Hlavní obsah

Plzni jistil triumf náhradník, jenž zamotal Vrbovi hlavu. Přijal jsem roli třetího, říká Ševinský

Měl být řešením z nouze, neboť Mariana Čišovského vyřadila z plzeňské sestavy proti Borisovu červená, kterou schytal proti Barceloně. František Ševinský se však šance zhostil na výbornou a v Minsku patřil ke klíčovým hráčům českého mistra. Spolehlivým výkonem musel pořádně zamotat hlavu i trenérovi Vrbovi. „To neřeším, dohodl jsem se s trenérem i vedením, že budou mezi stopery tím třetím, a tuto roli jsem přijal,“ reagoval na chválu, jež se na něho snášela.

Foto: Petr Eret, ČTK

František Ševínský ve chvíli, kdy prožíval s Plzní rovněž úspěch a vyhrál Superpohár.

Článek

Trenér si byl před zápasem jistý, že roli Čišovského náhradníka zvládnete a v Minsku ho nahradíte. Byl jste si i vy sám sebou tak jistý?

Naopak, měl jsem obavy, jak zápas zvládnu. Proto jsem se snažil hrát jednoduše a nepouštět se do žádných divočin.

Před utkáním jste ovšem tvrdil, že nervozitu necítíte a kolena se vám neklepou...

Ale já klidný jsem. A občas dokonce slýchávám, že až moc a že bych měl fotbal víc prožívat. Jenže už mně je dvaatřicet a mám rodinu, takže mě jen tak něco nerozhodí.

Překvapil jste nejen suverénním výkonem při plnění obranných úkolů, ale i tím, jak často jste se pouštěl do útočení a dostával se ke střelbě. Hlavně při standardních situacích jste motal soupeřovým obráncům a brankáři hlavu.

Trenér nás upozorňoval, že s bráněním standardních situací mají Bělorusové problémy. Měli jsme proto připravené jisté signály, které celkem vycházely. Škoda, že se z nich nepadl gól.

Vy sám jste k němu měl hodně blízko...

Myslel jsem, že jsem před bránou sám a proto jsem střílel, i když jsem měl míč na dlouhou nohu. Až v kabině Dan Kolář říkal, že jsem měl nahrávat, protože on by uklidil balón do prázdné brány.

Přesto jste na důležitou výhru dosáhli a třetí místo ve skupině se vám vnucuje.

Vyhrál týmový výkon, ale mohli jsme mít klid mnohem dřív. Jenže zpočátku jsme nedali dvě tři šance a ani potom jsme si vedení nepojistili druhým gólem.

Po konfrontaci s giganty kalibru AC Milán a Barcelonou byl Borisov přijatelnějším soupeřem...

Hned po losu jsme věděli, že s ním budeme hrát o třetí místo. Chtěli jsme Borisov porazit už doma, což se nám nepovedlo.

Plzeňští fotbalisté František Ševinský (vlevo) a Petr Jiráček zastavují Thiaga Alcantaru z Barcelony.foto: Právo/Jan Handrejch

Nebál jste se, že byste v závěru, kdy se domácí dostali do tlaku, mohli o vítězství přijít stejně, jako v prvním zápase v Praze?

Samozřejmě, protože soupeř vysunul dopředu oba stopery a na hřiště navíc přišel Kežman. Zvládli jsme ale domácí hráče uskákat, žádný tečovaný míč do vápna nepropadl, takže jsme výhru uhájili.

Asi má i pro vás osobně velkou cenu...

Šlo o můj největší zápas v pohárech, protože se hrálo o postup. Proti Barceloně to byl zážitek, ale konfrontace s Borisovem si cením víc, protože jsme vyhráli.

Podal jste výborný výkon, jímž jste určitě trenérovi Vrbovi zamotal hlavu.

Já jsem ten třetí vzadu, který čeká na svou šanci. Až přijde, tak přijde. Čišovský podával dobré výkony a záleží proto na trenérovi.

Takže počítáte i s tím, že o víkendu v lize můžete zase sedět na lavičce?

Jsem s tím smířený. Dohodl jsem se s trenérem i vedením, že budou mezi stopery tím třetím, což platilo už po příchodu Neuwirtha a po angažování Čišovského zase, a tuto roli jsem přijal.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG