Hlavní obsah

Žádný problém přešaltovat myšlení, tvrdí plzeňský kapitán Horváth před Borisovem

Optimismus neztrácí. A víru v úspěšné vystoupení v pátém díle Champions League tuplem ne. Plzeňský kapitán Pavel Horváth je přesvědčen, že jeho tým důležitý duel s BATE Borisov v dnešním večeru zvládne, na třetí příčku ve skupině dosáhne a do jarního pohárového pokračování v Evropské lize přestoupí. „Pokud tedy budeme hrát poctivě a na sto procent,“ dodával pár hodin před utkáním s běloruským mistrem. Žádný problém přešaltovat myšlení, tvrdí plzeňský kapitán Horváth před duelem Ligy mistrů s Borisovem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Horváth na tréninku Viktorie Plzeň před zápasem Ligy mistrů.

Článek

S Borisovem jste účinkování v Lize mistrů začínali, poté jste se potkali s evropskými giganty kalibru Barcelony a AC Milán. Pozorujete na mužstvu pokrok, který od premiéry udělalo?

Jasně že všechny zápasy v Lize působily pozitivně. Na mančaft i na mě. Byly to velké zkušenosti jak pro účinkování v naší domácí ligové soutěži, tak i pro odvetu s Borisovem. Teď půjde o to, abychom jich využili.

Získané zkušenosti se omílají ve všech pádech, ale zkuste být konkrétnější. V čem cítíte největší posun?

V pocitech, jež se na každém z nás projevují ve hře. Konfrontace s Barcelonou a AC Milán měla výrazný vliv na každého z nás.

Jenže teď vás čeká Borisov. Je hodně obtížné přešaltovat myšlení? Uvědomit si, že se neměříte s žádným z gigantů, ale s mužstvem, s nímž jste si rovni?

My hráli i s menšími kluby, než je Borisov, a myšlení jsme přeřadit museli. Doma třeba s žižkovskou Viktorkou nebo Hradcem. A nebyl problém, abychom v hlavách přešaltovali a na zmiňovaná utkání se připravili. S běloruským soupeřem to bude stejné, žádný rozdíl nevidím.

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváthfoto: Právo/Jan Handrejch

Problém je ovšem v tom, že v Minsku musíte uspět. Vyhrát, anebo alespoň remizovat a přitom vstřelit branku, abyste mohli dál živit naději na pokračování na evropské pohárové scéně.

Samosebou že si to uvědomujeme. A trenér to ví nejlépe ze všech, takže určitě vymyslí taktiku, která povede ke gólům a úspěchu. Nesmíme prohrát a musíme dát branku, abychom v posledním střetnutí skupiny hráli doma s AC Milán o postup do jarní části pohárů.

Vám už kouč účinnou taktiku prozradil?

Ale my ji dál šířit nebudeme. Je ale v podstatě jednoduchá – musíme hrát zodpovědně, nedopustit se chyb a být nebezpeční ve hře dopředu. A samozřejmě odevzdat poctivý a stoprocentní výkon.

Registrovali jste, že Borisov senzačně prohrál v běloruské lize poslední zápas s Mogilevem, jenž v tabulce figuruje u samého dna? Nemůže snad toto utkání posloužit jako návod, jak uspět? Nebo snad Bělorusové zkoušeli fintu, která vás má dostat?

Nepředpokládám, že by šlo o fintu, protože prostě nevěřím, že by Borisov schválně prohrál. A doma k tomu. Ať náš soupeř vyhrál nebo prohrál, pro nás se nic nemění. Musíme uspět a zabodovat.

Jenže totéž chce soupeř...

A to by mohla být jistá naše výhoda, protože i on bude pod tlakem, protože tady se od něho očekává, že zaboduje, třetí příčku ve skupině udrží a v evropských pohárech zůstane do jara. Teoreticky mu sice bude postačovat, když ukope remízu, ale sám dobře vím, jak těžko se hraje, když „pouhá“ remíza postačuje.

Reklama

Související témata: