Hlavní obsah

Prokletí trvající čtvrtstoletí Neymar a spol. zlomili, proto německý kouč křepčil i s ortézou

Navzdory ortéze, která mu nelítostně svírá levou nohu, vyskočil německý kouč z chladící bedny, na které seděl, a křepčil stejně, jako jeho asistenti a všichni hráči Paris Saint Germain na lisabonském Stadionu světel. „A dokážete si bych představit, co bych asi dělal mít zdravé obě nohy? Možná byste byli svědky dne, kdy sprintuju i čtyřicet metrů,“ byl doslova v sedmém nebi Thomas Tuchel poté, co jeho tým v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů předvedl během pár desítek vteřin senzační obrat a po čtvrtstoletí postoupil poprvé do semifinále.

Foto: Pool, Reuters

Fotbalisté PSG se radují z gólu proti Atalantě Bergamo. Duel čtvrtfinále Ligy mistrů Pařížané otočili až v samotném závěru.

Článek
Fotogalerie

Ještě 25 sekund před naplněním devadesáté minuty v něm přitom byla Atalanta Bergamo. Po trefě Pašaliče z první půle vedla 1:0, hlídala si náskok a už se viděla mezi posledními čtyřmi týmy portugalského finálového turnaje.

Za pár okamžiků bylo všechno jinak. Nejdřív Neymar odčinil svá selhání ve velkých střeleckých příležitostech a naservíroval Marquinhosovi přihrávku, z níž v čase 89.35 vyrovnal, třetí minuta nastavení se ještě ani nenaplnila a Choupo-Moting skóre otočil.

„Velké zápasy Ligy mistr rozhodující nepatrné detaily. Okamžiky, milimetry, situace mnohdy sotva postřehnutelné," smutně přiznával kouč Atalanty Bergamo Gian Piero Gasperini, jehož tým byl blízko senzace.

Nedokončil ji, francouzský mistr čtvrtfinále otočil v čase, kdy tomu už pomalu nikdo nevěřil.

„Nic takového, nikdy jsem nepomyslel na to, že bychom se už ve čtvrtek vraceli domů. Pořád a v každém okamžiku jsme šli za jedinou věcí - postupem mezi poslední čtyři," odmítal hvězdný Brazilec Neymar, že by jeho tým propadal skepsi a čtvrtfinálovému prokletí, které ho provázela celá léta.

„Přitom jsem byl přesvědčen, že jsme se psychického bloku z toho, že čtvrtfinále Ligy mistrů je pro nás zakleté, zbavili vítěznou konfrontací s Dortmundem," připomínal Tuchel obrat, který se jeho týmu povedl v domácí březnové osmifinálové odvetě.

V Lisabonu však jako by se kletba zase vrátila. Všechno dokonce nasvědčovalo tomu, že Thomase Tuchela potká osud jeho trenérských předchůdců v Paris SG Unaie Emeryho, Carla Ancelottiho a Laurenta Blanca. Do semifinále Ligy mistrů nepostoupili a v Paříži skončili.

„Byl jsem realistou a v 88. minutě jsem přemýšlel o vyřazení. Neměl jsem ale pocit, že nejsme schopni skórovat. Svým asistentům jsem v ten moment řekl, že jakmile vstřelíme gól, zápas nakonec vyhrajeme," svěřoval se do objektivů kamer trenér Tuchel.

„Klíčový byl příchod střídajícího Mbappého. Ten ve spolupráci s Neymarem změnil spoustu věcí v soupeřův prospěch. Dodal mu energii tím, co do hry přinesl," analyzoval o chvíli později kouč Atalanty Gasperini příčiny zvratu.

Senzačního, nečekaného, pro Paris SG a Tuchela ovšem ohromně důležitého. Vždyť pařížský klub postoupil do semifinále Ligy mistrů po čtvrtstoletí.

„A navíc přesně v den klubového výročí. Je tomu padesát let, co byl Paris SG založen," připomínal německý trenér, že k euforii a oslavám mají všichni o důvod víc. „Jsem obrovsky rád, že jsem se stal aktérem této historické chvíle. Lidé zvěnčí vidí jen velký tým, který máme, ale neuvědomují si, kolik úsilí náš tento krok stál a jak těžké ho bylo udělat."

„V této sezoně jsme vyhráli už čtyři trofeje, ale ta nejdůležitější a nejvytouženější na nás ještě čeká. Proti Atalantě jsme dokázali, že jsme nejen mužstvem se skvělými jedinci, ale i týmem. Takový zápas přece nemůžete vyhrát, pokud nejste tým," netajil záložník Ander Herrera, že Paris SG chce v Portugalsku zůstat až do příští neděle, kdy je na pořadu finále Champions League.

Nejdřív ovšem bude muset zvládnout semifinále, v němž se potká s vítězem dnešního čtvrtfinálového duelu mezi Lipskem a madridským Atlétikem.

Reklama

Související témata: