Hlavní obsah

Slavia neuspěla s protestem kvůli nasazení v Lize mistrů

Pražská Slavia obdržela od vedení Evropské fotbalové unie (UEFA) zamítavé stanovisko na protest českého vicemistra proti možné ztrátě pozice nasazeného týmu ve 3. předkole Ligy mistrů. Slavia byla původně mezi šestnáctkou nasazených, po dodatečném přijetí obhájce trofeje z Liverpoolu do soutěže ale o tuto výhodu přijde v případě postupu Angličanů do třetího předkola.

Foto: Slavia

Ilustrační foto

Článek

Liverpool skončil v anglické lize až na pátém místě a nekvalifikoval se ani do předkol o Ligu mistrů.

Vedení UEFA svou odpověď vysvětlilo tím, že hodlá zachovat princip nasazování klubů, který schválil výkonný výbor letos v dubnu. O nasazení tedy rozhodne klubový koeficient, který v případě postupu Liverpoolu hovoří pro anglický klub, zatímco Slavia pozici ztratí.

Funkcionářům Slavie se reakce UEFA nelíbí. "Odpověď, kterou nám zaslalo vedení UEFA, nás šokovala. Jestliže UEFA dokáže vyřešit nestandardní situaci kolem obhájce titulu v Lize mistrů, nemělo by to být na úkor jiných klubů, jak evropská federace sama proklamovala," reagoval na stanovisko UEFA generální ředitel Slavie Vladimír Leška.

"Nadále věříme, že se najde přijatelné řešení, které předejde poškození našeho klubu při nasazování do 3. předkola," dodal Leška na webové stránce klubu.

Svaz podnikne další kroky

Situace Slavie, a tím i českého fotbalu, není lhostejná ani vedení Českomoravského fotbalového svazu, který i nadále s pražským klubem hodlá spolupracovat. "Vzhledem k situaci, kdy se ještě nezačaly hrát zápasy 1. předkola, podnikneme další kroky až po jeho skončení," nastínil další možný postup svazu generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

UEFA současně s českým protestem řeší i námitku Chorvatské fotbalové federace a Hajduku Split, který v důsledku rozhodnutí o zařazení Liverpoolu do soutěže přišel o pozici mezi nasazenými v 2. předkole Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: