Hlavní obsah

Petržela o rozpačité premiéře v Lize mistrů: Hraju pod dekou

PRAHA

Nepolapitelný! Nedostižný! Nezastavitelný! Plzeňský záložník Milan Petržela v předkolech Ligy mistrů předváděl výjimečné výkony. Zásadně přispěl k postupu do hlavní fáze hvězdné evropské soutěže. Toužebně se na měření s elitou těšil. A když se konečně premiéry dočkal, nebyl ve své kůži. Proti Borisovu měl daleko k fenomenálním výkonům z předchozích duelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Pavel Horváth povzbuzuje svého spoluhráče Milana Petrželu.

Článek

„Musím se dívat na premiéru v Lize mistrů ze dvou úhlů. Za Plzeň jsem rád, že debut byl s bodem, byť k vítězství bylo blízko. Ale z osobního hlediska...,“ nedokončil větu.

V souboji s běloruským sokem byl jen stínem hráče, který si vysloužil nápaditou hrou místo v základní sestavě reprezentace. „Můj výkon byl nic moc. Hraju pod dekou. Přitom před utkáním jsem se cítil v pohodě. Byl jsem nažhavený. Ale jak minuty ubývaly, nohy hodně rychle těžkly,“ přiznával Petržela, že jeho výkon měl k ideálu daleko.

Když po devětašedesáti minutách opouštěl bojiště, musel brát střídání za vysvobození. „Chtěl jsem premiéru v Lize mistrů odehrát celou. Ale věděl jsem, že se mi nedaří a je potřeba naši hru oživit,“ pronesl upřímně Petržela.

Nedostatek regenerace

Důvod poklesu výkonnosti vidí v množství zápasů, které odehrál v začátku sezóny. „Není tolik času na odpočinek. Při součtu duelů v Lize mistrů a reprezentaci s ligovými povinnostmi a cestováním je mnohem náročnější optimálně zregenerovat.“

Byl překvapený, s jakou taktikou Borisov k souboji s plzeňským výběrem nastoupil. „Byli hodně zalezlí, prakticky se během celého prvního poločasu nedostali do žádné mezihry,“ ohlížel se za utkáním Petržela. „Do přestávky jsme hráli bez respektu. Nikdo na nás nevyvíjel žádný tlak. I klubové vedení přišlo před zápasem do šatny a nabádalo nás, ať nejsme nervózní a zápas si užijeme. Měli jsme je dobře nastudované a věděli, že nám balón nedají zadarmo,“ líčil plzeňský záložník.

Borisovu jsme pomohli sami

Přiznal, že Západočeši do druhé půle souboje s běloruským klubem vstoupili se záměrem čekat na brejky. „Jenže zbytečným gólem vyplývajícím z hloupé chyby při ofenzivě jsme sami Borisovu pomohli. S vyrovnáním chytili druhý dech, začali dobře kombinovat a vlastně byli v závěru lepší,“ připustil Petržela.

„Stáhli jsme se hodně hluboko, nejde celý zápas valit do útoku. Do šancí jsme soupeře nepouštěli, ale samozřejmě v plánu nebylo vyrovnání. Měli jsme příležitosti na druhý gól, dokud jsme drželi čisté konto. Ale rozhodnout jsme nedokázali,“ lamentoval nad promarněnými možnostmi Petržela.

Nepochyboval, že je v silách plzeňského mužstva nahnat v dalších zápasech body, které byly při řeži s Borisovem tak blízko. „Umíme hrát kvalitně a ofenzivně i venku. Nemyslím, že bychom neměli šanci získat ve skupině další body,“ hleděl optimisticky k nadcházejícím soubojům v Miláně a Barceloně.

Reklama

Související témata: