Hlavní obsah

Slavia se o LM utká s Fiorentinou, Sparta asi s Panathinaikosem

NYON/PRAHA

Dva čeští fotbaloví zástupci v předkolech Ligy mistrů již znají své soupeře. Jediný český reprezentant v hlavní části loňského ročníku Slavia Praha se střetne s italskou Fiorentinou. Pokud se fotbalistům Sparty podaří postoupit přes moldavský Šeriff Tiraspol, utkají se s vítězem zápasu Panathinaikos - Tbilisi. Rozhodl o tom páteční los v Nyonu.

Článek

Řecký tým vyhrál úvodní zápas na domácím hřišti 3:0. I Sparta je k postupu blíže než její soupeř. Na moldavské půdě dokázala vybojovat po brance Kladrubského vítězství 1:0. Odveta se na letenském stadiónu hraje ve středu 6. srpna.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička se chce nyní hlavně soustředit na odvetný zápas proti Tiraspolu. "Nyní se musíme maximálně koncentrovat na souboj s Tiraspolem, přivezli jsme slibný výsledek, ale do odvety musíme jít opět se stoprocentním respektem a koncentrací," ví i po losu přemýšlivý kouč.

"Řecký fotbal má svou kvalitu, navíc Panathinaikos je tradiční účastník evropských pohárů, zkušený tým, který doma spoléhá na vynikající diváckou kulisu. Ale konkrétní myšlenky na případný vzájemný souboj by byly v tuto chvíli skutečně předčasné," myslí Lavička.

Kadlecovi se los zamlouvá

O losu jako o příznivém mluvil obránce Michal Kadlec. "Panathinaikos je hratelný soupeř. Z výběru, který se nabízel, je to určitě ta lepší varianta. Přesto je to nebezpečný tým, ostřílený v pohárech s velkými zkušenostmi a výbornými fanoušky," vypočítával přednosti bek letenského týmu.

I Kadlec si je vědom toho, že nejdříve musí vybojovat bitvu proti Tiraspolu. "My musíme především zvládnout souboj s Tiraspolem, kde jsme teprve v poločase. Máme jednogólový náskok, ale to nic neznamená. Jasnou prioritou je postup a až potom se můžeme bavit o dalších bojích," uzavřel Kadlec.

Vítěz české ligy Slavia Praha narazí na italskou Fiorentinu. Fialky se v loňské sezóně umístily na čtvrtém místě Serie A. Za sebou nechaly například velkoklub AC Milán. Sešívaní se tak pokusí navázat na úspěšné tažení v Champions League v loňském ročníku. Ve Fiorentině působí čeští mladíci Hable a Mazuch.

Jarolím byl nakonec s losem spokojen

"Když už se tenčil počet soupeřů, tak zůstaly na výběr jen Panathinaikos a Fiorentina, přiznám se, že jsem si přál raději Fiorentinu. Síla soupeře je jasná, semifinalista Poháru UEFA. Soupeř bude atraktivní, diváci se mají na co těšit," řekl po losu trenér Slavie Karel Jarolím na oficiálních stránkách klubu.

Reálné šance na postup vidí gólman Martin Vaniak. "Myslím si, že nejsme úplně bez šancí, budeme rozehranější. O losu nikdy moc nepřemýšlím, nepřál jsem si jenom Španěly. Určitou výhodou by mohlo být, že hrajeme druhý zápas doma," těšilo brankáře s přezdívkou "čaroděj".

Úvodní zápasy se hrají 12. a 13. srpna, odvety jsou na programu o dva týdny později. Slavia odehraje svůj první zápas na italské půdě. Pokud se do třetího předkola probojuje i Sparta, začne svůj dvojzápas na stadiónů svého soupeře.

Arsenal se střetne s Twente

České duo v Juventusu Turín Zdeněk Grygera a Pavel Nedvěd se o postup do hlavní soutěže utkají pravděpodobně s vítězem slovenské ligy Armedií Petržalkou, která má i díky brance Zbyňka Pospěcha dobře rozehraný dvojzápas s finským Tampere. Arsenal Tomáše Rosického se střetne s Twente Enschade z Nizozemska. Tomáš Hübschman v barvách Šachtaru Doněck bude soupeřit s lepším z dvojice Dinamo Záhřeb - Domžale. Tým Tomáše Ujfalušiho Atlético Madrid se střetne s německým vicemistrem Schalke 04.

Slavia loni postoupila i přes Ajax

Slavia začala svou fantastickou loňskou sezónu právě zápasy v předkolech Ligy mistrů. Ve druhém se proti sešívaným postavila slovenská Žilina. Ani v jednom ze zápasů branka nepadla a tak o postupujícím musely rozhodnout pokutové kopy. Dramatický rozstřel, kterého byli svědky diváci na pražském Strahově, rozhodl proměněnou penaltou Stanislav Vlček.

V dalším kole se svěřencům Karla Jarolíma postavil slavný nizozemský klub Ajax Amsterdam. Po úvodním utkání zavládla v táboře slávistů optimistická nálada. Pražský klub si brankou Kalivody z pokutového kopu přivezl nadějné vítězství 1:0. Historicky první postup Slavie do nejprestižnější fotbalové soutěže Evropy zpečetil Stanislav Vlček ve druhém utkání svými dvěma přesnými zásahy. Slavia vyhrála 2:1.

Sparta měla v loňské sezóně smůlu na los. Od milionářské soutěže ji sice dělil jediný dvojzápas, musela by však postoupit přes Arsenal. Už po prvním utkání bylo téměř jasné, že se Spartě senzace nepodaří - na Letné prohrála 0:2. Londýnský klub si postup pohlídal v odvetě, v níž zvítězil 3:0.

Los 3. předkola Ligy mistrů:
Fiorentina - Slavia Praha, vítěz Panathinaikos Atény/Dinamo Tbilisi - vítěz Sparta Praha/Šeriff Tiraspol, vítěz Rapid Vídeň/Anorthosis Famagusta (Kypr) - Olympiakos Pireus, Vittória Guimaraes - vítěz Basilej/IFK Göteborg, Šachtar Doněck - vítěz Dinamo Záhřeb/Domžale, Schalke 04 - Atlético Madrid, vítěz Aalborg/Modriča (Bosna a Herc.) - vítěz Glasgow Rangers/FBK Kaunas, FC Barcelona - vítěz Wisla Krakov/Beitar Jeruzalém, Levski Sofia - vítěz Anderlecht Brusel/Borisov (Běl.), Standard Lutych - Liverpool, vítěz Partizan Bělehrad/Baku (Ázer.) - vítěz Fenerbahce/MTK Budapešť, Twente Enschede - Arsenal Londýn, Spartak Moskva - vítěz Drogheda (Ir.)/Dynamo Kyjev, Juventus Turín - vítěz Artmedia Petržalka/Tampere, vítěz Bergen/Ventspils - Marseille, Galatasaray Istanbul - Steaua Bukurešť.

Reklama

Související témata: