Hlavní obsah

Nemohl jsem před Neuerem zatáhnout roletu, ví Guardiola i po třígólové lekci o Barceloně své

Barcelona/Praha

„Není to fér výsledek, ale jsme Bayern,“ burcoval sebe i spoluhráče obránce německého mistra Philipp Lahm po třígólovém přídělu na Camp Nou. „Jsme Bayern a příští týden to musí všichni vidět,“ snažil se o chvíli později před kamerami ZDF evokovat v hráčích vzpomínky na čtvrtfinálovou odvetu s Portem sportovní ředitel mnichovského klubu Matthias Sammer. Problém je ovšem v tom, že Barcelona není Porto. A ještě větší, že má ve svém středu Messiho, jemuž stačilo pět minut, aby dvěma trefami srazil v prvním semifinále Ligy mistrů Bayern do kolen.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Josep Guardiola gestikuluje na lavičce Bayernu Mnichov.

Článek
Fotogalerie

„A ten vůbec největší spočívá v tom, že má nejen Messiho, ale i Suáreze, Neymara a další skvělé hráče," připomínal kouč Bayernu Pep Guarediola, jemuž návrat na Camp Nou v závěrečné čtvrthodině náramně zhořkl.

Nikdy neříkej nikdy, utěšoval se Neuer

Konečná třígólová prohra je při vší úctě k fotbalovým kvalitám Bayernu i při vzpomínce na bájný poločas ve čtvrtfinálové odvetě s Portem příliš vysoká, než aby ji bavorský celek smazal.

„Vždy je něco možné, což jsme proti Portu demonstrovali, jenže teď hrajeme proti úplně jinému soupeři. Musíme věřit, protože naše krédo zní: Nikdy neříkej nikdy," uznával gólman Manuel Neuer, jenž pětasedmdesát minut držel čisté konto a dokazoval, že je v současnosti právem považován za nejlepšího brankáře světa.

Jenže co to bylo nakonec platné, když v závěrečné čtvrthodině třikrát inkasoval?!

„Mohli jsme prohrát 0:1, ale ztratit zápas 0:3, to se  stát nesmělo," lamentoval obránce Philipp Lahm, i když právě on to byl, kdo nedůsledností na hranici šestnáctky vybídl Messiho k úvodní trefě.

„Byli jsme patnáct minut od velmi dobrého výsledku, protože se nám dařilo naplňovat záměr, aby se Messi moc nedostával do hry," povzdechl si extrenér Barcelony na lavičce Bayernu Pep Guardiola.

Guardiola je na svůj tým hrdý

„Nemohl jsem na Camp Nou přijet, zavřít krám, zatáhnout před Neuerem roletu a jen a jen bránit. Proti hráčům takové úrovně, jako je Leo a spol. něco takového nejde, protože každý míč ztracený protivníkem před šestnáctkou či v ní ztrestají. Útočení je tím nejlepším způsobem, jak se Barceloně bránit," prozrazoval Guardiola, s čím s týmem zdecimovaným tolika zraněními do zápasu šel.

Pětasedmdesát minut mu záměr vycházel, jenže potom přišly tři údery, které před Barcelonou pootevřely dveře červnového berlínského finále.

„Hráčům absolutně nic nevyčítám, naopak jsem na ně velmi hrdý. Tři měsíce nás pronásledují problémy a oni přesto vyhráli s předstihem bundesligu, dostali se do semifinále Champions League a svedli spoustu vítězných bitev. Byl to pro nás obtížný rok, a proto si vážím toho, co dokázali," narážel Guardiola na absenci Robbena, Ribéryho, Badstubera, Alaby a spol. i další hráče, kteří po zranění formu znovu hledají.

Sammer: Vinu nenese nikdo

„Nejde na někoho ukázat a říci, že to byla jeho vina. Nikdo ji nenese. Zatímco Barcelona je momentálně ve skvělé kondici a formě, my se museli obejít bez celé řady zraněných hráčů a navíc počítat s tím, že další se teprve dostávají do herního rytmu. Dosáhli jsme hranic svých možností. Je nepříjemné, že jsme nakonec inkasovali tři góly, ale jsme Bayern a při odvetě příští týden to musí být vidět," stavěl se na stranu Guardioly i sportovní ředitel Bayernu Matthias Sammer.

„Máme ještě druhých devadesát minut," chytal se naděje i trenér Bayernu, byť mu je jasné, že se dost dobře nelze upínat k podobně zázračnému obratu, jaký se jeho mužstvu povedl proti Portu. Zvláště, když Barcelona má ve svém středu Messiho.

„Nebudu vám přece říkat, co si o Messim myslím. Zvláště, když Barcelona není jen Leo. Je to velmi dobrý tým se skvělými fotbalisty, velmi pevný v obraně, nebezpečný v útoku. Jsme proto v obtížné situaci, ale budeme se snažit," loučil se s Camp Nou, kde ještě jako trenér Barcelony získal čtrnáct velkých trofejí.

Po vyřazení z Německého poháru a středeční semifinálové prohře v Lize mistrů to vypadá, že s Bayernem nakonec získá jen jednu.

Má ještě Bayern Mnichov šanci postoupit do finále Ligy mistrů?
Ano
28 %
Ne
72 %
Celkem hlasovalo 5581 čtenářů.

Reklama

Související témata: