Hlavní obsah

Finálový turnaj v Lize mistrů? Šéf UEFA je pro

Paříž

Prezident UEFA Aleksander Čeferin se vyslovil pro zavedení finálového turnaje čtyř týmů v rámci reformy Ligy mistrů od roku 2024. Zatím je to jeho osobní přání a nechce názor prosazovat proti vůli případných oponentů, změnu formátu na Final Four by ale přivítal. Slovinský funkcionář to řekl francouzskému sportovnímu listu L'Equipe.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Alexander Čeferin - prezident UEFA.

Článek

"Osobně bych rád, aby to tak bylo. Bylo by to skvělé," uvedl Čeferin. Připustil sice, že nápad má svoje pro a proti, ale vyjádřil přesvědčení, že šikovně zrealizovaný nápad by s sebou přinesl i vyšší příjmy. "Ale není to nic, co hoří. Tohle můžeme rozhodnout do roka," prohlásil Čeferin a přiznal, že formátu finálového turnaje přišel na chuť při loňském vyvrcholení prestižní soutěže.

V minulém ročníku musela Liga mistrů po dlouhém přerušení kvůli koronavirové pandemii rezignovat na tradiční formát play off s dvojzápasy systémem "doma - venku" a dohrála se od čtvrtfinále k.o. systémem v Lisabonu. Závěrečným Final Four přitom běžně končí vrcholné klubové soutěže v dalších týmových sportech, jako jsou basketbal či házená.

Fotbalová LM změní formát od sezony 2024/25. Bude mít 36 místo současných 32 účastníků a základní část se nebude hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Každý účastník bude mít garantováno minimálně 10 zápasů s 10 různými soupeři, pět doma a pět venku. Nejlepších osm týmů se automaticky kvalifikuje do vyřazovací fáze. Mužstva na deváté až 24. příčce se utkají v play off na dva zápasy o zbývajících osm pozic v jarním osmifinále.

Reklama

Související témata: