Hlavní obsah

Čech se vrátil, balón v mlze mnohdy neviděl, přesto vychytal nulu

Od zranění v zápase s Barcelonou se do plzeňské brány Marek Čech nepostavil, o to víc překvapilo, že mu trenér dal v klíčovém duelu proti Borisovu přednost před Pavlíkem. Bez toho, aby si jeho výkonnost ověřil alespoň v jednom zápase. Zkušený gólman však roli zvládl, čisté konto udržel a k dalšímu účinkování českého mistra na evropské pohárové scéně vydatně napomohl.

Foto: Reuters

Plzeňský gólman Marek Čech vyráží míč při šanci Borisova v 5. kole Ligy mistrů.

Článek

Do brány jste se vrátil po dlouhých pěti týdnech a přitom v zápase, v němž šlo Plzni o pohárové přežití. Asi to nebyl právě jednoduchý návrat?

Musel jsem s meniskem na operaci, a proto jsem rád, že jsem se vrátil a ve vítězném zápase k tomu. A navíc v utkání, jež nám vlastně zaručilo účast v Evropské lize.

Kdy jste se dozvěděl, že trenér Vrba udělá v bráně další rošádu a pošle mezi tyče vás?

Až v přípravě na zápas, abych měl trochu čaus se na duel s Borisovem připravit. Věřil jsem, že bych mohl začít znovu chytat, ale záleželo jen a jen na trenérovi. Kdyby se kolega chytil, nemusel by mě do brány pustit po celý rok.

On vás ale pustil do zápasu, v němž se nechytalo právě snadno. Mrholení, zima, navíc mlha, která stěžovala vidění.

Už dlouho se nestalo, abych hrál v takových podmínkách. Ale jsme v Minsku, ne na Kypru. Bylo to nepříjemné, i ten mráz... A když mlha ve druhé půli sedla pomalu až na zem, bylo vidět ještě hůř. Musel jsem chvílemi nechat oči odpočinout, protože kdybych se soustředil na dění na druhé straně hřiště, nebylo by to dobré.

Ale vy přece musíte být z ruského angažmá na drsné podmínky zvyklý...

Ve Vladivostoku jsem skutečně zažíval i horší podmínky. Hrálo se, když byl na ukazateli jeden stupeň, foukal šílený vítr od moře a pršelo tak, že po deseti minutách jsem byl na vystřídání, jak jsem byl zmrzlý.

Proti Borisovu jste se alespoň zapotil. Která situace před vaší bránou byla v průběhu zápasu nejprekérnější?

V jeden moment jsem šel ven z brány a míč jen lízl, z čehož se zrodil až nechutný závar. Ale situaci jsme měli pod kontrolou, i když z tribuny nebo v televizi mohla vypadat všelijak

Roli jste měl trochu ztíženou i tím, že v zadních řadách došlo ke korekturám, neboť místo distancovaného Čišovského musel zaskočit Ševinský. Projevila se tato změna na jistotě obrany?

Celou sezónu hraje naše obrana ve stejném složení, takže Ševinský to měl těžké. Vrátit se do mančaftu a hned v takovémto střetnutí. On ale odehrál výborný a kvalitní zápas. Vůbec jsme bránili dobře a soupeři nic nedovolili, což samozřejmě také o naší výhře a postupu rozhodlo.

Reklama

Související témata: