Hlavní obsah

I brankář Citizens Ederson se potkal v semifinále s míčem častěji než hvězdný Mbappé

Paříž/Praha

Mistrovský titul? Pro Paris SG povinnost. Francouzský pohár? Pro pařížský klub samozřejmost. Francouzský Ligový pohár? Ten už v Parku princů mají a budou ho tam mít dál, protože letos byla tato soutěž ve Francii přerušena na neurčito, takže fotbalisté Paris SG jako poslední vítězové trofeje mají pohár v prozatímním držení. Katarským majitelům však domácí nadvláda nestačí. Jsou lační důkazu, že Paris SG je nejlepším evropským klubem. Loni se jejich touha nesplnila, neboť ve finále Ligy mistrů podlehl jejich tým mnichovskému Bayernu, letos je po prvním semifinálovém duelu dokonce i účast ve finále v ohrožení.

Sestřih úvodního semifinále Ligy mistrů Paris SG - Manchester CityVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Neymar, Mbappé a spol. totiž dostali ve středu v noci v první konfrontaci s Manchesterem City lekci. Tvrdou a po slibném prvním poločase pořádné trpkou. Argentinský kouč Mauricio Pochettino ji schytal také.

Přišel do Paříže, aby katarským šejkům splnil jejich sen. Aby dokázal to, co loni nesvedl jeho německý předchůdce Thomas Tuchel. Aby se do finále Ligy mistrů nejen probojoval, ale aby svatý grál evropského klubového fotbalu získal.

Po středečních devadesáti minutách v Parku princů však dostaly ambiciózní plány Paris SG vážnou trhlinu. Domácí prohra 1:2 nevěští před odvetou příští úterý na Etihad Stadium nic dobrého.

„Zklamaní jsme všichni, ale ještě není konec. Teď bude důležité zůstat v klidu," hledal devětačtyřicetiletý Argentinec marně odpověď na to, co se s jeho týmem v druhé půli semifinálové odvety stalo, že úplně vyklidil hřiště a přenechal veškerou iniciativu soupeři.

„Těžké hledat vysvětlení. Zvláště, když jsme byli v prvním poločase lepší my a na trávníku jsme téměř hodinu dominovali. Dva soupeřovy góly ale ráz zápasu úplně změnily. Náhodné a pro Citzens šťastné, pro nás bolestivé. Takové rány by měly dopad na každé mužstvo," připomínal Pochettino vyrovnávací trefu De Bruyneho a vítěznou branku Mahrize, při jehož střele se zeď bránících hráčů rozestoupila a gólman Navas neměl nárok zareagovat.

„Pravdou ale také je, že City bylo mnohem agresivnější, a i fyzicky na tom bylo daleko lépe než my. Těžko jsme získávali ztracené míče, které měl soupeř často v držení, scházela nám potřebná energie, Verrattimu, který byl po šedesát minut naším klíčovým hráčem, také ubývaly síly," uznával kouč francouzského mistra.

A to už nikterak nekomentoval čísla dokazující, že dvě největší hvězdy jeho týmu přestaly existovat úplně.

Mbappé za celý zápas nevystřelil na bránu a během devadesáti minut měl jen třicet dotyků s míčem. Přitom brankáři Citzens Edersonovi jich napočítali jednatřicet.

Neymar na tom byl podobně. Čekat od něho ve vyřazovací fázi Ligy mistrů gól hraničí s utopií. V posledních šesti zápasech nedal ani jeden, naposledy se trefil loni v únoru v osmifinále s Borussií Dortmund.

„Musíme se vzpamatovat a dostat se zase do formy, kterou jsme v předchozích týdnech měli. V sobotu v lize, v úterý v Manchesteru. Potenciál a kvalitu k tomu máme, což jsme dokázali v osmifinále v Barceloně i ve čtvrtfinále v Mnichově," připomínal trenér Pochettino předchozí výhry na soupeřových hřištích. „I proto můžeme a musíme věřit, že naše cesta Ligou mistrů neskončila."

Pohled do historických statistik však víru argentinského kouče nabourává. Pokud se totiž podařilo anglickým celkům v Lize mistrů, resp. PMEZ vyhrát zápas vyřazovací fáze na soupeřově půdě, což se zatím stalo sedmačtyřicetkrát, pokaždé postoupily dál. Sedmačtyřicetkrát....

Reklama