Hlavní obsah

Bude to tvůj zápas, slyšel od trenéra! A tak norský démon zničil Sevillu

Dvacetiletý norský démon Erling Haaland přiblížil Borussii Dortmund postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů, když dvěma góly a asistencí zařídil triumf německého týmu ve středečním úvodním osmifinálovém dějství na půdě Sevilly. Vestfálský gigant slavil výhru 3:2.

Sestřih osmifinále Ligy mistrů Sevilla - DortmundVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Je to krásné vítězství," rozplýval se strůjce triumfu Borussie v rozhovoru po utkání na trávníku Sevilly, jejíž český brankář Tomáš Vaclík zůstal jen na lavičce náhradníků.. „Inkasovat dvě branky není moc přívětivé. Ale vstřelit tři na půdě soupeře a vyhrát je super," vykládal s uličnickým výrazem.

Ohromil výpadem, po němž padl druhý gól Borussie, kdy se pustil do velkého sóla od půlící čáry, prošel mezi trojicí protihráčů a narazil si balon se Sanchem v pokutovém území. Krátce před poločasem pak nechytatelně zakončil akci Reuse. A to ještě promarnil další obří šanci.

„Trenér mě před zápasem hodně povzbuzoval. Říkal mi, že to bude moje utkání a budu mít určitě hodně příležitostí," citoval Haalanda web Ligy mistrů. „A já jsem se skutečně prosadil a přispěl k důležitému vítězství," lebedil si norský útočník, který vstřelil ve třinácti zápasech Ligy mistrů už osmnáct branek, což představuje rekord soutěže.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Gólová radost útočníka Dortmundu Erlinga Brauta Haalanda proti Seville.

„Nevím, jestli je to motivace, vášeň nebo něco jiného. Ale hráli jsme fakt skvěle. I já jsem se cítil výborně," vypravoval Haaland. Jeho úsměv byl všeříkající. Však také píše historii nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu.

Norský kanonýr se stal teprve pátým hráčem v historii Ligy mistrů, který dokázal vstřelit minimálně dva góly ve třech po sobě jdoucích zápasech. Stejnou bilancí se mohou pyšnit jen skutečné legendy: Giovanne Elber, Filippo Inzaghi, Cristiano Ronaldo a Robert Lewandowski. Norský mladík se před soubojem v Seville prosadil i v obou duelech skupiny F proti Bruggám. Pak kvůli zranění vynechal utkání s Laziem a Zenitem.

Halland navíc v Seville vytvořil nový rekord v počtu nejrychleji vstřelených deseti gólů v Lize mistrů v jednom týmu. Roy Makaay potřeboval v sezoně 2003/04 v dresu Bayernu Mnichov na deset zásahů deset branek. Dvacetiletý norský střelec stačil stejnou porci branek nasázet za sedm utkání.

Po středečním večeru je navíc i přes útlý věk druhým nejlepším kanonýrem Ligy mistrů pocházejícím z Norska. Vyrovnal totiž osmnáct tref, jimiž se pyšní John Carew a pouhý jediný gól mu chybí na legendárného Oleho Gunnara Solskjaera.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Kanonýr Dortmundu Erling Braut Haaland dává proti Seville svůj druhý gól

A pokud v příštím utkání, či v případě postupu v některém z dalších vystoupení v letošním ročníku Ligy mistrů dokáže Haaland alespoň jednou skórovat, vyrovná rekord, který dosud drží Kylian Mbappé z PSG. Ten totiž dokázal před jednadvacátými narozeninami vstřelit v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu devatenáct branek.

Reklama

Související témata: