Hlavní obsah

Kam jsme to klesli? Po slávistické blamáži zase až na samotné dno!

PRAHA

Kruté vystřízlivění. Další blamáž. A navíc pravidelně se opakující, protože český fotbal si po středečním kolapsu Slavie s Tiraspolem znovu připomněl, jak vypadá samotné dno pohárové Evropy. Teď už opravdu figuruje ve společenství fotbalových nýmandů, protože když si jeho mistr nedovede poradit ani s moldavským mezinárodním souborem poskládaným z hodně průměrných hráčů, je na tom skutečně bídně.

Foto: Petr Horník, Právo

Zklamání slávistů Petra Jandy (vlevo) a Marka Suchého po vyřazení ze 3. předkola Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Vždyť už ani postsovětským republikám, Kypru, Izraeli, Maďarsku, o Švýcarsku a Rakousku nemluvě, se nemůže rovnat! Vyřazení Sparty řeckým Panathinaikosem se ještě dalo pochopit a snad i omluvit, protože vypadla s protivníkem evropského kalibru, jenž se v loňském ročníku Champios League dostal až do osmifinále. A letenský tým mu navíc vzdoroval. Tedy, alespoň doma…

Pro slávistickou blamáž však vysvětlení není, i když přesně před týdnem před ní Pavel Nedvěd varoval. „Bezgólová remíza v Moldavsku je sice nadějná, zrádné ovšem v pohárové v matematice je, že Slavia nevstřelila venku gól,“ mentoroval při přebírání Zlatého míče a na jeho slova došlo.

Po kolapsu reminiscence na Šachtar

Omluva pro středeční kolaps neexistuje! Vždyť Slavia byla nasazena do mistrovské části kvalifikace Ligy mistrů, takže se vyhnula soupeřům z vyspělé fotbalové Evropy, los jí navíc přihrál moldavský Tiraspol, který ještě nikdy na pohárové scéně žádného úspěchu nedosáhl, do nákupů a obměny hráčského kádru investovala desítky miliónů, přesto vyhořela stejně, jako před devíti lety.

Tehdy skončila v kvalifikaci na Ligu mistrů na ukrajinském Šachtaru Doněck, který to mimochodem během let, jež uplynuly od památného strahovského šoku v nastaveném čase, dotáhl až k vítězství v Poháru UEFA, teď vyhořela na daleko slabším a neporovnatelně méně movitém Šeriffu Tiraspol.

O to tvrdší úder středeční kolaps představuje. Pro český fotbal, který si o vizi Ligy mistrů musí zase nechat jen zdát, pro Slavii zrovna tak.

Postup jako imperativ

Zatímco na Letné si hned po losu třetího předkola realisticky uvědomovali, že další putování miliónářskou soutěží nemůže pro jejich mužstvo představovat imperativ, v Edenu ho za příkaz považovali.

Proto zástup nových akvizic, jež do Slavie během léta za desítky miliónů přišel, proto bezvýhradná podpora trenéru Jarolímovi, když se rozhodl hodit přes palubu kapitána mužstva Ericha Brabce, i proto rozpočet, v němž se po předchozích letech hojnosti s účastí v milionářské soutěži počítalo.

Slávistická generalita sice mluvila před sezónou o třech variantách rozpočtu, jenže kalkul, v nichž byl zahrnut zisk 180 miliónů plynoucí už z pouhé účasti v základní skupině Ligy mistrů, měly bezvýhradnou prioritu. Ostatně, šéf klubu Tomáš Rosen to deklaroval víc než jasně. „Už naše aktivita v přestupovém období naznačovala mnohé. Chceme obhájit titul a postoupit do Ligy mistrů,“ pravil předseda představenstva Slavie.

Krutá realita. Pro Slavii i český fotbal!

Teď musí slávistické vedení přehodnotit nejen plány, ale upravit i rozpočet. Pravda, nový model Evropské ligy je sice finančně daleko zajímavější než dnes už mrtvý Pohár UEFA, s Ligou mistrů se ovšem absolutně srovnávat nedá. A navíc fotbalová Slavia nemá jistotu, že se – řečeno slovy trenéra Jarolíma – „sportovní neštěstí“ nebude opakovat a ona se v současné formě z kvalifikačního předkola alespoň do základní skupiny Evropské ligy dostane. Vždyť z Ligy mistrů vypadla s podprůměrným moldavským souborem, který ji jasně přehrál doma a v odvetě pak také dosáhl svého.

Přehodnotit své vidění však musí i celý český fotbal. A nejen proto, že i jemu budou milióny, které by Slavia v případě postupu do Ligy mistrů pouštěla dál do oběhu, chybět. Po středeční blamáži v Edenu se opakovaně musí smířit s tím, že v pohárové Evropě patří do společenství fotbalových nýmandů. A nic na tom nemění, že ve čtvrtém kvalifikačním předkole Evropské ligy bude mít zřejmě pět zástupců.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články