Hlavní obsah

Arsenal otočil zápas s Barcelonou, AS Řím prohrál s Doněckem

PRAHA

První zápas osmifinále Ligy mistrů mezi domácím Arsenalem Londýn a Barcelonou potvrdil očekávání parádní podívané. Španělský celek, považovaný za největšího favorita celé soutěže, v Londýně vedl, ale Arsenal dvěma góly v závěru utkání skóre otočil a slaví historickou výhru nad Barcou kolem Messiho a spol. Ve druhém duelu vyhrál Šachtar Doněck s Tomášem Hübschmanem na hřišti AS Řím 3:2.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger oslavuje gól s Robinem Van Persiem

Článek
Fotogalerie

Arsenal si na neudržitelnou "Messilonu" troufal a hned na začátku musel hostující gólman likvidovat ránu Van Persieho. V patnácté minutě mohl na Emirates Stadium ovšem sám inkasovat. Po levé straně se před domácí branku vřítil Messi, stopnul si balon před gólmanem Szczesnym a obloučkem jej lehce přehodil - balon však těsně minul branku. Za deset minut mohlo udeřit na druhé straně, ale po centru Fabregase před nabíhajícím Van Persiem včas odhlavičkoval do bezpečí Abidal.

Hned vzápětí se zrodila první gólová akce zápasu. Messi vzal míč na polovině hřiště, pak jej ideálně prostrčil uličkou mezi obránci na Davida Villu, a ten z brejku skóroval. Messi byl strůjcem i další velké šance, když ve 38. minutě hlavou dopravil odražený míč do sítě, naštěstí pro Arsenal už bylo pískáno postavení mimo hru.

Lionel Messi (vpravo) zpracovává míč před Alexem Songem z Arsenalufoto: Reuters/Eddie Keogh

Na začátku druhého poločasu zahrozil domácí Wilshire, ale neměl dost klidu na  přesnější zakončení. Na druhé straně unikal Pedro, kterého nekompromisně odstavil Koscielny. Van Persieho zase po centru Nasriho i ve skluzu úspěšně stínoval Piqué. Messi pak na hranici ofsajdu trefil jen boční síť domácí brány.

Obětavost hráčů Arsenalu se vyplatila v 78. minutě. Clichy poslal nadýchaný oblouček za obranu Van Persiemu a ten z levé strany trefil přesně mezeru mezi tyčí a brankářem Valdesem, který evidentně očekával spíše centrovaný balon. Uběhlo sotva pět minut a domácí skóre otočili. Na pravém křídle utekl Nasri, počkal si na naběhnutého Aršavina, a mladý Rus trefil míč do protipohybu gólmana Barcelony.

Do očekávané bitvy nezasáhl Tomáš Rosický, kapitán české reprezentace zůstal po problémech s třísly jen na lavičce mezi náhradníky.

Šachtar dotáhla k vítězství v Římě brazilská legie

Pětinásobný ukrajinský mistr Šachtar Doněck dokázal poprvé postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů a premiéru ve vyřazovací části zvládl na jedničku. Na hřišti AS Řím vyhrál 3:2, když všechny branky zařídili brazilští legionáři už během prvního poločasu. V základní sestavě vítězů nechyběl český obránce Tomáš Hübschman.

Tomáš Hübschman (vlevo) bojuje o míč s Mirko Vučiničem z AS Římfoto: Reuters/Tony Gentile

Za domácí snížil na rozdíl jedné branky po hodině hry Ménez, ale hosté i nadále hrozili a dostávali se do dalších šancí. Římané nevylepšili svoji chatrnou obranu. Zatím v soutěži inkasovali 14 gólů, nejvíc ze všech osmifinalistů.

Osmifinále fotbalové Ligy mistrů, 1. zápasy:
Arsenal - Barcelona 2:1on-line
Branky: 78. Van Persie, 83. Aršavin - 26. Villa.
AS Řím - Šachtar Doněck 2:3on-line
Branky: 27. Perrotta, 61. Ménez - 30. Jadson, 37. Douglas, 42. Adriano.

Reklama