Hlavní obsah

Čelůstka gólem zařídil vítězství Trabzonsporu na půdě Interu Milán

PRAHA

Ondřej Čelůstka je hrdinou tureckého Trabzonsporu. Branka českého obránce rozhodla o vítězství Trabzansporu na San Siru nad Interem Milán 1:0. Čelůstka se trefil v 76. minutě. Pouze jeden bod vyválčily ze svých duelů oba týmy z Manchesteru. United remizovali na půdě Benfiky Lisabon 1:1, City na domácím stadiónu remizovali stejným výsledkem s Neapolí.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ondřej Čelůstka z Trabzonsporu (vlevo) se raduje z branky do sítě Interu Milán.

Článek

Tranbzonspor se do prestižní soutěže dostal na úkor za korupci potrestaného Fenerbahce Istanbul a jeho příběh nyní začíná trochu připomínat dánskou reprezentaci na mistrovství Evropy v roce 1992, která tehdy z pozice náhradníka celý šampionát vyhrála.

Ondřej Čelůstka z Trabzonsporu (vpravo) střílí přes obránce Interu Milán Lucia gól.foto: ČTK/AP/Antonio Celanni

Turecký klub hned na úvod vyhrál senzačně 1:0 na San Siru a jeho hrdinou se stal obránce Čelůstka, jenž vrátil čtvrt hodiny před koncem do sítě míč, který se odrazil od břevna po ráně Halila Altintopa.

Manchester United v Lisabonu inkasoval po hrubé defenzivní chybě, po níž se Óscar Cardozo ocitl sám na hranici šestnáctky a jeho rána zapadla přesně do sítě. Hosté ale dokázali na vývoj utkání zareagovat a ještě před pauzou veterán Giggs vyrovnal.

Edina Džeka (vpravo) z Manchesteru City stíhá neapolský Paolo Cannavaro.foto: Reuters/Phil Noble

Manchester City má za sebou sice skvělý vstup do domácí soutěže, ale proti italskému klubu se nedokázal prosadit. Byl dokonce rád, že uhrál alespoň remízu, neboť Cavani vstřelil v 69. minutě vedoucí gól hostů. Domácí kontrovali o pět minut později zásluhou Kolarova.

Bayern nedal Villarrealu šanci

Další spolufavorit soutěže Bayern Mnichov začal přesně tak suverénně, jak se dosud představil na ligových trávních. Už v sedmé minutě vyslal Ribéry do šance Kroose, který otevřel skóre, po pauze završil výhru z dorážky Rafinha.

Toni Kroos (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči z Bayernu Mnichov Franckem Ribérym (vlevo) a Phhilippem Lahmem z branky.foto: Reuters/Heino Kalis

Z Čechů se dostal do základní sestavy David Rozehnal, který se v dresu Lille radoval z dvoubrankového vedení nad CSKA Moskva. O náskok však francouzský klub přišel po dvou brankách Doumbii, přičemž vyrovnání přinesla až poslední minuta. V ruském týmu chyběl kvůli dlouhodobému zranění útočník Tomáš Necid.

Radoslav Kováč se mezi vyvolené v dresu Basileje na hřiště nedostal, ale dlouho mohl mít ze hry svých barev radost, protože v poločase vedl švýcarský klub 1:0. Jenže rumunský klub Otelul Galati po přestávce vyrovnal. Hostující gólman Miloš Buchta nebyl ani na lavičce náhradníků.

Kováč se dostal na hřiště v nastaveném čase a pomáhal udržet výhru 2:1, kterou zařídil šest minut před koncem z penalty svým druhým gólem v utkání reprezentační záložník Frei. Zápas dohrávaly oba týmy v deseti, třetím hříšníkem dnešního večera byl Marcelo z Realu Madrid, který přesto vyhrál díky trefě Di Maríi 1:0 na hřišti Dinama Záhřeb.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Manchester City - Neapol 1:1 (0:0)
Branky: 74. Kolarov - 69. Cavani. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 45.000.
Villarreal - Bayern Mnichov 0:2 (0:1)
Branky: 7. Kroos, 76. Rafinha. Rozhdočí: Cakir (Tur.). Diváci: 15.000.
Skupina B:
Lille - CSKA Moskva 2:2 (1:0)
Branky: 45. Sow, 57. Pedretti - 72. a 90. Doumbia. Rozhodčí: Olegário Benquerenca (Portug.). Diváci: 28.000.
Inter Milán - Trabzonspor 0:1 (0:0)
Branka: 73. Čelůstka. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.). Diváci: 62.000.
Skupina C:
Basilej - Otelul Galati 2:1 (1:0)
Branky: 39. a 83. z pen. Frei - 58. Pena. Rozhodčí: Collum (Skot.). ČK: 88. Huggel - 82. Salageanu. Diváci: 30.000.
Benfica Lisabon - Manchester United 1:1 (1:1)
Branky: 24. Cardozo - 42. Giggs. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 45.000.
Skupina D:
Dinamo Záhřeb - Real Madrid 0:1 (0:0)
Branka: 53. Di María. Rozhodčí: Moen (Nor.). ČK: 73. Marcelo (Real). Diváci: 35.000.
Ajax Amsterodam - Lyon 0:0
Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 48.000.

Reklama

Související témata: