindhoven o udržení průběžné druhé příčky ve skupině. Turečtí fotbalisté za touto metou vyrazili s velkým odhodláním - po pětačtyřiceti minutách vedli díky vlastní brance hostujícího Marcellise a trefě Semiha Sentürka 2:0 a navýšili své konto na jedenáct získaných bodů.

LIGA MISTRŮ
Skupina E:
Olympique Lyon - VfB Stuttgart 4:2 (3:1)
Branky: 6. a 37. Ben Arfa, 15. Källström, 90.+3 Juninho - 16. a 56. Gomez. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 38 215.
FC Barcelona - Glasgow Rangers 2:0 (2:0)
Branky: 6. Henry, 43. Messi. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). Diváci: 85 000.
Skupina F:
Manchester United - Dynamo Kyjev 4:0 (2:0)
Branky: 31. Piqué, 37. Tevez, 76. Rooney, 88. Ronaldo. Rozhodčí: Wegereef (Niz.). Diváci: 75 000.
Sporting Lisabon - AS Řím 2:2 (1:1)
Branky: 22. a 64. Liedson - 4. Cassetti, 89. vlastní Polga. Rozhodčí: De Bleeckere (Bel.). Diváci: 42 000.
Skupina G:
Inter Milán - CSKA Moskva 4:2 (2:2)
Branky: 32. a 75. Ibrahimovic, 34. a 67. Cambiasso - 23. Jo, 31. Vágner Love. Rozhodčí: Allaerts (Bel.). Diváci: 40 000.
Fenerbahce Istanbul - PSV Eindhoven 2:0 (2:0)
Branky: 28. vlastní Marcellis, 30. Semih Sentürk. Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 42 000.
Skupina H:
Steaua Bukurešť - FC Sevilla 0:2 (0:1)
Branky: 25. a 65. Renato. Rozhodčí: Fandel (Něm.). Diváci: 30 000.
Steaua: Zapata - Emeghara, Goian, Rada, Nesu - Nicolita, Petre, Lovin, Croitoru (46. Badea) - Dica - Iacob (61. Surdu).
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Mosquera, Dragutinovič, Renato - Poulsen, Keita - De Mul (63. Diego Capel), Jesús Navas (89. Hinkel), Adriano - Kanouté (69. Luis Fabiano).

Reklama