Hlavní obsah

Bakoš je svou trefou výjimečný. Ale o podobnou výjimečnost ani trochu nestojí

Je výjimečný. V plzeňském týmu tedy určitě, protože jako jediný dokázal dát gól na scéně prestižní Ligy mistrů. Po šesti trefách v kvalifikačních předkolech se osmadvacetiletý slovenský útočník ve službách českého mistra Marek Bakoš zapsal mezi kanonýry prestižní evropské klubové soutěže hned v premiérovém duelu s Borisovem. Jenže od té doby jako když utne. „Ve třech zápasech po sobě jsem vyšel naprázdno a přitom bych tak strašně rád dával branky právě v Champions League,“ přiznává Bakoš, jak velký hlad po gólech před odvetou v Bělorusku má.

Foto: David W Cerny , Reuters

Marek Bakoš (vpravo) jásá, dal první plzeňský gól v hlavní soutěži Ligy mistrů proti Borisovu, radují se i Petr Jiráček (vlevo) a Václav Pilař.

Článek

S trenérem jste si před vstupem do Ligy mistrů notovali – nechtěli jste dopadnout jako slovenská Žilina v minulé sezóně, která neuhrála ve skupině ani bod a skončila poslední. Podobný scénář sice už nehrozí, protože jeden bod na kontě máte, ale přesto se může stát, že v případě nezdaru v dnešní odvetě poslední skončíte. Neobáváte se toho?

Jen žádné černé závěry, zápas nás teprve čeká, takže musíme být pozitivně naladěni. Věřím, že zajímavý výsledek v Minsku uhrajeme.

K němu byste ale měl přispět i vy, jediný plzeňský střelec na scéně Ligy mistrů.

Ve statistikách zatím jako jediný střelec figuruji, ale doufám, že jediným výjimečným nezůstanu. Máme hodně hráčů, kteří umí skórovat – Jiráčka, Koláře, Petrželu, Pilaře, Horvátha. Mančaft nespoléhá jen na mě, což mi pomáhá, neboť necítím žádná tlak, abych góly dával.

Vy jste je ale v kvalifikaci o Ligu mistrů střílel. Spoluhráči si z vás dokonce po šesti brankách nasázených v předkolech utahovali, že se musíte činit, abyste měl patřičný náskok, než začne úřadovat barcelonský snajpr Messi...

Šance jsme si připravovali i v zápasech s takovými giganty, jako je Barcelona či Milán, jen s jejich proměňováním to bylo horší. Ale když jsme to svedli s nimi, musíme to zvládnout i v důležité konfrontaci s Borisovem a míč do soupeřovy brány už prostě dostat. V Itálii a Španělsku jsme se těšili na fotbalové prostředí, v Bělorusku na to, že předvedeme fotbal, který je plzeňské Viktorce vlastní. Ofenzivní, zajímavý, se spoustou šancí.

Třeba vám přitom bude nahrávat, že oba celky potřebují a chtějí vyhrát, takže by se měl hrát otevřený fotbal...

Jedna věc je, co se před zápasem tvrdí, druhá, jak samotné utkání bude vypadat. Sám jsem na to zvědavý a jen doufám, že se budu v protivníkově šestnáctce potkávat s balónem daleko víc, než tomu bylo v duelech s Barcelonou či Milánem.

Takže z vás bude konečně fotbalista a nikoli jen vytrvale pobíhající atlet na hrotu útoku?

V to doufám. Borisov je úplně jiným soupeřem než AC Milán a Barcelona. Sice daleko kvalitnější, než třeba Jerevan nebo mužstva v kvalifikaci, ale i tak soupeř naší kategorie, s nímž se dá hrát.

V posledních pěti domácích ligových zápasech jste ale přece soupeřům nasázel šest gólů, takže ztracená muška by měla být zpátky.

Jenže co je to platné, když v Lize mistrů jsem vyšel ve třech zápasech po sobě naprázdno?! A já bych je strašně rád dával právě v Champions League. Vždyť to byla jedna velká fantazie, když jsem se trefil v kvalifikaci proti Kodani anebo potom před plným stadiónem v pražském Edenu v prvním zápase proti Borisovu. Úplně jiné pocity, než po brankách v domácí soutěži.

Není té skromnosti příliš? Vždyť trenér Vrba před utkáním prohlásil, že mít Bakoš české občanství, určitě by figuroval v reprezentaci!

Trochu přeháněl. Vždyť třeba takový Lafata nastřílel v lize už šestnáct gólů a přesto se v české reprezentaci těžko prosazuje. Já jsem rád, že hraju v Plzni a pokud se mi bude v jejím dresu dařit jako dosud, bude to třeba mít odezvu i na Slovensku.

Plzeňský Marek Bakoš se raduje z gólu.foto: ČTK/Petr Eret

Neříkejte, že jste v závěru kvalifikace op EURO alespoň v koutku duše nedoufal, že si vás trenér slovenského národního týmu Weiss všimne a ukáže na vás...

I když se mně dařilo, slovenský nároďák měl kvalifikaci rozehranou dobře, takže trenér neměl ke změnám důvod. Otázkou jinou je, jak kvalifikace nakonec dopadla, jenže po bitvě je každý generálem. A co bude v budoucnu, na to teď nemyslím.

Mělo by vám nahrávat, že Slovensko nemá momentálně útočníka, který hraje pravidelně Ligu mistrů...

Ale má jiné.... Hološka v Besiktasi Istanbul, Jendriška, který dává góly v bundeslize, našli by se i další výborní útočníci.

Reklama

Související témata: