Hlavní obsah

Hráči Borisova zkasírovali dva milióny eur, Plzeňáci jen půlku. I tak jsme favority, hlásá Vrba

PRAHA

Zatímco běloruská komanda zkasírovala za postup do základní skupiny Champions League od klubového vedení dva milióny eur, mistrovská Plzeň musela vzít za vděk jen miliónem. „I na tento rozdíl musím upozornit naše majitele,“ vzal kouč Západočechů Pavel Vrba s povděkem informaci z tábora Borisova. Aby ne, když potvrdila, že v úvodním duelu základní skupiny Ligy mistrů nečekají v úterý večer v pražském Edenu na jeho tým žádní nazdárci z Východu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek

„Ani náhodou. V minulosti přešli přes Anderlecht či Levski Sofia. I tak body chceme,“ pravil Vrba bez ohledu na rozdíl v prémiích. Bělorusové z Borisova jsou ovšem před vzájemnou konfrontací s Plzní sebevědomí až běda. Mají proč, neboť doma vyhrávají ligu se stejnou pravidelností, s jakou střídá lázeňský švihák milenky na promenádě. V Champions League startují na rozdíl od Vrbova týmu podruhé. A dokonce dvěma nerozhodnými výsledky s Juventusem Turín se chlubí.

„Běloruskou ligu neberu, tam vládnou dvě tři mužstva, zatímco ostatní mají kvalitu našich divizních mančaftů. Ještě když jsem trénoval Žilinu, viděl jsem to na vlastní oči. Borisov je však jiná sorta. V uplynulých letech přešel přes špičkové celky kalibru Anderlechtu či Levski Sofia, takže vysokou fotbalovou kvalitu má. Přesto tvrdím – favoritem jsme my,“ netajil víru v úspěch plzeňský kouč.

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

Troufalost Bělorusům nechybí

Jenže jeho kolega na lavičce BATE Borisov Viktor Gončarenko je na tom stejně. Dokonce je ještě troufalejší, neboť odmítá myšlenku, že by jeho tým měl bojovat s Plzní o třetí příčku ve skujpině za Barcelonou a milánským AC.

„Tahle slova musím trochu vysvětlit.  V konfrontaci s Barcelonou a AC Milán nás všichni předem odsoudili k tomu, že budeme hrát ve skupině o třetí příčku, jen já prohlásil, že bychom měli pomýšlet na lepší umístění. Lepší je klást si vyšší cíle a pokoušet se je splnit, taková je filosofie celého našeho klubu,“ nechal se slyšet čtyřiatřicetiletý kouč, který už dvakrát dovedl BATE Borisov do základní skupiny Ligy mistrů.

A nijak ho netrápí, že mu z mužstva prchli do Moskvy klíčoví hráči Šitov a Nehajčik a tým je zdecimovaný zraněními Rodionova, Kunceviče, Pavlova a Jureviče. „Máme však široký a konkurenceschopný kádr, jenž je natolik silný, aby se vypořádal i se složitými úkoly. Jestliže chceme hrát o druhé místo ve skupině, musíme samozřejmě uspět s Plzní a obrat o body i AC Milán či Barcelonu,“ hlásil Gončarenko.

I Vrba mluví o jaru. A bez obalu

Možná tím kolegu na plzeňské lavičce nadzvedl. Třeba Vrbovi dodal na výmluvnosti. „I my chceme co nejvíc bodů, abychom mohli pokračovat v pohárové Evropě i na jaře. Uvidíme, jaká soutěž to bude,“ kontroval kouč českého mistra. „První zápas je pro nás hrozně důležitý, protože v každé soutěži a každém turnaji na něm nesmírně záleží. Pro nás je situace o to složitější, že začínáme doma, chceme bodovat a vytvořit si pozici, aby se s námi počítalo do dalších utkání,“ dodával Vrba.

Za nic na světě však nechtěl kalkulovat, zda v panující konstelaci by byla pro jeho tým i remíza úspěchem.  „Hodnotit budu až po šesti zápasech, které ve skupině odehrajeme. Každopádně nás čeká těžký soupeř s velkou ofenzivní silou, jenž těží z rychlých protiútoků a perfektně nacvičených standardních situací, z nichž dává góly. A hlavně – venku je mnohem nebezpečnější než v zápasech na domácím hřišti, což jsem v kvalifikaci se Sturmem Graz viděl na vlastní oči,“ ví Vrba moc dobře, že vstup do milionářské soutěže, kde se za každé vítězství kasíruje dvacet milionů korun, nebude vůbec snadný.

Přesto otevřeně hlásá: „Nejdeme si zápas s Borisovem a Ligu mistrů užívat, jdeme bodovat. Už proto, že moje mužstvo je v každém zápase favoritem!“

Reklama

Související témata: