Hlavní obsah

Za gól proti Bayernu by celý tým zatančil, slibuje plzeňský Procházka

Plzeň

Nedělá si falešné naděje, neopájí se vysokou výhrou nad Jabloncem (6:1). Zadák plzeňských fotbalistů Václav Procházka před dnešním zápasem Ligy mistrů s Bayernem Mnichov (20.45 h, Prima Cool) pokorně doufá, že jeho tým ukáže víc odvahy než před čtrnácti dny na hřišti soupeře. „Snem je taneček na oslavu gólu,“ říká opatrně 29letý borec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Franck Ribéry z Bayernu (uprostřed), Václav Procházka a Marián Čišovský z Plzně během utkání základní skupiny Ligy mistrů.

Článek

Do souboje s obhájcem trofeje v Lize mistrů jdete posilněni o ligové vítězství, na které jste čekali déle než měsíc?

Pochopitelně víme, že Bayern má jinou kvalitu. Ale šlo o nesmírně důležité utkání. Potřebovali jsme vyhrát a dát góly. Ukázali jsme, že pořád umíme hrát fotbal. Nepovedených zápasů v předešlém období bylo skutečně hodně. Kolotoč utkání bez vítězství v domácí soutěži, nášup v Lize mistrů v Mnichově. Na psychice se to negativně promítlo.

Bude velkým handicapem vědomí pětibrankového výprasku z prvního duelu?

Neprojevili jsme žádné sebevědomí. Vzhlíželi jsme k nim, zaslouží si úctu a respekt. Jenže my ani nebyli naštvaní, když nám dávali gól za gólem, nekladli jsme odpor. Nakonec se zápas proměnil v bago, které nebralo konce. A hlavně proto, že jsme se báli.

Zažil jste už horší zápas?

Už před duelem v Mnichově jsem tušil, že mě čeká hodně běhání. Z hlediska kondičního šlo o nejhorší duel, který jsem zažil. My jsme ani nehráli fotbal, jen běhali. Nejhorší bylo, že když už jsem dostal míč, byl jsem tak utavený, že mě potěšilo, když jsem se ho rychle zbavil. Když jsme narazili v jiných duelech evropských pohárů na silné soupeře, alespoň jsme se o ofenzivu pokusili. V Mnichově vůbec.

Po zápase se zdálo, že nemáte daleko k slzám. Cítil jste velkou bezmoc?

Když už jsme přežili všechny obrovské šance, inkasovali jsme z akce, po níž skórovat rozhodně nemuseli. A strašně mě mrzel poslední gól.

I přes hodně defenzivní složení sestavy jste nedokázali soupeře eliminovat. Mohou fanoušci doma čekat jiné pojetí?

Dostali jsme pět gólů, musíme něco změnit. Nesmíme být tak zatažení. Hráči Bayernu se stejně prosadí i na zhuštěném prostoru kolem vápna. Tudíž nezbývá než zkusit hrát ofenzivněji, odvážněji, nezbavovat se v panice balónu. A nebýt přehnaně hodní.

Zatím jste v Lize mistrů odehráli tři utkání, nemáte ani bod a skóre 2:11. Neříkáte si, že konfrontace s Manchesterem City či Bayernem je za trest?

Jo, trošku jsme si naběhli (směje se). Všichni jsme chtěli zažít Ligu mistrů. Výsledky zatím nejsou, ale i přes výprask v Mnichově budeme jednou vzpomínat. Vždyť na Bayernu byl zážitkem i trénink. A jak při zápase domácí dávali góly, byli lidé namlsaní a báječně fandili, tudíž jsme k atmosféře svým dílem přispěli, byť ne podle našich představ.

Věříte, že si teď můžete napravit reputaci?

Stát se může cokoli. Ale jsme soudní. Stačilo by nám, kdybychom dokázali obranu Mnichova pokořit a alespoň jednou skórovali. Radostí by tančil celý tým.

Takže případná oslava trefy je nachystaná?

Nejde přímo o oslavu speciálně pro duel s Bayernem. Teď nám v kabině kromě Kabátů frčí nová muzika, kterou jsme objevili s Frantou Rajtoralem na internetu. A pokud bychom skórovali proti Bayernu, tančil by celý tým. Samozřejmě víme, že pokořit vítěze Ligy mistrů je hodně těžký úkol. Ale nechceme být jen obětní beránci jako v prvním utkání.

Reklama

Související témata: