Hlavní obsah

Rapid! Peklo ji minulo, Sparta narazí v 2. předkole Ligy mistrů na tradiční vídeňský klub

Nyon
Aktualizováno

Příjemný los? Možná, ukáže se ovšem až na trávníku... Fotbalisté Sparty se v druhém předkole Ligy mistrů utkají s Rapidem Vídeň. Narazit mohli také na Galatasaray Istanbul a dánský Midtjylland, který loni v září v závěrečném play off Ligy mistrů vyřadil pražskou Slavii. Los se uskutečnil v sídle UEFA v Nyonu.

Foto: sparta.cz

Lukáš Juliš v novém dresu Sparty.

Článek

Do tureckého pekla rozhodně nechtěli, postup Midtjyllandu přes Slavii je ještě živý. Vídeňský velkoklub je zřejmě nepjpřijatelnější možností.

Sparta se v druhém předkole Ligy mistrů utká s rakouským Rapidem. První zápasy druhého předkola se hrají 20. a 21. července, odvety pak o týden později. Sparta odehraje první utkání na půdě soupeře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

S rakouským soupeřem se Letenští v soutěžním utkání poměří po devíti letech. V roce 2012 v předkole Evropské ligy hráli s Admirou Wacker a v součtu obou zápasů vyhráli 4:2, když se hned třikrát trefil tehdejší sparťanský útočník Léonard Kweuke.

Letenští si první účast v kvalifikaci Ligy mistrů od roku 2016 vysloužili druhým místem v lize. Posledních sedm startů v kvalifikaci prestižní soutěže Spartě účast v hlavní fázi nevyneslo. Naposledy se v ní představila v ročníku 2005/06 stejně jako Rapid.

Rapid je jedním ze dvou vídeňských celků, spolu s Austrií mu patřila vláda nad rakouským fotbalem v uplynulých desetiletích. Teď je ale už dlouhé roky všechno jinak, protože jasným hegemonem fotbalu u jižních sousedů je Red Bull Salcburk. Získal titul i v uplynulé sezoně, Rapid obsadil druhé místo se ztrátou patnácti bodů. Rapidu vůbec nevyšla nadstavba, kdy z posledních čtyř zápasů třikrát prohrál.

Bican, Panenka a spol.

Kádr Rapidu nenabízí žádné zvonivé jméno, většinu týmu tvoří rakouští fotbalisté. Nejlepším střelcem minulé sezony je Ercan Kara, který dal osmnáct branek, Christoph Knasmülner se trefil třináctkrát. Aktuálně v Rapidu nepůsobí žádný český fotbalista, ale v minulosti v jeho dresu hráli například bývalí sparťani Petr Voříšek a Marek Kincl. Nejslavnějším českým fotbalistou v historii Rapidu je Pepi Bican, v pozdější době Antonín Panenka.

Je to velká prestiž být v Síni slávy, když jsem z kolektivního sportu, říká Antonín PanenkaVideo: Sport.cz, BPA

Sparta se s Rapidem utkala naposledy v přátelském utkání v roce 2011, kdy ho porazila 2:0. V evropských pohárech se v novodobé historii mužstva nesetkala. Naposledy se Rapid s českým týmem v evropských pohárech střetl v sezoně 2015/16 v Evropské lize, kdy Plzeň porazil 3:2 doma a 2:1 venku.

Rapid vyznává bílo-zelené barvy a má nejvíc titulů v rakouské historii, celkem 32. Naposledy se ale z prvního místa v lize radoval už v roce 2008. Od roku 2014 je domácím hřištěm Rapidu nově vybudovaný Alianz Stadion, který pojme 28 tisíc diváků.

Pokud svěřenci trenéra Pavla Vrby z 2. předkola postoupí, získají jistotu minimálně účasti v základní skupině nové Konferenční ligy. V případě, že by přešli i přes 3. předkolo, v němž začne mistrovská Slavia, čekalo by je ještě play off. Měli by ale jistou minimálně skupinu Evropské ligy.

Vizitka rakouského fotbalového klubu Rapid Vídeň
Rok založení: 1899
Klubové barvy: bílá a zelená
Web: www.skrapid.at
Největší úspěchy: 2x finále PVP (1985, 1996); 32x mistr ligy (poprvé 1912, naposledy 2008, navíc vítěz německé ligy 1941); 14x vítěz domácího poháru (naposledy 1995)
Stadion: Allianz (kapacita 28.345 diváků)
Trenér: Dietmar Kühbauer
Současné opory: Maximilian Ullmann, Christoph Knasmüllner, Ercan Kara
Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:
1983/84, 2. kolo PMEZ: Bohemians - Rapid 2:1 a 0:1
1997/98, 2. předkolo Poháru UEFA: Rapid - Brno 6:1 a 0:2
2015/16, základní skupina EL: Rapid - Plzeň 3:2 a 2:1
Ostatní: nejpopulárnější a s 32 tituly i nejúspěšnější rakouský klub; v předchozí sezoně skončil druhý za Salcburkem, v Lize mistrů vypadl v 3. předkole s Gentem a v Evropské lize nepostoupil ze skupiny; dres Rapidu oblékala řada českých hráčů v čele s Antonínem Panenkou, Reném Wagnerem, Ladislavem Maierem či Markem Kinclem; Rapid už v pohárech vyřadil Bohemians a Brno, naposledy uspěl i v základní skupině Evropské ligy s Plzní.
Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů (první zápasy 20. a 21. července, odvety 27. a 28. července):
Mistrovská část:
Dinamo Záhřeb - Valur Reykjavík/Omonia Nikósie, Slovan Bratislava/Shamrock Rovers (Ir.) - Young Boys Bern, Bodö Glimt (Nor.)/Legia Varšava - Flora Tallinn/Hibernian (Mal.), Connah's Quay Nomads (Wal.)/Alaškert (Arm.) - Teuta (Alb.)/Šeriff Tiraspol, Olympiakos Pireus - Dinamo Tbilisi/Neftči Baku, Maccabi Haifa/Kajrat Almaty - Crvena zvezda Bělehrad, Fola Esch (Luc.)/Lincoln Red Imps (Gibr.) - Kluž/Borac Banja Luka (Bos.), Malmö/Riga FC - HJK Helsinky//Budučnost Podgorica, Ferencváros Budapešť/Folgore (San Mar.)/Priština/HB Tórshavn (Faer. ost.)/Inter Club d'Escaldes (And.) - Žalgiris Vilnius/Linfield (Sev. Ir.), Škendija Tetovo (Sev. Mak.)/Mura (Slovin.) - Ludogorec Razgrad/Soligorsk (Běl.).
Nemistrovská část:
Rapid Vídeň - Sparta Praha
Celtic Glasgow - Midtjylland
PSV Eindhoven - Galatasaray Istanbul
Myslíte, že fotbalisté Sparty přes Rapid Vídeň postoupí?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 9164 čtenářů.

Reklama

Související témata: