Hlavní obsah

Slavia v Lize mistrů vyinkasovala přes 171 miliónů korun

PRAHA

Fotbalistům pražské Slavie za premiérovou účast v Lize mistrů přibylo do pokladny na odměnách a bonusech více než 171 miliónů korun. Další peníze pak klub získal ze vstupného za tři zápasy ve skupině, podle odhadů se tato suma pohybuje okolo 30 miliónů korun. Poslední částkou, o kterou se červenobílí obohatí, bude po skončení soutěže podíl z prodeje marketingových a vysílacích práv.

Článek

V celkové částce, která činí 171,6 miliónu korun, jsou započítány prémie od UEFA za účast v soutěži (tři milióny eur), šest odehraných zápasů (2,4 miliónu eur), jednu výhru (600 000 eur) a dvě remízy (600 000 eur). Další peníze může Slavia vydělat v Poháru UEFA, zvlášť v případě, pokud se střetne s týmem z německé nebo anglické nejvyšší soutěže. Takový soupeř totiž zajišťuje vyšší částku za prodej vysílacích práv, než například protivník z některé z východoevropských lig.

Pro tyto peníze již má Slavia uplatnění, prostředky využije pro stabilizaci klubu a také investuje do budoucnosti. „Přišlo dvanáct hráčů, při jejich příchodu byl stanoven splátkový kalendář. To je první věc, kde jsme tyto peníze použili. Dále pokryjeme běžné provozní náklady a také uhradíme některé záležitosti z minulosti. Nedílnou součástí rozdělení odměn jsou také prémie hráčům a realizačnímu týmu. Věříme, že tyto příjmy nekončí, že i v Poháru UEFA získáme díky atraktivnímu soupeři další prostředky. Ale platí to, že Slavia je v tuto chvíli stabilizovaná, a věříme v její další růst,“ řekl pro klubový časopis generální ředitel Petr Doležal.

Vršovickému klubu se podzimní sezóna nadmíru vydařila, po historickém postupu do Ligy mistrů mu patří také první místo v domácí nejvyšší soutěží. Dalším důvodem ke spokojenosti červenobílých je rostoucí supermoderní stadión v Edenu pro 21 000 diváků.

Slavia chce Bergra, Toleskiho a Pudila

A jak to bude vypadat na jaře? Klub by rád získal na přestup Daniela Pudila, jenž je ve Slavii na hostování z Liberce. "Vždy je co zkvalitňovat a posilovat. Nechci nabýt dojmu, že je vše v pořádku, nechci být uspokojen s pětibodovým náskokem ani s postupem do Poháru UEFA. Potřebujeme někoho dopředu, jednoho hráče do středu hřiště i do obrany. Čím větší konkurence bude, tím více si hráči budou vážit místa v základní sestavě," vyjádřil své přání po posílení mužstva trenér Pražanů Karel Jarolím. Nepopřel, že jedním z vyhlédnutých je Patrik Berger, v současné době hráč anglické Aston Villy. "Uvidíme, zda-li on sám bude mít zájem se vrátit a třeba již nyní v zimě. Zájem vzešel od nás a bude záležet jen na něm," řekl kouč, který prožívá jedno z nejúspěšnějších období své kariéry.

Také se vyrojily spekulace o možném angažování útočníka Mostu Goče Toleskiho, v klubu již napevno počítají s jeho prodejem v zimní přestávce. Ve smlouvě je zapsané odstupné ve výši 15 miliónů korun. Makedonský borec se však teprve rozhoduje kam zamíří. "Rád bych šel do klubu, který bude vyhrávat každý zápas a kde budu mít šanci dávat více gólů," přeje si Toleski. "Mám něco ze zdejší ligy, něco z Německa, musím se rozhodnout já i Most. Ale v Česku se mi líbí, jsou zde příjemní lidé, rád bych zůstal. Slavia? Taky má šanci."

Tým si rozdělil 30 miliónů

Slavia hospodaří s přibližně třetinovým rozpočtem oproti Spartě, která má k dispozici zhruba 300 miliónů korun ročně. Převážná část obou rozpočtů padne na platy a bonusy hráčů a realizačního týmu. Jen za samotný postup do Ligy mistrů si hráči a trenéři sešívaných přišli na 30 miliónů.

Před dvěma lety si Sparta vydělala přibližně 113 milionů korun, když v základní skupině Ligy mistrů získala za dvě remízy jen dva body. Doposud nejvyšší vydělanou částkou letenských bylo 248 miliónů korun, které si Sparta připsala v sezóně 2001/02.

Reklama

Související témata: