Hlavní obsah

Liverpool chystá v bitvě gigantů proti Realu Madrid odpálit bombu

Úvodními dvěma zápasy v úterý večer začne čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů. Manchester City narazí na Dortmund, ve šlágru pak Real Madrid v repríze finále z roku 2018 přivítá Liverpool. Bílý balet porazil Reds v Lize mistrů třikrát po sobě včetně vítězství 3:1 ve zmíněném kyjevském finále, kdy soutěž ovládl potřetí v řadě. Anglický šampion proto neponechává nic náhodě a každá zbraň je pro něj dobrá. Nachystal si také jednu revoluční novinku.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Liverpoolský Sadio Mané oslavuje se spoluhráči gól proti Lipsku.

Článek

Nasadí proti soupeři bombu. Doslova a do písmene. Jak vyšťoural španělský deník Marca, fotbalisté Liverpoolu se chystají proti Realu Madrid použít svou nejnovější zbraň - nový systém analýzy údajů.

Úřadující šampioni anglické Premier League začali nedávno využívat systém s výmluvným názvem StatsBomb 360, který představuje revoluci v analýze světového fotbalu.

Sestřih utkání Ligy mistrů Real Madrid - Atalanta BergamoVideo: O2 TV Sport

„Až dosud byly všechny statistiky spojené výhradně s míčem, například s počtem přihrávek. Pokaždé, když nastanou, může se dít za různých podmínek - v jiné pozici, přihrávka pravou nebo levou nohou, výška, v níž se míč přemísťuje. V závislosti na poskytovateli statistik mohou být údaje podrobnější nebo méně přesné," poukazuje analytik zmíněného systému Pablo Peňa.

Liverpool však podle něj využívá nejpodrobněji analýzy - kteří hráči nejvíce přihrávají směrem dopředu, kteří jsou schopni dostat míč mezi jednotlivé linie, kolik obránců dokáže přihrávka eliminovat nebo jaké možnosti řešení situace má hráč v daném okamžiku.

Týmům, které takové analýzy využívají, to podle Peni dává větší taktickou výhodu proti konkurentům.

Rozhodnout se však tak jako tak musí na hřišti. A Evropa se těší na střet gigantů, kteří klubovou soutěž číslo jedna vyhráli dohromady 19krát. Třináctkrát Real Madrid a šestkrát Liverpool.

Real v osmifinále vyřadil Bergamo, Liverpool si poradil s Lipskem. Vítěz narazí v semifinále na lepšího z dvojice Chelsea - Porto.

Studio s hvězdným duem
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou úterní duely z Ligy mistrů v přímých přenosech. Moderátor Libor Bouček přivítá ve studiu od 20:20 bývalé hvězdné reprezentační duo Jan Koller a Vladimír Šmicer. Po skončení zápasů následují tradičně rozbory a ohlasy ve studiu.

Reklama

Související témata: