Hlavní obsah

Petržela plzeňskou šanci zavraždil, barcelonský bůh Messi ji definitivně pohřbil

zp, dosSport.cz

Třiadvacet minut Plzeň dýchala, doufala a Barceloně vzdorovala. Ba co víc, dokonce ji ve čtvrtém díle Champions League i pokořit mohla, neboť Petrželovo sólo z půlky hřiště po vedoucím gólu doslova volalo. Tváří v tvář rekordmanovi Valdésovi ovšem Petržela selhal a za osm minut už dostal ostře sledovaný duel očekávaný spád. Čišovský šel po faulu na Massiho z placu, božský Lionel vstřelil z penalty svůj dvoustý barcelonský gól a od tohoto momentu nebylo co řešit. Oslabený český mistr neměl nárok a nakonec odešel s čtyřgólovou prohrou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákrok Mariána Čišovského na Lionela Messiho z Barcelony, po němž plzeňský obránce viděl červenou kartu.

Článek
Fotogalerie

Už před zápasem vzalo za své přání kouče Pavla Vrby, aby za tři týdny cestoval do Běloruska k dalšímu duelu Champions League v lepší výchozí pozici než bude mít Borisov. Plzeňský konkurent v boji o třetí příčku ve skupině a tudíž jarní přestup do Evropské ligy totiž uhrál s AC Milán remízu. Po necelé půlhodině pak touhy českého mistra zhasly v konfrontaci s Barcelonou úplně.

Guardiola pochopení neměl, sudí tuplem ne

Kouč katalánského giganta Josep Guardiola moc pochopení pro plzeňské touhy neměl, neboť postavil z obvyklé základní sestavy hned osm mužů.  Jen Thiago Alcántara, uzdravený Adriano a mladík Cuenca dostali v Praze šanci, aby ho přesvědčili... A rakouský sudí Schörgenhofer už nebral na Vrbův tým ohledy vůbec, protože už po 23 minutách posoudil zákrok Čišovského na Messiho jako penaltový a plzeňského stopera navrch vyloučil.

Plzeňský Petr Jiráček (vpravo) se snaží zastavit Cesce Fabregase z Barcelony ve 4. kole základní fáze Ligy mistrů.foto: Právo/Petr Handrejch

Rány hodně tvrdé, neboť český mistr vyrukoval do utkání odvážně, agresivně soupeře napadal, kombinovat dokázal a na rozdíl od prvního duelu se i do šancí dral. A dokonce vyložených, protože po čtvrthodině běžel Petržela z půlky hřiště sám na Valdése, jenže tváří v tvář barcelonskému gólmanovi selhal a největší šanci pohřbil. Dost možná, že nebýt zmařené tutové příležitosti mohl dostat duel jiný průběh a náboj. Zvláště, když dvě minuty poté Kolář ve slibné pozici přestřelil.

V deseti proti gigantovi? To nešlo!

Jenže záhy přišel inkriminovaný kritický moment, odpískaná a Messim proměněná penalta, vyloučení Čišovského... V deseti a vzdorovat gigantovi? Čelit kolotoči jeho přesných přihrávek? Ťukesu, který se kolem Messiho roztáčel?

Plzeň to zkoušela. Bránila, vzdorovala, i k chvilkové kombinaci se sama dostávala, ba i směrem k Valdésovi se sem tam vydávala. Šlo ovšem jen o symbolické náznaky, protože podstatné bylo neinkasovat, což se dařilo. Messi měl totiž ke gólu dvakrát blízko, ale brankář Pavlík jeho střely likvidoval.

Fotbalisté Barcelony oslavují proměněnou penaltu Lionela Messiho v duelu s Plzní. Vpředu zklamaný František Rajtoral.foto: Právo/Jan Handrejch

Jenže v nastaveném čase rozehráli Španělé své typické "bago" a Messi se přece jen trefil a načal tak třetí stovku gólů, které v dresu Barcelony zatím nastřílel.

Barcelona si za půli splnila všechno

Katalánskému gigantovi se prostě během pětačtyřiceti minut splnilo vše, pro co si do Prahy přijel.

Vedl, mohl hrát v klidu a pohodě, Messi už měl na kontě 201 branek, gólman Valdés udržel nejen během 37 minut, ale po celý poločas čisté konto, takže vytvořil nový klubový rekord v neprůstřelnosti.

Lionel Messi z barcelony oslavuje proměněnou penaltu v duelu s Plzní ve 4. kole základní fáze Ligy mistrů.foto: Právo/Jan Handrejch

Jen Messimu se skóre nelíbilo

Po půli už nebylo samozřejmě co řešit. Oslabená Plzeň na vzdor neměla ani psychické, natož pak fyzické síly, takže Barcelona si v Edenu rozehrávala part k obrazu svému. Klidně, pohodově, ťukesem, který ovládá mistrně. A nic na této partituře neměnila zahozená příležitost Fábregase, či Messiho trestný kop, který bravurně likvidoval výborný Pavlík

Plzni se sice v 66. min. nabídla možnost zkorigovat výsledek a dát si čestný gól, jenže Petržela i další příležitost zavraždil a tím nad svým týmem podepsal ortel. Barcelonu ovšem poškádlil a ta bleskově odpověděla. Nejprve břevnem, které trefil Thiago Alcántara, za pár minut i gólem, pod nímž zanechal svůj autogram Fábregas.

Zbytek zápasu se už jen dohrával, protože Barcelona byla s jasnou výhrou a postupem do jarního osmifinále spokojena, zatímco Plzeň s porážkou spokojena být musela. Zvláště, když hrála proti nejlepšímu mužstvu světa pomalu sedmdesát minut jen v deseti.

Jen Messimu se skóre nelíbilo, takže v nastaveném čase přidal ještě gól čtvrtý a vyprodanému Edenu názorně předvedl, jak velkým hráčem je.

Čtvrté kolo Champions League - skupina H
Viktoria Plzeň - FC Barcelona 0:4
Branky: 24. z pen., 45.+2  a 90. Messi, 72. Fábregas. Rozhodčí: Schörgenhofer - Hoxha, Schwab (všichni Rak.). ŽK: Pilař, Limberský,Pavlík, Horváth - Alves. ČK: 22. Čišovský (Plzeň). Diváci: 20 145. Poločas 0:2.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth (77. Řezník), Jiráček - Petržela, Kolář (68. Ďuriš), Pilař - Bakoš (25. Ševinský). Trenér: Vrba.
Barcelona: Valdés - Alves (70. Maxwell), Piqué, Puyol, Abidal (73. Sanchéz) - Thiago Alcántara, Busquets (65. Keita), Fábregas - Cuenca, Messi, Adriano. Trenér: Guardiola.

Reklama

Související témata: