Hlavní obsah

Bakošova trefa zajistila Plzni pohárovou Evropu a dvacet miliónů navrch

Zdeněk Pavlis, MinskSport.cz

Nejde vůbec o dalších dvacet milionů, které Plzeň výhrou nad Borisovem v pátém dějství Champions League vydělala, daleko podstatnější je, že má nakročeno do vytouženého jarního pokračování v Evropské lize. V chladném, do mlhy se halícím a vytrvalým mrholením skrápěném Minsku přehrála domácí tým svým aktivním fotbalem, aby jí cestu ke třetí příčce ve skupině a tudíž dalšímu pokračování na evropské pohárové scéně otevřel čtyři minuty před přestávkou Bakoš. Při momentální konstelaci je prakticky vyloučeno, aby o ni český mistr přišel, neboť v posledním kole by Bělorusové museli vyhrát v Barceloně, aby ho předstihli.

Foto: Reuters

Fotbalisté Plzně se radují z gólu do sítě Borisova v 5. kole Ligy mistrů.

Článek

Stejný tah i taktika. Podobně jako proti AC Milán nechal domácí kouč srbského snajpra Kežmana jen na lavičce náhradníků a ze sestavy zkonstruoval svou oblíbenou pyramidu, na jejímž hrotu operoval Skaviš.

Brazilec šancemi pohrdl, Bakoš ji využil

Už to signalizovalo, že se Borisov do ofenzívy nepožene a bude čekat na příležitost k rychlým výpadům. Po devíti minutách se první skutečně nabídla, ale brazilský legionář Bressan v hodně slibné pozici bránu Čecha, jenž se mezi tyče vrátil po dlouhých pěti týdnech, minul, deset minut poté ji pro změnu po dalším bleskovém kontru pro změnu přestřelil.

Plzeňský Milan Petržela uniká Maksimu Bordačevovi z BATE Borisov v 5. kole Ligy mistrů v Minsku.foto: ČTK/AP

Plzeň si počínala daleko aktivněji, díky dobrému pohybu, důrazu v osobních soubojích i startu na míč měla od začátku  více ze hry, ale poté, co Pilař hned ve 2. min. nepřelstil domácího gólmana technickou střelou, zůstávalo u série rohových kopů a usilovných, leč marných pokusů najít cestu zhuštěnou  obranou Bělorusů.

Závary se však z nich rodily, takže Gutorovi zatrnulo jak při nebezpečné střele Petržely, tak i třeba hlavičce Ševinského. Čtyři minuty před přestávkou se český mistr ale přece jen dočkal, neboť Petržela zatáhl míč do vápna, zpětnou nahrávkou našel Bakoše a pro slovenského útočníka nepředstavovalo problém zapsat se podruhé na scéně Ligy mistrů mezi střelce.

Čechovi pomohlo břevno

Vytočení Bělorusové zkusili odpovědět okamžitě, ale pokus Skaviše stačil Bystroň zblokovat. Jasně že ve druhé půli zvedl Borisov hledí, pochopitelně že pozměnil taktiku a začal útočit. A k vyrovnání měl už po šesti minutách blízko, neboť centr Bordačeva lízal břevno a z následného závaru se plzeňským fotbalistům točila hlava ještě pár minut. Zvláště, když Bělorusové začali střílet ze všech pozic, aby si poté i teatrálními pády v šestnáctce říkali o penaltu.

Plzeňský gólman Marek Čech vyráží míč při šanci Borisova v 5. kole Ligy mistrů.foto: Reuters

Gard se prostě vyměnil, na rozdíl od prvního poločasu hrál a útočil aktivnější a dravější Borisov, zatímco Plzeň bránila a vyrážela dopředu. Kdyby Petržela v 56. min. slibný výpad proměnil, anebo alespoň vybídl ke skórování tři nabíhající se spoluhráče, mohlo se jí hrát a bránit s větším klidem. Anebo kdyby Kolář dokázal po rychlém úniku v šanci ještě větší přelstít Gutora.

Gól jistoty se sice nedostavil, ale Plzeň nakonec výhru uhájila. Borisovu nepomohlo ani nasazení srbského kanonýra Kežmana, ani usilovné snažení Brazilce Bressana. Českému mistru se po výhře v Bělorusku jarní pokračování v Evropské lize doslova vnucuje.

Páté kolo Ligy mistrů - skupina H
BATE Borisov - Viktoria Plzeň 0:1
Branky: 41. Bakoš. Rozhodčí: Blom - Siebert, Langkamp (všichni Nizozemsko). ŽK: Pavlov - Bystroň, Bakoš. Poločas 0:1.
Borisov: Gutor – Jurevič, Filipenko, Simič, Bordačev – Baga, Volodko, Bressan, Pavlov (69. Gordějčuk), Koncevoj (75. Rudik) – Skaviš (77. Kežman). Trenér Gončarenko.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Bystroň, Ševinský, Limberský - Petržela (84. Fillo), Kolář, Horváth, Jiráček, Pilař (90. Řezník) - Bakoš (79. Ďuriš). Trenér Vrba.

Reklama

Související témata: