Hlavní obsah

Frustrace? Slabé slovo. Někteří Plzeňáci nechtěli po půli vůbec nastoupit!

Hráči byli z čtyřgólové prohry frustrováni obrovsky. On také, protože po přijatelné dvoubrankové porážce před dvěma týdny na Nou Campu věřil, že v odvetě se jeho Plzeň slavné Barceloně postaví, bude ji trápit a zlobit, sehraje vyrovnanější partii a nakonec dosáhne ještě lepšího výsledku. „Jenže hrát proti soupeři kalibru Barcelony od čtyřiadvacáté minuty jen v deseti představuje velký problém. Zvlášť, když předtím neproměníme vyloženou šanci,“ povzdechl si kouč českého mistra Pavel Vrba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba jako by ukazoval, jak obrovská byla frustrace jeho hráčů.

Článek
Fotogalerie

Pojďme nejprve ke dvěma klíčovým momentům pražské odvety. Když Petržela po sólu z půlky hřiště tváří v tvář Valdésovi selhal a vyloženou gólovou šanci neproměnil, rozhazoval jste rukama a chytal se za hlavu. Asi jste mu pak dal o přestávce co proto...

Já ne, proslov k němu měl můj asistent Krejčí. Pochopitelně na téma, že v proměňování takovýchto šancí je největší rozdíl mezi našimi hráči a fotbalisty Barcelony. Ti podobnou příležitost dají, když se do ní dostanou.

Petržela ovšem selhal ve vyloženou příležitosti dvakrát. Za stavu 0:2 měl opět velkou možnost, aby výsledek alespoň skorigoval...

A hlavně aby dal kontaktní gól, který by nám třeba pomohl. Jenže on z malého vápna netrefil bránu.

Druhým klíčovým momentem byl faul Čišovského na Messiho, penalta a ještě navrch červená pro vašeho stopera. I z tribuny bylo patrné, jak velkou křivdu po tomto verdiktu cítíte!

Na vyloučení ten zákrok nebyl. Kdyby dál hrála obě mužstva v jedenácti, byl by zápas určitě zajímavější a dramatičtější. Vždyť jsme měli skvělý začátek, jenž vyšel podle našich představ, ale pak následovaly dva zmiňované zlomové momenty.

Plzeňský trenér Pavel Vrba po zápase proti Barceloně.foto: Právo/jan handrejch

Jenže Čišovský Messiho fauloval a pravidla v tom případě mluví jasně...

Jasně, pokud jde hráč sám na bránu a někdo ho zezadu sestřelí, červená následuje bez diskusí. Jenže zmiňovaná situace zdaleka tak jasná nebyla. Ale hlavně – od našeho svazu i od UEFA dostáváme informace o výkladu pravidel a o tom, jak se budou situace posuzovat, ale pak přijde zápas a rozhodčí ho stejně řídí jinak. Nevím proto, proč nám takovéto informace dávají...

Pod penaltu a vyloučení se paradoxně podepsali dva vaši nejzkušenější hráči Horváth a Čišovský. Kterému z nich vyčítáte inkriminovanou situaci víc?

Názor si nechám pro sebe, situaci nechť posoudí jiní. Třeba novináři.

Těsně před přestávkou jste dostali od Messiho ještě druhou branku, která rozhodla definitivně. A přitom branku zbytečnou.

Došlo k hrubé chybě ve středu hřiště, kdy jsme nezachytili hráče, jenž šel z hloubi pole.

To musela být pro vaše svěřence velká rána. Jak moc byli po první půli na dně? Jak jste je ze dna zvedal a povzbuzoval?

Někteří nechtěli do druhé půle vůbec nastoupit, když viděli, jak se zápas vyvíjí. Chtěli se nechat vystřídat, protože se cítili dost nepříjemně. Bylo těžké je dávat do kupy a dostávat je znovu na nohy.

Skutečně zavládla až taková frustrace?

Hráči byli frustrováni hlavně z toho, že se podobné situace opakují. Loni s Besiktasem Istanbul, letos v Miláně s AC, kdy proti nám byla odpískána rovněž hodně přísná penalta. V těžkých zápasech, kdy si chtějí zahrát se soupeřem světových valit partii nahoru dolu, je spousta věcí posouzena ...

Nedopověděl jste...

Je to složité. Za bezgólového stavu třeba prošel zákrok na Pilaře beztrestně, i když faulován byl. A takových situací by se našlo víc.

Přes všechnu frustraci vás muselo potěšit uznání barcelonského kouče Guardioly, který mluvil o velmi dobrém dojmu, jenž v něm Plzeň zanechala.

Jsem samo sebou rád, že nám trenér takových kvalit podobný kompliment složil. Jde jen o to, zda se mu hra Plzně opravdu líbila, nebo takto mluvil jen proto, že v poklidu 4:0 vyhráli.

Vy ze hry svého celku podobně dobrý pocit nemáte?

Kdyby se hrálo po celé utkání v jedenácti, snesl by zápas určitě nejpřísnější měřítka Ligy mistrů. Červená ho ovšem strašně ovlivnila. Uznávám, že Barcelona nehrála v plné síle, protože nenastoupili Xavi s Iniestou, protože ti dva společně s Messim představují obrovskou ofenzivní sílu. Jakmile v sestavě chyběli, dalo se s Barcelonou hrát, o čemž jsme se přesvědčili.

Před cestou k pátému zápasu ve skupině v Bělorusku jste si přál, abyste měli lepší výchozí pozici než Borisov, s nímž se utkáte o třetí příčku a tudíž přestup do Evropské ligy.  Jenže Borisov uhrál remízu s AC Milán a gard je tudíž přesně opačný...

Možná je to tak lepší, třeba bude Borisov spoléhat na to, že mu v našem vzájemném zápase stačí uhrát bod. Ocitne se pod obrovským tlakem, protože když duel s námi nezvládne, bude to mít složité. V posledním kole hrají Bělorusové na Barceloně, kde to budou mít složité, zatímco my hostíme AC Milán. Když zůstaneme celý zápas v jedenácti a odehrajeme ho s takovým nasazením, jako proti Barceloně, jsme schopni uhrát dobrý výsledek.

Reklama

Související témata: