Hlavní obsah

Sparta v Moldavsku: cenné vítězství i jisté rozpaky nad hrou

Nejlepším možným způsobem vkročili do nové sezóny i prvního dílu náročného čtyřboje o Ligu mistrů fotbalisté pražské Sparty. V úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti Šeriffu Tiraspol neinkasovali, navíc vstřelili důležitý gól a vítězství 1:0 je staví do výtečné pozice před domácí odvetou. Sparťany výsledek sice potěšil, ale z Moldavska odjížděli i s pocitem, že na prahu sezóny ještě má jejich výkonnost znatelné rezervy.

Článek

A pokud postoupí do třetího předkola soutěže, kde narazí zřejmě na vyspělého soupeře ze špičkové zahraniční soutěže, budou muset ukázat víc než v Tiraspolu. Jinak by mohli potřetí za sebou chybět v miliónové Lize mistrů, čímž by jejich pokladna znovu utrpěla citelné ztráty.

"Ale takhle daleko ještě rozhodně nekoukáme. Nejprve před sebou máme úvodní ligový zápas s Mladou Boleslaví, pak odvetu s Šeriffem. A až když ji zvládneme, tak můžeme myslet na další fázi Ligy mistrů," zdůraznil trenér Vítězslav Lavička, že své hráče bude důsledně připravovat jen na nejbližší zápas. "Na začátku sezóny jsme se vydali na hodně kamenitou cestu a vyplatí se koukat přímo pod nohy. Když budeme hledět do dálky, tak můžeme zakopnout hned o první balvan. To si nepřejeme. Pro nás je výhra v Moldavsku každopádně vítaným impulzem do začátku sezóny," podotkl letenský kouč, který se mužstva ujal v červnu.

Sparta prošla v létě částečnou proměnou, do mužstva se vrátil stoper Štěpán Kučera, v záloze se usadili noví hráči Patrik Berger s Ondřejem Kušnírem a možná i proto je zatím herní projev českých vicemistrů "syrový". Sparta neoslnila v přípravě, v generálce třeba podlehla Rennes 0:2. A středeční zápas proti Tiraspolu také ukázal současné rezervy.

Hlavně v ofenzivě se Pražané hledali, nový kapitán Berger i přes snahu zatím nemá lehkost špílmachra a jeho obávaná levačka jako by mlčí. Sparťanům ke cti ale slouží skutečnost, jak byli efektivní. Mnoho střeleckých šancí si nevypracovali, ale Jiří Kladrubský čtvrt hodiny před koncem dokázal zakončit rychlý brejk přesnou a vítěznou trefou.

Osamocený útočník Miroslav Slepička vypadal na hrotu chvílemi ztraceně, i když dřel do úmoru. A Lavička nasazení jediného klasického forvarda hájil. "Věděli jsme o síle Šeriffu v útočné fázi a k našemu rozestavení 4-5-1 jsme sáhli s jasným záměrem. A podle mě nám ten taktický záměr vyšel dobře," tvrdil Lavička, který jedním dechem dodal, že herní styl a rozestavení bude měnit operativně podle soupeřů. "Nemáme v tomto ohledu žádné dogma," zdůraznil Lavička. Ten navíc může vybírat až z šesti útočníků, což nabízí množství různých variant. Na šanci čekají i další forvardi Došek, Holenda, Kulič, Jeslínek či Wilfried.

Zápas v Tiraspolu ale Lavičkovi přinesl i pozitivní zprávy. Mužstvo předvedlo kompaktní výkon v obranné fázi, Tiraspol nepustilo do trvalé převahy ani do větších šancí. Obranu tradičně držel stoper Tomáš Řepka, vedle nějž hýří jistotou i nadějný zadák Kučera, který loni byl u sparťanského double a po návratu z Brugg na sebe znovu může upozornit. "Celkově jsme ukázali hodně týmový a zodpovědný výkon, to mě potěšilo nejvíc," souhlasil Lavička.

Dobrým zjištěním pro Spartu je i představení náhradního brankáře Matúše Kozáčika. Ten v Moldavsku zastoupil zraněného Jaromíra Blažka a přestože nemusel řešit vyloženě kritické situace, nedopustil se sebemenšího zaváhání. "Těší nás, jak se Matúš předvedl, už v přípravě naznačil své možnosti. Ale těší nás i to, že se uzdravuje Jarda Blažek. Zatím ale nechci předbíhat, kdo se třeba v sobotu postaví do branky," uvažoval Lavička nad tím, komu dá šanci v ligové premiéře proti Mladé Boleslavi.

Pro sparťany se sezóna rozjíždí v hektickém tempu a i Lavička bude věřit, že zápasová smršť pomůže k nárůstu výkonnosti. Jak z hlediska celého týmu i některých jednotlivců.

Reklama

Související témata: