Hlavní obsah

Italům hrozí, že přijdou o jeden tým v Lize mistrů

MILÁN

Italskému fotbalu hrozí, že bude mít od sezóny 2010/2011 v Lize mistrů o jednoho zástupce méně. Vyřazení všech celků z Ligy mistrů před branami čtvrtfinále může způsobit, že Italové opustí třetí příčku v žebříčku podle pohárového koeficientu, která zajišťuje třem celkům přímou účast a čtvrtému start v předkole. Od čtvrtého do šestého místa mají země dva přímé účastníky a jeden klub v kvalifikaci.

Článek

"Jsme jen krok od toho, abychom přišli o třetí místo, a tím i o tým v Lize mistrů," upozornil šéf milánského AC Adriano Galliani.

Juventus, AS Řím i Inter Milán vypadly tento týden v osmifinále Ligy mistrů a Fiorentina ani nepostoupila ze základní skupiny. AC Milán, Fiorentina a Sampdoria Janov navíc už skončily v Poháru UEFA, takže z Apeninského poloostrova zbylo v pohárové Evropě jen Udine.

Na Italy, kteří mají 62,4 bodu, útočí ze čtvrtého místa Německo. To má momentálně 54 bodů, ale v evropských pohárech ještě Bayern Mnichov, Werder Brémy a Hamburk.

Italské fotbalové kluby v posledních letech výrazně ustoupily z pozic. Před deseti lety byla Itálie v čele pořadí podle koeficientu a momentálně vedoucí Anglii patřila až šestá příčka.

Letos se podruhé za sebou všechny čtyři anglické kluby dostaly do čtvrtfinále Ligy mistrů a Galliani je přesvědčený, že Itálie musí napodobit ostrovní model a zrekonstruovat stadiony. "Není jiná cesta než zvýšení příjmů ze stadionů. Musí být nějaký důvod, proč jsme před deseti lety byli první v evropském žebříčku a teď už nejsme," poznamenal.

Reklama