Hlavní obsah

Wenger vymýšlí antiplán na Messiho, Hübschman je krok od čtvrtfinále

BARCELONA

Den velké pomsty nadešel. Fotbalisté londýnského Arsenalu se po roce na barcelonském Nou Campu znovu pokusí vyřadit Barcelonu z Ligy mistrů. Loni se jim to ve čtvrtfinále nepovedlo, tentokrát mají před odvetou osmifinále lepší výchozí pozici. Ve druhém duelu úterního večera bude AS Řím perně odvracet reálnou hrozbu vyřazení v Doněcku. Oba zápasy můžete v on-line reportážích sledovat na Sport.cz.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Lionel Messi (vpravo) zpracovává míč před Alexem Songem z Arsenalu

Článek

Troufali si i před rokem, když si z Londýna přivezli remízu 2:2. Naděje fotbalistů Arsenalu však v barcelonské odvetě zdemoloval jediný hráč. Lionel Messi nasázel čtyři góly a bylo hotovo, z odvety za prohrané finále v roce 2006 nebylo nic...

Kanonýři tak mají hned dva důvody k pomstě. V prvním utkání navíc Barcu konečně porazili a výhra 2:1 jim dává naději. Jenže jak udržet Messiho...? „Myslíte, že bych na něj měl stanovit nějaký antiplán? Ten už zkoušela vymyslet spousta lidí přede mnou a není to vůbec jednoduché...“ usmívá se francouzský kouč Arséne Wenger.

Do Wembley je cesta dlouhá

Ještě jeden motiv navíc Arsenal požene. Finále nejprestižnější soutěže se letos bude hrát v londýnském fotbalovém chrámu Wembley. „Žádný tým z Londýna ještě Ligu mistrů nikdy nevyhrál. Bylo by fantastické, dokázat to právě ve Wembley!“ zasní se záložník Samir Nasri.

Barcelonský Lionel Messi oslavuje jednu ze svých čtyř tref v loňském odvetném čtvrtfinálovém utkání Ligy mistrů proti Arsenalu. foto: Reuters/Darren Staples

Tým Tomáše Rosického dobře ví, co musí v Barceloně hrát. Teď to jen naplnit... „Soupeř má nejlepší mužstvo na světě, o tom nikdo nepochybuje. A moc dobře také víme, že výkon Messiho pro nás bude zase hodně důležitý. My však dokážeme na soupeře vlétnout a hrát ofenzivně, to by mělo na Barcu platit,“ přeje si Nasri. „Filosofii svojí hry nezměníme. A pomoci by nám měla absence Puyola. Barcelona s ním a bez něj - to je velký rozdíl,“ přizvukuje mu optimisticky Wenger.

Barca počítá s tím, že bude muset potit krev

Barca ovšem na Nou Campu neprohrává. Letos doma vyhrála 18 z 21 zápasů a v Lize mistrů tady hosty přejela ve všech sedmi posledních duelech. „Doma jsme favority a s pomocí našich fanoušků postoupíme,“ má jasno záložník Xavi. „Jenže Arsenal má k dispozici lepší tým než loni, navíc má gól k dobru. Víme, že budeme muset potit krev, abychom postoupili,“ mírní jeho nadšení spoluhráč Sergi Busquets.

„Je to velmi důležitý zápas. Bitva ‚být či nebýt‘. Také v domácí soutěži jsou důležitá utkání, jenže Liga mistrů je unikátní. Je to velká výzva,“ říká jasně trenér Pep Guardiola.

Že by znovu rozhodl ďábel Messi...? „Na čtyři góly nemyslím, to je bláznivé. Stačí mi dát jeden, postupový. Nebo žádný, jen když půjdeme dál,“ ujistil Lionel Messi.

Spasitel Montella vede záchrannou misi

Zatímco kapitán české reprezentace Tomáš Rosický v předpokládané základní sestavě Arsenalu nefiguruje, další legionář Tomáš Hübschman je už pomalu jednou nohou ve čtvrtfinále. Jeho Šachtar Doněck si přivezl z Říma výhru 3:2 a doma je nesmírně silný. V nové Donbas Areně ještě neprohrál, již téměř dva roky.

Tomáš Hübschman (vlevo) bojuje o míč s Mirko Vučiničem z AS Římfoto: Reuters/Tony Gentile

Šachtar se poprvé probojoval do vyřazovací části Ligy mistrů, a hned může svůj historický zápis vylepšit postupem do čtvrtfinále. „Pro soupeře to bude zápas, který může zachránit jeho sezónu. Pro nás je to možnost, na kterou jsme čekali dlouhou dobu,“ srovnává Mircea Lucescu, rumunský trenér ukrajinského týmu.

Na lavičce AS pár dní po prvním vzájemném duelu nešťastníka Ranieriho nahradil bývalý hráč Vincenzo Montella. Zatím se mu na lavičce daří a Římané pod jeho vedením vyhráli oba zápasy venku. „Šachtar je nesmírně silný. Má mladé i zkušené hráče a navíc trenéra, který dobře zná italský fotbal. Pořád však máme potenciál na to, abychom v Doněcku vyhráli. Postup by pro mě byl velkou satisfakcí,“ ujišťuje Montella.

Bilance soupeře na domácím hřišti ho prý neděsí... „Před statistikami se musíme mít na pozoru, ale nesmíme se jimi nechat ovlivnit!“

Úterní program osmifinále Ligy mistrů (od 20:45)
FC Barcelona - Arsenal Londýn (ČT4, on-line na Sport.cz), rozhodčí Busacca (Švýc.), první zápas: 1:2.
Šachtar Doněck - AS Řím (Nova Sport, on-line na Sport.cz), Webb (Angl.), první zápas: 3:2.

Reklama

Související témata: