Hlavní obsah

Chelsea s Čechem má postup na dosah, Lyon znovu odolal Realu

PRAHA

Souboj českých fotbalových reprezentantů v osmifinále Ligy mistrů vyzněl lépe pro brankáře Petra Čecha. Jeho Chelsea v úvodním utkání na půdě Kodaně, v jejímž dresu nastoupil bek Zdeněk Pospěch, vyhrála díky dvěma trefám Nicolase Anelky 2:0 a má výbornou výchozí pozici do odvety. V druhém duelu Real Madrid nezlomil prokletí jménem Olympique Lyon: ani v sedmém vzájemném utkání nedokázal zvítězit a odvezl si remízu 1:1.

Foto: Tobias Norgaard Pedersen, ČTK/AP

Nicolas Anelka z Chelsea skóruje v duelu s FC Kodaň.

Článek

Chelsea proti Kodani od začátku nasadila svou rekordní posilu Fernanda Torrese, který od příchodu z Liverpoolu sklízel především kritiku, dnes však předvedl zřejmě nejlepší výkon v novém působišti. Dostal se do čtyř vyložených šancí, ovšem pokaždé ztroskotal na brankáři Johanu Wilandovi.

Ani on však Kodaň v 17. minutě neuchránil od inkasovaného gólu. Dánové chybovali v rozehrávce, k míči se dostal Anelka a střelou z vápna po zemi otevřel skóre.

Fernando Torres v dresu Chelsea (vpravo) při neúspěšném pokusu o dopravení míče do branky Kodaně.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Kodaň začala v útoku hrozit až po změně stran, ovšem Čech v brance Chelsea příliš práce neměl. Navíc deset minut po poločase se znovu prosadil Anelka a zařídil Chelsea uklidňující náskok. Byl to pro něj již sedmý gól v této sezoně Ligy mistrů a v tabulce střelců se dotáhl na vedoucího Samuela Eto'a z Interu Milán.

Chelsea si již vedení pohlídala a v odvetě by neměla mít problém postoupit. Na Stamford Bridge navíc Kodaň přijede bez Pospěcha, který za faul dostal žlutou kartu a v odvetě nemůže hrát.

Bafetimbi Gomis z Olympique Lyon (vlevo) oslavuje gól vstřelený Realu Madrid.foto: Reuters/Robert Pratta

Naději Realu vzal Gomis

Real chtěl v Lyonu vyvrátit "pravidlo", že na jeho půdě vždy prohrál. Především Cristiano Ronaldo se snažil o pokoření brankáře Hugo Llorise, ovšem nejprve ho gólman vychytal, po změně stran pak Ronaldo trefil z přímého kopu tyč. Záhy nato Sergio Ramos hlavičkoval do břevna.

Nakonec se Real přeci jen dočkal. Šťastnou ruku při střídání ukázal trenér José Mourinho, který na hřiště poslal bývalého útočníka Lyonu Benzemu a ten po pár vteřinách na trávníku otevřel skóre střelou mezi nohama Llorise.

Lyon se však nevzdal a sklidil za to ovoce. Sedm minut před koncem propadl míč ke Gomisovi, který zblízka vyrovnal. Zároveň protáhl čekání Realu na výhru nad Lyonem. Další šanci na zlomení prokletí bude mít Real v odvetě 16. března

Liga mistrů – úvodní zápasy osmifinále
FC Kodaň – Chelsea 0:2 (0:1)on-line
Branky: 17. a 54. Anelka. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). Diváci: 36 713.
Olympique Lyon - Real Madrid 1:1 (0:0)on-line
Branky: 83. Gomis - 65. Benzema. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 40 299.

Reklama

Související témata: