Hlavní obsah

LM: Kanibal Suárez zničil dvěma góly Citizens, Juventus vyhrál nad Dortmundem

Praha
Aktualizováno

Barcelona má nakročeno do čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů, neboť Manchesteru City se vytoužená odplata za loňské vyřazení ani trochu nepodařila. Kanibal Luis Suárez totiž při návratu na ostrovy Citizens během pouhé půlhodiny zničil. Dal jim dva góly, jimiž utkání rozhodl a Barceloně tak vytvořil víc než slibnou pozici před odvetou na Camp Nou. Domácí dohrávající jen v deseti dokázali už jen korigovat. Druhá osmifinálová dvojice bude naopak 18. března o postup ještě tvrdě bojovat, neboť Juventus Turín porazil Dortmund jen 2:1

Foto: Darren Staples, Reuters

Luis Suárez z Barcelony oslavuje svou trefu do sítě Manchesteru City v osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Obránce Barcelony Gerard Piqué věštil před konfrontací na Etihad Stadium správně. Potrestaný Yaya Touré bude Manchesteru City chybět, tvrdil. A hned první půlhodina potvrdila, kolik pravdy v jeho slovech bylo.

Suárez jako pravý zabiják

Defenzíva Citizens v repríze loňského osmifinále při absenci legionáře z Pobřeží slonoviny hořela. A moc! I proto ji aktivnější a ofenzivně laděná Barcelona rozebírala, jak se jí zachtělo. A také ji trestala. Přičiněním uruguayského kanibala Suáreze, jenž po letním přestupu z Liverpoolu do Španělska přijel k prvnímu zápasu na ostrovy a v duelu s Manchesterem City dokazoval, že se mu scéně Ligy mistrů mimořádně střelecky daří.

Už po čtvrthodině totiž ztrestal zaváhání Demichelise a Kompanyho a dostal Barcelonu do vedení, dalších patnáct minut mu stačilo, aby srazil Citizens do kolen. Messi na sebe nalákal hned trojici domácích hráčů, našel Jordiho Albu, po jehož centru skóroval Suárez přízemní střelou podruhé.

A kdyby dvě minuty před přestávkou pálil Dani Alves jen o pár centimetrů níže, mohl kouč Citizens Pellegrini rovnou skrečovat. Jenže trefil pouze břevno, takže Citizens mohli alespoň věřit a doufat.

Po půli zkusili s utkáním skutečně ještě něco udělat. Vynutili si převahu, jenže dva hlavičkové pokusy Džeka v síti neskončily, střelu Nasriho obrana Barcelony zblokovala, Agüero pálil vedle.

Messi nedal penaltu

Dvacet minut před koncem, kdy už byl na trávníku i střídající Bony, však Agüero přece jen vykřesal pro Manchester City naději. Patičku Davida Silvy totiž zužitkoval v gól a dal svému týmu novou naději. Ovšem jen chvilkovou, protože po pár minutách fauloval Clichy Daniho Alvese a musel ze hřiště.

Barcelona mohla záhy početní převahu využít. Jordiho Albu ale o šanci připravil Zabaleta, chytrý Messiho dloubák vytáhl Hart nad břevno. A protože ve čtvrté minutě nastavení neproměnil Messi penaltu, zůstal Manchesteru City pro odvetu alespoň krapet šancí.

V přestřelce měl navrch Juventus

V Turíně se v první půli skóre měnilo jako na houpačce... Po třinácti minutách totiž brankář Dortmundu Weidenfeller střelu Morata jen vyrazil a Tévez celkem pohodlně skóroval. Borussii však stačilo jen pět minut, aby odpověděla. Domácí obrana trestuhodně zaváhala, Reus šel sám na Buffona a technickou střelou vyrovnal.

„Přitom příkaz zněl, že nesmíme doma inkasovat," zlobil se na své svěřence trenér Juventusu Allegri.

Aby ne, když gól pochopitelně hosty uklidnil, takže začali kombinovat na jistotu, snažili se hru kontrolovat a držet domácí na distanc. Paradoxem proto bylo, že v době, kdy byli lepší mužstvem, šla Stará dáma podruhé do vedení. Dvě minuty před přestávkou našel Pogba nepokrytého španělského legionáře Moratu a ten překonal Weidenfellera.

Po půli se pochopitelně snažil Dortmund o vyrovnání, měl více ze hry, ale cestu k Buffonově bráně nenacházel, takže nakonec odešel s prohrou. I ta mu však ponechává naději pro domácí odvetu.

Osmifinále fotbalové Ligy mistrů - první zápasy:
Manchester City - FC Barcelona 1:2 (0:2)
Branky: 69. Agüero - 16. a 30. Suárez. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Clichy, Fernando - Alvés, Rakitič. Correia. ČK: 74. Clichy. Diváci: 45 081.
Manchester City: Hart - Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy - Nasri (62. Fernandinho), Fernando, Milner, Silva (78. Sagna) - Džeko (68. Bony), Agüero. Trenér: Pellegrini.
Barcelona: Ter Stegen - Alves (75. Correia), Pique, Mascherano, Alba - Rakitič (71. Mathieu), Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar (80. Pedro). Trenér: Enrique.
Juventus Turín - Borussia Dortmund 2:1 (2:1)
Branky: 13. Tévez, 43. Morata - 18. Reus. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Pérez de Palomar (všichni Šp.). ŽK: Vidal, Pereyra (oba Juventus). Diváci: 41 182.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Chiellini, Bonucci, Evra - Pogba, Pirlo (37. Pereyra), Marchisio - Vidal (86. Padoin) - Tévez (89. Coman), Morata. Trenér: Allegri.
Dortmund: Weidenfeller - Pisczek (32. Ginter), Papasthopulos (46. Kirch), Hummels, Schmelzer - Aubameyang, Gündogan, Mchitarjan, Sahin, Reus - Immobile (76. Blaszczykowski). Trenér: Klopp.

Reklama

Související témata: