Hlavní obsah

Soupeři Sparty v LM: Arsenal, Ajax a Thun

PRAHA

Fanoušci fotbalové Sparty se mají v Lize mistrů na co těšit. Na Letnou totiž v rámci nového ročníku prestižní soutěže přijedou slavné kluby Arsenal Londýn a Ajax Amsterdam, které doplní ještě švýcarský nováček FC Thun. Soupeře pražského klubu určil čtvrteční los na slavnostním ceremoniálu Evropské fotbalové unie (UEFA) v Monte Carlu.

Foto: REUTERS

Spartu čekají v Lize mistrů souboje se slavným Arsenalem.

Článek

Losování v městě kasin začalo až v půl páté odpoledne poté, co byly vyhlášeny individuální ceny za výkony v posledním ročníku Ligy mistrů. Hned první trofej pro nejlepšího gólmana přitom získal Petr Čech z Chelsea Londýn.

Jeho bývalí spoluhráči ze Sparty pak netrpělivě očekávali své budoucí soupeře v honbě za milióny v bohaté evropské soutěži. Nejčerstvější pohárové zkušenosti mají z bojů s nynějším anglickým vicemistrem Arsenalem. Na podzim 2000 se s týmem, po němž na začátku 20. století převzali rudou barvu dresů, utkali v základní skupině a oba zápasy prohráli. Na Highbury tehdy debutoval v pohárech sedmnáctiletý Jun, krásné sólo přes půl hřiště předvedl Rosický, ale snížil už jen na 2:4.

Má Sparta šanci postoupit ze skupiny?
Hlasujte v anketě na konci článku!

S nizozemskými týmy hrála Sparta v posledních letech dvakrát a Tilburgu i Feyenoordu nepustila ani bod. Teď se proti českému mistrovi postaví nejslavnější klub země Ajax, vítěz soutěže z roku 1995, který má ve svém středu kapitána reprezentace Tomáše Galáska a bývalého sparťana Zdeňka Grygeru.

Se švýcarskými kluby se v poslední době utkávala spíš Slavia, od roku 1995 na ně narazila pětkrát. Sparta se naposledy střetla s Neuchatelem, s nímž před 24 lety vypadla v 1. kole Poháru UEFA. Thun je v pohárech absolutním nováčkem.

V jedné skupině Chelsea a Liverpool

Bohužel pro anglické příznivce se potvrdil nepříznivý scénář, kdy byli do jedné skupiny nalosováni Chelsea Londýn a poslední vítěz soutěže FC Liverpool. Poprvé v historii se tak už v základní skupině utkají dva týmy z jedné země, což pravidla jinak zakazují. Jenže Liverpool má zvláštní status díky výjimce od UEFA, která mu dovolila v soutěži startovat, ačkoliv si právo na účast nevybojoval v lize.

Dvakrát reprezentační jedničku Čecha vyzve k souboji další český gólman Daniel Zítka. K oběma anglickým velkoklubům totiž přibyl ještě přemožitel Slavie Anderlecht Brusel. Celou čtveřici pak doplňuje Betis Sevilla a tato skupina G má zřejmě ze všech  nejsilnější obsazení.

Artmedia znovu do Glasgowa

Artmedia Bratislava znovu pojede do Glasgowa. V předkole tam Slovenský šampion prohrál s Celtikem 0:4, ale po domácí výhře 5:0 mu to na postup stačilo. Rangers si na slovenskou senzaci určitě dají větší pozor. Dalšími soupeři týmu s legionáři Urbánkem, Tchuřem a Hellebrandem jsou Inter Milán a loňský vítěz FC Porto.

Základní část Ligy mistrů začne 13. září a skončí 7. prosince. Vyřazovací část se bude hrát na jaře. První zápasy osmifinále, do nějž z každé skupiny postoupí dva týmy, se budou hrát 21. února. Nový šampion bude korunován 17. května v Paříži.

Rozlosování základních skupin Ligy mistrů:
Skupina A:
Bayern Mnichov, Juventus Turín, FC Bruggy, Rapid Vídeň.
Skupina B:
Arsenal Londýn, Ajax Amsterdam, Sparta Praha, FC Thun.
Skupina C:
FC Barcelona, Panathinaikos Atény, Werder Brémy, Udinese Calcio.
Skupina D:
Manchester United, FC Villarreal, Olympique Lille, Benfica Lisabon.
Skupina E:
AC Milán, PSV Eindhoven, Schalke 04, Fenerbahce Istanbul.
Skupina F:
Real Madrid, Olympique Lyon, Olympiakos Pireus, Rosenborg Trondheim.
Skupina G:
FC Liverpool, Chelsea Londýn, Anderlecht Brusel, Betis Sevilla.
Skupina H:
Inter Milán, FC Porto, Glasgow Rangers, Artmedia Bratislava.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal