Hlavní obsah

VIDEO: Chelsea? Sezóna skončila, zapomeňme

MANCHESTER / PRAHA

Pro Chelsea sezóna skončila. Co se bude dít dál, těžko soudit. Ani italský kouč Carlo Ancelotti to neví. „Nejsem ten, kdo rozhodne, nezáleží na mě, zda zůstanu. S majitelem klubu jsem zatím nemluvil,“ přiznal po té, co jeho Blues prohráli čtvrtfinálovou odvetu Ligy mistrů s Manchesterem United na Old Trafford a ze soutěže vypadli. Z poslední, v níž ještě mohli myslet na úspěch. Pak však přece jen dost přesvědčivě dodal: „O svou budoucnost však strach nemám!“

Foto: Eddie Keogh, Reuters

I obránce Chelsea Ashley Cole musel na Old Trafford překousnout hořký konec sezóny.

Článek

Že by se přece jen konalo velké odpuštění? Že by ruský finanční oligarcha Roman Abramovič dal italskému trenérovi novou šanci, i když jeho klub skončí s prázdnýma rukama? Poté, co by jeho Chelsea na krajně nevydařenou sezónu nejraději zapomněla?!

„Já se musím dál věnovat práci. A udělat ji jak nejlépe dovedu, abychom se dostali mezi čtyři nejlepší mužstva,“ narážel Ancelotti po vyřazení na sedm závěrečných kol Premier League, v nichž musí uhájit příčku zaručující účast v příštím ročníku Champions League. „Na Abramovičovi bude, aby rozhodl,“ dodal významně.

Přitom právě čtvrtfinálová odveta s Manchesterem představovala poslední naději, které se Ancelotti a s ním i celá Chelsea drželi. Vždyť z FA Cupu vypadli, šance na obhajobu titulu se dávno rozpadla, takže zbývala Liga mistrů.

Ancelotti vyvedený z klamu

Navzdory domácí prohře 0:1 Blues věřili, že jsou schopni na Old Trafford vyhrát a do semifinále se dostat. Úterních devadesát minut je však vyvedlo z bludného klamu.

Trenér Carlo Ancelotti - letos skončí v Chelsea s prázdnýma rukama.foto: Reuters/Marco Bucco

„Nepodali jsme špatný výkon, prvních pětadvacet minut jsme měli hru pod kontrolou, ale nebyli jsme schopni skórovat. A jakmile jsme na konci prvního poločasu inkasovali, bylo už to velice obtížné. I v deseti jsme se sice ještě do hry vrátili, ale nakonec to nestačilo. Manchester si zasloužil vyhrát,“ uznal Ancelotti, že jeho tým na svého rivala prostě neměl.

Sázka na Torrese byla omylem

Možná i proto, že opakovaná sázka na Torrese mu zase nevyšla. Španělský útočník se na Old Trafford neprosadil, branku ani v jedenáctém zápase nevstřelil a Ancelotti ho proto nechal o přestávce v šatně. Příchod Drogby znamenal výrazné oživení ofenzivního snažení hostů.

Fernando Torres s dresem Chelsea. To se ještě usmíval...foto: www.chelseafc.com

„Možná že nasazení Torrese chybou bylo. Dlouho jsem zvažoval, zda začít s ním nebo s Drogbou, nakonec jsem se rozhodl pro Fernanda. Pro zvolenou taktiku a způsob naší hry se mně zdál vhodnější. Didier ale hrál ve druhé půli opravdu velice dobře,“ uznával Ancelotti svůj přehmat.

Fergusonova poklona Giggsovi

Jeho rivalovi na lavičce Manchesteru United naproti tomu vyšly všechny tahy a taktické záměry dokonale. Nasadil veterána Giggse a ten se mu odměnil skvostným výkonem i asistencí u obou gólů. Vsadil na Hernandeze a Parka a oba vstřelili po brance.

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney (vpravo) se raduje se spoluhráčem Ryanem Giggsem z branky.foto: Reuters/Phil Noble

„Je to jedinečný člověk i fotbalista. Hrát v sedmatřiceti jako on, to vyžaduje velké oběti. A on je fotbalu přináší,“ skládal sir Alex Ferguson uznalé poklony Ryanu Giggsovi, aby podobně chválil oba legionáře Mexičana Hernandeze a Korejce Parka, který po pouhých 21 sekundách odpověděl na vyrovnávací branku Drogby a svému týmu tak otevřel dokořán semifinálovou bránu.

„Hráli jsme velice dobře proti velice dobrému týmu, takže jsme se dostali zaslouženě do semifinále. Počtvrté během posledních pěti let. Ale měli jsme i štěstí, to uznávám, neboť druhá branka přišla naštěstí pro nás hodně brzy,“ glosoval odvetu a postup Ferguson, pro něhož byl zápas s Chelsea jubilejním stým zápasem, v němž své mužstvo v evropských pohárových zápasech na Old Trafford vedl.

Reklama

Související témata: