Hlavní obsah

Červená! Oprávněná, nebo nesmyslná? Pravidla mluví jasně, tvrdí Damková

PRAHA

Červená karta, vyloučení! Nebo jen žluté napomenutí? Jaké mělo být správné rozhodnutí? Vášnivé diskuse se vedou v hospodách či kdekoli jinde mezi fotbalovými fandy. Plzeňští hráči a příznivci nemohou přijít na jméno rakouskému sudímu, který ve 22. minutě úterního duelu Ligy mistrů pískal po kratičkém zaváhání, zjevně po konzultaci s brankovým rozhodčím penaltu pro Barcelonu. A tasil červenou pro pilíř obrany Západočechů Mariana Čišovského, který zastavil Lionela Messiho.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Čišovský nevěřícně hledí na červenou kartu v ruce rakouského rozhodčího Roberta Schörgenhofera.

Článek

„Pravidla hovoří jasně, Hráč zmařil faulem vyloženou brankovou příležitost v pokutovém území, a za to je červená karta a pokutový kop,“ zřetelně podpořila verdikt sudího Dagmar Damková, nová šéfka domácí ligové komise rozhodčích a také čerstvá členka komise, která má arbitry na starosti i v UEFA a na utkání Rakušana delegovala.

A ten pak pořádně nadzvedl domácí.„Pokud jde hráč sám na bránu a někdo ho zezadu sestřelí, červená následuje bez diskusí. Jenže zmiňovaná situace zdaleka tak jasná nebyla,“ cítil křivdu plzeňský kouč Pavel Vrba.

Bek Čišovský dával najevo, že ho ani ve snu nenapadlo, že by mohl být vyloučen. I proti pouhému nařízení pokutového kopu, který určil další běh do té doby takřka vyrovnaného utkání, se zprvu ohrazoval.„Kontakt tam mezi námi byl, ale nejdřív jsem si nemyslel, že to je penalta. Rozhodčí zapískal až několik vteřin potom, a to ještě na pokyn rozhodčího za brankou,“ říkal slovenský zadák Plzně.

Ano, útočící hráč nešel dopředu. Jenže... Je to podle všeho chabý argument. Messi mířil do prostoru, z něhož optimálně mohl ohrozit bránu. Stoprocentní šance... Zvláště, když si ji chystal fotbalový Bůh. Ale s konkrétními jmény hráčů fotbalová pravidla nekalkulují. Jasná branková příležitost by to byla třeba i pro kolohnáta Rolka  z Boleslavi.

<img alt="Zákrok Mariána Čišovského na Lionela Messiho z Barcelony, po němž plzeňský obránce viděl červenou kartu." height="258" src="http://im.sport.cz/212/142128-article-c8unb.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Zákrok Mariána Čišovského na Lionela Messiho z Barcelony, po němž plzeňský obránce viděl červenou kartu.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch</span>

<span>Frustrovaný Vrba přesto nešetřil výtkami. „Od našeho svazu i od UEFA dostáváme informace o výkladu pravidel a o tom, jak se budou situace posuzovat, ale pak přijde zápas a rozhodčí ho stejně řídí jinak. Nevím proto, proč nám takovéto informace dávají...“ čílil se kouč.</span>

Co je jisté, z penalty se Plzeňští nevylžou, i kdyby dělali cokoli. Byla jasná. Čišovský nestíhal, zapomenutá noha jednoznačně zastavila Messiho, který si to štrádoval do volného prostoru, do místa k ideálnímu zakončení. Mluvou z pravidel: byl by býval vskutku ve vyložené brankové příležitosti. Nebýt bekova zákroku. A v pravidlech se rozhodně nepraví nic o tom, odkud a kudy do vyložené příležitosti má jít hráč. Může přitom třeba klidně mířit i zpět.

Ano. I taková situace je možná, pokud by třeba postupoval z úhlu od brankové čáry před samotnou bránu. A tohle byla situace přinejmenším podobná. Jisté je i to, že v pravidlech nelze precizně postihnout každý moment, který se odehraje na zeleném pažitu. A v tom je kámen úrazu. A zdaleka ne poprvé. A už vůbec ne naposled.

<img alt="Derby řídila Dagmar Damková." height="266" src="http://im.sport.cz/596/125966-article-pe0l9.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Dagmar Damková je nekompromisní: penalta být měla!</span><span class="author">foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/René Volfík</span>

<span>„</span><span>Je to kruté, vlastně hned dvojí trest, ale pravidla jsou nekompromisní,“ vedla dál obhajobu sudího Damková. I když ...F</span><span>otbalový národ se zdá se přiklání k tvrzení Plzeňských: červená je v téhle situaci neskutečně přísná! </span>A co zní dál: vyloučení zabilo zápas! A to paradoxně i přesto, že bylo striktně v souladu s pravidly.

Ale je to diskutabilní. Zabila by červená karta utkání, i kdyby Plzeň hrála s někým jiným než s Barcelonou? Vždyť v deseti se tým mnohdy semkne a soka udolá. „Proti Barceloně to ale v deseti nejde,“ znělo z plzeňské kabiny, z níž se dokonce některým hráčům po poločasové pauze už ani na hřiště nechtělo.

A do toho zcela jiný metr v dalších zápasech. A je z toho šílená změť. A co z hlediska taktiky řízení utkání, disciplíny, jež se učí na rozhodcovských seminářích? Mnozí sudí by táhli jen žlutě. „Většina kolegů cítí, že to je moc tvrdé. Messi ale mohl dát gól,“ zůstala Damková, nedávno ještě sama aktivní sudí, v pozici činovnice přednášející strohý výklad pravidla.

Reklama