Hlavní obsah

Slávistický kouč Jarolím po losu: Zavolám do Itálie i synovi

Zdeněk PavlisSport.cz

Slávistický trenér Karel Jarolím už ví, kde všude bude shánět co nejpodrobnější informace o Fiorentině, na kterou jeho tým narazí v kvalifikačním předkole fotbalové Ligy mistrů. „Samozřejmě že hned večer zavolám synovi. Měl jsem nutkání vytočit Lukášovo číslo hned po nyonském losu, ale pak jsem si uvědomil, že jsou se Siennou na soustředění, takže musím počkat,“ přiznal pro Sport.cz kouč Pražanů.

Článek

Losování kvalifikace o Ligu mistrů i Pohár UEFA dopadlo pro českou trojici přijatelně. Na Slavii čeká v boji o postup do hlavní soutěže Champions League konfrontace s italskou Fiorentinou, Sparta se utká s řeckým Panathinaikosem Atény, Liberec pak na cestě do Poháru UEFA narazí na slovenskou Žilinu.

Když začaly z osudí postupně odpadávat evropské velkokluby kalibru Barcelony, Arsenalu, Juventusu či Liverpolu, slávistický kouč Karel Jarolím si zhluboka oddechl.

Jarolím: Kéž by to vyšlo jako loni s Ajaxem 

„Tak ty jsem za žádnou cenu nechtěl. A po cestování někam na východ jsem také netoužil,“ přiznal, že v koutku duše věřil v  přízeň osudu a soupeře alespoň relativně přijatelného. Italská Fiorentina jím je...

„Jak se to vezme - vždyť loni se dostala až do semifinále Poháru UEFA,“ poznamenával Jarolím. „Jenže v konstelaci, která se v osudí sešla, si člověk těžko vybere. Fioretina bude určitě velkým lákadlem pro naše diváky. Jen škoda, že její dres už vysvlékl Tomáš Ujfaluši, protože by šlo o šlágr ještě větší,“ povzdechl si pro Sport.cz Karel Jarolím.

Samozřejmě že se sháněním informací nečeká na syna, i když i Lukášův pohled ho pochopitelně bude zajímat. „Jasně že už o Fiorentině mnohé vím - silný soupeř s kvalitním trenérem a největší hvězdou, jíž je Rumun Mutu. Mužstvo už hraje několik let pohromadě ve složení, jež se příliš nemění, takže má zažitý svůj herní styl,“ glosoval italského protivníka trenér Slavie.

A že by snad výhodou pro jeho svěřence měla být větší rozehranost anebo dokonce los, který určil, že se první zápas hraje v Itálii a odveta v Praze? „Kdyby to dopadlo jako loni s Ajaxem, uznal bych, že to výhoda byla. Jenže Italové moc dobře vědí, o co v kvalifikaci o Ligu mistrů jde, takže se na vzájemné duely určitě moc dobře nachystají,“  dodal Jarolím.

Lavička: Nejprve musíme postoupit

I trenér Sparty Vítězslav Lavička mohl být po losu spokojený, neboť v případě postupu přes moldavský Šeriff Tiraspol bude hrát jeho tým o Ligu mistrů pravděpodobně s řeckým Panathinaikosem Atény.

„No právě - my se nejprve musíme dostat přes Tiraspol a Řekové přes Dinamo Tbilisi, nad nímž v prvním střetnutí vyhráli 3:0, takže jejich šance na postup do třetího předkola jsou velké. I naše pozice je ale slibná, i když samozřejmě do pražské odvety musíme jít se stoprocentní koncentrací a respektem k soupeři. A nic na tom nemění, že jsme na jeho hřišti vyhráli 1:0,“ nechtěl se sparťanský kouč na téma Panathinaikos zatím příliš vybavovat.

„Řecký fotbal ale svou kvalitu má, Panathinaikos navíc i mezinárodní zkušenosti, neboť evropské poháry hraje pravidelně, doma se navíc spoléhá na skvělou diváckou kulisu,“ nakonec přece jen poznamenal na adresu letenského protivníka ve třetím předkole Ligy mistrů.

Škorpil: Vracíme se do dob federace

Liberecký kouč Ladislav Škorpil bral slovenskou Žilinu, s níž se Severočeši střetnou o účast v Poháru UEFA, s nadhledem sobě vlastní. „Vracíme se do dob společné česko - slovenské federace, což já jako trenér, který ji pamatuje, samozřejmě vítám,“ poznamenal po nyonském losování, jež si se slovenskou Žilinou opět zažertovalo.

Loni hrála o Ligu mistrů se Slavií, letos se střetne o účast v Poháru UEFA s Libercem. „Zákony schválnosti prostě fungují,“ poznamenal Škorpil pro Sport.cz, na adresu slovenského protivníka se však zatím vyjadřovat nechtěl. „Důležité jsou informace o tom, co bude a nikoli o tom, co bylo,“ filosofoval nad soupeřem vedeným českým koučem Pavlem Vrbou. „Už proto to bude pro oba kluby hodně prestižní souboj,“ dodal liberecký trenér.

Reklama