Hlavní obsah

Liverpool v Lize mistrů narazil. Kanonýr Haaland sestřelil Paris St. Germain

Madrid/Dortmund
Aktualizováno

Loni 1. června slavili fotbalisté Liverpoolu na madridském stadionu Wanda Metropolitano po finálové konfrontaci s Tottenhamem triumf v Lize mistrů, po sedmi měsících si přijeli jako obhájci trofeje na stejný stadion pro porážku. V  prvním osmifinále nového ročníku Champions League podlehli domácímu Atlétiku 0:1, když o výsledku rozhodl rychlý gól Saúla a pochopitelně i taktika dokonale naplňovaná Simeonovými svěřenci. V  druhém duelu řádil norský legionář ve službách Dortmundu Haaland, který zařídil výhru Borussie nad Paris SG 2:1. Odvety jsou na programu 11. března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání LM Dortmund - PSGVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

K horšímu scénáři snad ani nemohlo dojít. Pro Liverpool, ale i pro servírovaný fotbal. Domácí Atlético udeřilo hned z první standardní situace, která se mu nabídla, a pak už se drželo osvědčené taktiky.

Po rychlém vedoucím gólu Saúla, který po rohovém kopu využil zmatků před Alissonovou bránou a docela pohodlně skóroval, se totiž Simeoneho tým stáhl do typického obranného bloku. Pevného, perfektně organizovaného, prakticky neprostupného. A samozřejmě přitom čekal na příležitost k rychlým výpadům, které má zvládnuté stejně bravurně jako defenzivu.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Fotbalisté Atlética Madrid se radují z gólu proti Liverpoolu.

Kdyby vyšel ten Moratův dvacet minut po vedoucím gólu, mohlo být obhájci trofeje hodně zle. Gólman Alisson však Liverpool zachránil, takže bylo na Salahovi, Firminovi, Maném a spol., aby po panické úvodní čtvrthodině obranu zkusili španělského protivníka rozebrat a najít v ní skulinu.

Pokoušeli se o to. Vytrvale a trpělivě, ale také hodně komplikovaně a zdlouhavě. U pokusů tudíž zůstávalo, protože žádná pořádná příležitost nepřicházela. Mezi tyče Oblakovy brány dokonce nemířila během první půle jediná střela.

Ani po změně stran to nebylo jiné, neboť Atlético dokazovalo, že doma to prostě na soupeře z Ostrovů umí. Vždyť posledním anglickým týmem, který na jeho hřiště vyhrál, byl v roce 2017 Arsenal.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Alvaro Morata z Atlética Madrid střílí na brankáře Liverpoolu Alissona v utkání Ligy mistrů.

Liverpool ho nedokázal napodobit, i když v závěru se usilovně snažil alespoň o vyrovnání. Zatlačil Atlético k šestnáctce, jenže akcím chyběl nápad, moment překvapení a především zakončení. Však se také trenér Klopp vztekal tak, že spatřil žlutou kartu.

Přestřelku dirigoval Haaland

Taktizovalo se víc, než hrálo, což vzhledem k důležitosti první osmifinálové partie zase až tolik nepřekvapilo. Vždyť kouč francouzského mistra Thomas Tuchel zná svou bývalou Borussii až příliš dobře a hráči Borussie zase znají svého bývalého kouče, a tudíž i tahy a záměry, s nimiž do Dortmundu přijel.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Dortmundský Erling Braut Haaland střílí hlavou na bránu PSG v utkání Ligy mistrů.

Samo sebou plný touhy konečně zlomit prokletí, které Paris SG na scéně Ligy mistrů provází. Vždyť v posledních třech letech se třikrát pokoušelo o postup mezi posledních osm a ani jednou to nesvedlo.

V Dortmundu měl první příležitost naklonit osmifinálovou partii na stranu svého týmu Neymar, ale v 11. minutě jeho rána z trestného kopu svištěla těsně vedle Bürkiho brány. Domácí Sancho nedopadl pár minut před naplněním úvodní půlhodiny lépe. Mezi tyče se sice trefil, ale Navas si s jeho střelou poradil.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Útočník Dortmundu Erling Braut Haaland se raduje z gólu proti PSG.

Tím byly zajímavější chvíle na dlouho zase vyčerpány, neboť oba týmy myslely především na to, jak eliminovat hru soupeře a vyvarovat se jakékoli chyby. Proto nepřicházely šance, natož pak góly.

Jednadvacet minut před koncem ale přece jen obranu Pařížanů zaskočil norský legionář Haaland. Narazil si balon se spoluhráči, naběhl před bránu v třináctém pohárové startu zaznamenal svůj třináctý gól.

Dal tím povel k přestřelce, která dala zapomenout na předchozí nudný průběh zápasu. Neymar totiž promptně vyrovnal, ale Haaland ještě promptněji druhou trefou zajistil Dortmundu přece jen výhru. Ani hlavička Silvy mířící v nastaveném čase těsně nad břevno Bürkiho brány ji domácím nesebrala.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Borussia Dortmund - Paris St. Germain 2:1 (0:0)
Branky: 69. a 77. Haaland - 75. Neymar .Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Witsel - Gueye, Neymar, Meunier, Verratti.
Dortmund: Bürki - Piszczek, Hummels, Zagadou - Hakimí, Can, Witsel, Guerreiro - Sancho (90. Schmelzer), Hazard (68. Reyna) - Haaland. Trenér: Favre.
PSG: Navas - Meunier, Kimpembe, Silva, Kurzawa - Verratti, Marquinhos, Gueye - Di María (77. Sarabia), Mbappé, Neymar. Trenér: Tuchel.
Atlético Madrid - Liverpool 1:0 (1:0)
Branka: 4. Ňíguez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Gil (video, všichni Pol.). ŽK. Correa - Mané, Gomez.
Atlético: Oblak - Vrsaljko, Savič, Felipe, Renan Lodi - Koke, Ňíguez, Partey, Lemar (46. Llorente) - Correa (77. Diego Costa), Morata (70. Vitolo). Trenér: Simeone.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Henderson (80. Milner), Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané (46. Origi). Trenér: Klopp.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal