Hlavní obsah

Ponížený a vypískaný Arsenal. Trest za samolibost, přiznali hráči po šokující ztrátě

Londýn/Praha

Komfortní tříbrankový náskok byl fotbalistům Arsenalu v úterním večeru Ligy mistrů k ničemu. V bitvě s Anderlechtem měli vítězství prakticky v kapse. Jenže nakonec před vlastním publikem v poslední minutě o vítězství přišli a trávník opouštěli za ohlušujícího pískotu frustrovaných fanoušků, byť postup týmu trenéra Wengera do další fáze prestižní soutěže se nezdá být ohrožen.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalisté Anderlechtu slaví bod na hřišti Arsenalu Londýn. Vpředu je brankář Silvio Proto, vlevo obránce Frank Acheampong.

Článek
Fotogalerie

Arteta, Sánchez a Oxlade-Chamberlain zajistili Arsenalu, v jehož dresu naskočil jen na posledních deset minut z lavičky náhradníků kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, vedení, které bylo poukázkou na tříbodový zisk. Jenže...

„Do naší hry se vloudilo uspokojení. Přitom je jasné, že tým kvalit Arsenalu by tříbrankový náskok třicet minut do konce zápasu měl uhlídat," přiznával Alex Oxlade-Chamberlain, záložník Arsenalu.

Všechny na stadiónu jsme šokovali, říká Vanden Borre

„Při dvoubrankovém vedení v poločase jsme se cítili velmi pohodlně, když jsme pak přidali další trefu, spadl z nás veškerý tlak. Ale úplně jsme sundali nohu z plynu, za což jsme byli potrestáni. Přitom právě zkušenost z minulého zápasu v Bruselu nás měla varovat," připomínal borec Arsenalu, že anglický klub na půdě Anderlechtu ještě dvě minuty před koncem základní hrací doby prohrával, ale nakonec si odvezl tři body. „Lépe, než kdokoliv jiný jsme měli vědět, že se bojuje do závěrečného hvizdu. Ale pykali jsem za uspokojení, za samolibost," brblal Oxlade Chamberlain.

„Šlo o naši pomstu, byť nebyla dokonalá. Vítězství by bylo příjemnější, ale i tak si myslím, že jsme všechny na stadiónu šokovali. Jakmile jsme vstřelili první gól, získali jsme důvěru a měli jsme překvapivě dostatek prostoru. Ukázali jsme, že není náhoda, že jsme v Lize mistrů," usmíval se spokojeně Anthony Vanden Borre, autor prvního gólu Anderlechtu.

Merson: Arsenal je nepoučitelný

„V defenzivě jsme zápas vůbec nezvládli," naříkal Arséne Wenger, trenér Arsenalu. „Byli jsme si tak jistí, že se nic nemůže stát po našem třetím gólu, že jsme v podvědomí naprosto vypnuli. A pykali za to," posteskl si Wenger.

„Arsenal by naprosto bezradný. Znovu ukázal, že je nepoučitelný. Jak můžete při tříbrankovém vedení pořád bezhlavě útočit, tomu nerozumím. Jde o ukázku taktické bezradnosti," vyřkl nelítostnou kritiku Paul Merson, bývalá ikona Arsenalu komentující zápas pro televizní stanici Sky. „Mysleli si, že jsou nedotknutelní a budou nám jen dávat další góly. Nejprve jsme bez povšimnutí domácích vstřelili první branku, když jsme ale skórovali podruhé, tak zpanikařili a já nepochyboval, že dokážeme ještě přidat další gól," tvrdil v euforii trenér Anderlechtu Besnik Hasi.

Zato kormidelník Arsenalu byl naprosto frustrovaný. „Nezvládli jsme zápas mentálně," přiznával. „Anderlecht má skvělý tým a jeho hráči jsou ve skutečnosti o něco lepší, než si všichni myslí," poukazoval Wenger na všeobecné podceňování belgického týmu. „V mém výběru jen Sánchez snesl skutečně nejvyšší měřítko. Zapojil se do všech gólových akcí a dokázal držet krok s protivníky," káral Wenger mužstvo, které čeká ještě domácí souboj s Dortmundem a následně cesta na hřiště istanbulského Galatasaray.

Postoupí fotbalisté Arsenalu i přes zaváhání s Anderlechtem do osmifinále Ligy mistrů?
Ano
80,8 %
Ne
19,2 %
Celkem hlasovalo 5676 čtenářů.

Reklama