Hlavní obsah

Ščasný: Budu brečet, ale rozhodčí byl tragický a odvetu hrubě ovlivnil!

Praha

Přesně věděl, jak na CSKA hrát. A jeho tým to v Moskvě i na Letné ukazoval. Jenže ne bez chyb, což nakonec fotbalovou Spartu stálo postup. Mužstvo trenéra Zdeňka Ščasného přišlo o naději na Ligu mistrů a po porážce 2:3 v odvetě mu zbylo už jen play off Evropské ligy. „Až odezní zklamání, soustředíme se, abychom se aspoň do ní dostali,“ avizuje kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný měl 20 minut důvod ke spokojenosti, pak nevěřil svým očím.

Článek
Fotogalerie

Po čtvrthodince jste vedli 2:0. Co se pak stalo, že jste zápas nezvládli?

Začali jsme fantasticky. Přímočaře dopředu, přesně tak, jak jsme chtěli. Bohužel přišlo snížení stavu. A přestože jsme i na začátku druhé půle měli hru pod kontrolou, inkasovali jsme podruhé. Dopustili jsme se chyb, ale bylo by naivní myslet si, že proti tak silnému soupeři žádné neuděláme. U druhého gólu jsme zaspali.

Hráči si stěžují na výkon italského rozhodčího. A vy?

Řeknete, že brečím, ale je mi to jedno, protože jsem přesvědčený, že rozhodčí hrubě ovlivnil zápas! Rozdělme hodnocení zápasu na náš výkon a na výkon rozhodčího. A ten byl tragický. Lafata za stavu 2:2 nejprve trefil tyč a poté rozhodčí neodpískal penaltu za jasný faul na něj. Nám dával karty, jim ne. A vyloučení Matějovského? Markovi nebudu nic vyčítat, měl zůstat na hřišti. Takových zákroků bylo v zápase víc. Šli do toho oba stejně a Mára hrál balón. Kdo to viděl, ví, že je to tak.

Ve dvou zápasech jste dokázali dát velkému favoritovi čtyři góly, ale nestačilo to...

Pocity jsou nepříjemné, protože jsme vypadli. Frustrace pro nás i pro hráče, protože jsme se přesvědčili, že se i proti vynikajícímu mužstvu dalo hrát. Oni jsou pohromadě šest let, my si teprve zvykáme na nový systém. Věděli jsme, jaký musíme zvolit způsob, jenže jsme ho nedokázali hrát pořád. Přesto byl zápas otevřený až do konce. Hráčům patří dík za to, jak bojovali.

Ale proč tolik chybují?

Nejsou třeba schopni rozlišit, kdy založit akci konstruktivně, kdy zase dlouhým míčem. Před prvním inkasovaným gólem ztratil míč Matějovský. To byl velký klíč k výsledku, protože kdybychom to dohráli do poločasu... Jinak má Mára velký přínos, chybují ale i jiní.

Před odvetou jste přitom říkal, že se od ní odvine celý podzim.

V případě postupu by sezóna samozřejmě byla někde jinde. Měli bychom jistotu pohárů pro celý podzim, navíc jsme přišli o atraktivního soupeře. Ráno ale začíná nový den. Musíme dál pracovat, počkáme na los Evropské ligy a budeme bojovat o účast v základní skupině této soutěže.

Nemáte obavy, že vyřazení na mužstvo dolehne a poznamená je?

Myslím, že ne. Teď jsme zklamaní, ale musíme jít dál jako v životě. Neskončíte přece hned při prvních problémech.

Reklama

Související témata: