Hlavní obsah

Trenér Plíšek objevil v Sarajevu Džeka, pak ho z Bosny vyhnala mafie

Praha

Bombarďák Edin Džeko či dva čeští trenéři jsou spjatí s historií Željezničaru Sarajevo, soupeře Plzně pro 2. předkolo Ligy mistrů. Pouhé čtyři roky po válce klub vedl František Bičiště, v roce 2004 se pak taktovky chopil Jiří Plíšek. Klub opustil ještě před koncem sezóny, přestože byl v čele soutěže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Jiří Plíšek v době, kdy seděl na lavičce konkurenčního FK Sarajevo.

Článek

„Došlo ke změně vedení. Šlo o určitou válku na úrovni místní mafie. Dostal jsem pak sice nabídku pokračovat, ale nechtěl jsem být v klubu, když jsem v zádech neměl lidi, kteří mě přivedli," vzpomíná s nadhledem Plíšek.

Předpoklady měl velké, vzpomíná na Džeka

Tehdy pro něj šlo o i přes vyhazov o úspěšnou misi. Postaral se totiž o objev jednoho z nejlepších útočníků světa. V Željezničaru „vyštrachal" Edina Džeka, nynějšího útočníka a kanonýra Manchesteru City, který působil v Ústí nad Labem, Teplicích a Wolfsburgu.

„Tehdy samozřejmě ještě nikdo netušil, co z Edina vyroste. Ale předpoklady měl veliké. A určitě je v Željezničaru řada podobných kluků, kteří mají stejné předpoklady," přemítá Plíšek.

„Vzpomínám na bosenské angažmá jen pozitivně," říká trenér, který později vedl i konkurenční FK Sarajevo.

Plzeň je kvalitou dál

Je přesvědčený, že Plzeň postoupí do dalšího kola. „Kvalitou je jednoznačně dál. Jedině v případě nějakého podcenění by mohla zakolísat. Ale nepředpokládám, že by Západočeši něco takového připustili," míní Plíšek.

Varuje právě před nedoceněním balkánského protivníka. „Željezničar hraje pravidelně předkola evropských pohárů. Jde o nejsilnější klub v Bosně, který jako jeden z mála drží stabilní výkony a domácí scéně jasně dominuje. Mají hráčskou kvalitu a jasně stanovenou strukturu klubu. Jsou profesionálně vedení," vypočítává přednosti plzeňského protivníka pro 2. předkolo Ligy mistrů.

„Nejznámějším jménem je útočník Adilovič," přemítá Plíšek nad schopnostmi borce, který v minulé sezóně vstřelil osmnáct branek. „A pak trenér Amar Osim, syn známého kouče Ivici."

Reklama

Související témata: