Hlavní obsah

VIDEO: Byl to hazard, ale musel jsem do něho jít, přiznal po výhře nad Barcelonou kouč Arsenalu

LONDÝN/ PRAHA

Arsenal a celá fotbalová Anglie s ním zažíval výjimečnou noc. Odčinil totiž loňský čtvrtfinálový výprask 1:4 na Nou Campu a v novém ročníku Ligy mistrů Barcelonu porazil. A dokonce její vlastní zbraní. „Riskoval jsem, šel jsem do hazardu. Musel jsem to ale udělat, protože jsme potřebovali vstřelit dva góly,“ vysvětloval kouč kanonýrů Arsene Wenger po prvním osmifinálovém zápase, v němž mu dokonale vyšel tah s nasazením Aršavina.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger udílí hráčům pokyny při zápase s Barcelonou

Článek

Všichni do něho hučeli, že proti Barceloně má jeho Arsenal šanci jedině tehdy, když vsadí na neprostupnou defenzívu. Zvláště po loňských zkušenostech. Poslechl, a přesto o půli prohrávali.

Bylo to proti naší přirozenosti, mínil Wenger

„Nutili nás ke hře, která odporuje naší přirozenosti,“ ulevil si trenér kanonýrů Arsene Wenger, jenž se o přestávce rozhodl riskovat a nahradil defenzivně laděného Songa Aršavinem a posílil útok. Vsadil prostě na ofenzivní fotbal, jenž je jeho mužstvu vlastní. „Byl to hazard, ale musel jsem ho podstoupit, protože jsme potřebovali vstřelit dva góly. Dobře, že jsem to udělal, protože nejenže jsme dvě branky dali a výsledek otočili, ale hlavně výhrou posílili víru ve správnost naší filosofie. A to bylo nejdůležitější.“

Lionel Messi (vpravo) zpracovává míč před Alexem Songem z Arsenalufoto: Reuters/Eddie Keogh

Samozřejmě že si Wenger po loňské lekci připadal jako v sedmém nebi, takže se netajil vírou, že se osud opakovat nemusí a Arsenal může přes Barcelonu postoupit.

„Hráli jsme proti nejlepšímu týmu světa, porazili jsme ho, hlavně však moji hráči prokázali výjimečnou pevnost, odolnost a soudržnost. Byla to zvláštní fotbalová noc, která hodně slibovala a také to splnila. I nám, protože tento výsledek nám dává šanci pro odvetu,“ glosoval Wenger středeční partii, která nadchla fotbalovou Evropu.

Dva Fabregasovy argumenty

„Je to pěkné vítězství, které dodá mužstvu sebedůvěru, ale to je také všechno. Konfrontace s Barcelonou trvá 180 minut a jedině pokud zopakujeme naši středeční super show i na Nou Campu, dosáhneme na čtvrtfinále Ligy mistrů,“ dával trenérovi za pravdu Cesc Fabregas, který byl ústřední postavou kanonýrů. „Pokud to v Barceloně nesvedeme, nebude tohle vítězství znamenat vůbec nic.“

Když se měl zamyslet nad tím, co se v Arsenalu změnilo od loňské lekce na Nou Campu, měl po ruce hned dvě vysvětlení. „Především nemáme pět šest zraněných hráčů, jako loni. A za druhé jsme všichni o rok starší, takže jsme dostatečně zralí na velké zápasy,“ argumentoval Fabregas.

Cesc Fábregas, aneb nejdříve smutek a nakonec radost. foto: Reuters/Eddie Keogh

„A také už věříme, že jsme schopni porazit Barcelonu jejím vlastním stylem, tedy útočným fotbalem. I to bylo důležité,“ přidával autor vyrovnávacího gólu Van Persie.

Přijďte. Odveta bude skvělá, zval Guardiola

Barcelona nedělala z šokujícího obratu na Emirates Stadium a prohry žádnou tragédii. I třeba proto, že zraněný kapitán Puyol v obraně chyběl, ale pro odvetu už by měl být k dispozici.

O míč bojují útočník Arsenalu Robin Van Persie (vpravo) a Gerard Pique z Barcelonyfoto: ČTK/AP

„Výkon se mi líbil, výsledek nikoli, protože jsme měli řadu šancí, abychom zápas rozhodli. Arsenal je však velice silný tým, jehož herní styl a kvalitu obdivuji. Jediné, co teď mohu udělat, je pozvat všechny na odvetu do Barcelony. Přijďte, Arsenal bude útočit, my také, takže to bude určitě velmi dobrý zápas,“ nechal se slyšet trenér Barcelony Pep Guardiola.

Reklama

Související témata: