Hlavní obsah

Hübschman dobyl Nou Camp, v reprezentaci však není

Pavel DosadilSport.cz

Je to tak trochu fotbalová záhada. Ukrajinský krajánek Tomáš Hübschman patří k pěti Čechům nejstabilněji hrajícím Ligu mistrů. V některých zápasech už navléká kapitánskou pásku Šachtaru Doněck a v úterý s ním vyhrál na hřišti slavné Barcelony, což před ním z krajanů dokázal jen Pavel Nedvěd. Přesto si Hübschman za národní tým zahrál naposledy před více než třemi lety.

Článek

Víte, co mají společného Pavel Nedvěd, Petr Čech, Jiří Jarošík a Tomáš Rosický? Možná by se našlo víc shodných rysů, každopádně jen tento čtyřlístek renomovaných fotbalistů absolvoval z českých hráčů v Lize mistrů víc zápasů než Tomáš Hübschman. A přesto opora Šachtaru Doněck stojí mimo národní tým. V době, kdy je nouze o zkušené borce, si Hübschman za reprezentaci naposledy kopl v srpnu 2005 v přátelském utkání ve Švédsku. Od té doby ani ťuk.

Válí jako Galásek, ani to nestačí

„Podle mého názoru je to velký luxus,“ podivuje se trenér Jaroslav Hřebík, který na Hübschmanovi stavěl během svého prvního působení ve Spartě. „Tomáš v Doněcku vyzrál, je zkušený. Občas dělá kapitána, navíc role defenzivního záložníka je v současném fotbale jedna z nejdůležitějších. Já ho sleduji již druhý rok a musím říci, že ji řeší velmi správně. Dokonce jsem si vzpomněl na výrok Karla Brücknera, že Tomáš Galásek je počítačem hry jeho týmu. Hübschman totiž řeší situace podobně,“ srovnává Hřebík.

Ukrajinský legionář sice nadále na širší soupisce národního týmu figuruje, rok po bronzovém šampionátu v Portugalsku však z reprezentace zmizel. Nepatří k vyvoleným, z nichž Brückner a poté jeho nástupce Rada mužstvo sestavují.

„Nároďáku se ujal nový kouč, ale své šance já moc neřeším. Snažím se podávat maximální výkony na hřišti a jen na trenérovi potom záleží, jestli mě bude chtít povolat,“ konstatoval Hübschman na začátku této sezóny. „Jsem momentálně v pohodě, hraji pravidelně už víc než rok defenzivního záložníka, s Šachtarem jsme vyhráli titul, Ukrajinský pohár i superpohár. Víc jsme v domácích soutěžích vyhrát nemohli. Hrajeme Ligu mistrů a osobně si myslím, že jsem měl poslední rok docela dobrý. Záleží jen na trenérovi, jestli to vidí, nebo ne,“ dodal.

Rada ho ovšem nepovolal ani v kritickém okamžiku, kdy mu pro klíčový duel v Polsku vypadl válečník Polák. Nabízí se otázka, zda to není tím, že Hübschman je doma stále vedený spíš jako obránce. „Opravdu jsem se doslechl, že když vedení reprezentace Tomáše kontaktovalo, nevědělo, že hraje defenzivního záložníka... On ale tuto roli plní déle než rok, navíc velmi dobře!“ poukazuje Hřebík.

Ligou mistrů protřelý mazák Hübschman tak pro reprezentaci dál zůstává v ukrajinské ilegalitě ladem.

Reklama